Selaa kysymyksiä

Aseksuaali nettideittailee

Moi! Olen 29-vuotias aseksuaali nainen. Olen jo vuosien ajan identifioitunut aseksuaaliksi enkä ole koskaan elämässäni tavoitellut parisuhdetta enkä seksiä. En ole ikinä edes suudellut ketään. Elokuussa muutin Helsinkiin ja sain päähäni liittyä Tinderiin. Nyt olenkin siis yhtäkkiä alkanut käydä treffeillä! Kaikki on tapahtunut kamalan nopeasti, ja olen aivan pyörällä päästäni siitä, mitä ihmettä mun elämässä tapahtuu.

Idea nettideittailuun lähti siitä, että olin alkuvuodesta pienellä paikkakunnalla asuessani hyvin yksinäinen ja mietin silloin, että parisuhde on varmasti tehokas keino yksinäisyyden torjumiseen. Ajattelin, että ehkä olen tuominnut parisuhteen liian varhain. Toinen syy Tinder-deittailuun on uteliaisuuteni; on kiinnostavaa kurkistaa siihen maailmaan, joka on ollut minulta täysin pimennossa koko elämäni ajan.

Olen käynyt treffeillä sekä miesten että naisten kanssa, koska en tiedä, mikä seksuaalinen suuntautumiseni on. Olen todella sosiaalinen tyyppi, joten treffit ovat menneet hyvin. Onhan mukavaa jutustella ihmisten kanssa, eikä ensitreffeillä tarvitse tehdä mitään muuta kuin halata lopuksi.

Yksi ihminen on tuntunut aidosti kiinnostavalta ja ihastuttavalta, minun ikäiseni nainen, jonka kanssa olen käynyt useammilla treffeillä. Olen jopa kokenut kevyitä ihastumisen tunteita, mikä on todella, todella harvinaista mulle. Onneksi tämäkin nainen vaikuttaa pidättyväiseltä, emmekä ole tehneet muuta kuin halanneet. Huomenna menemme neljänsille treffeille, ja mua ahdistaa aivan valtavasti. Pitääkö mun tehdä jotakin?

En todellakaan ole kertonut tälle naiselle, että olen aseksuaali. Pitäisikö kertoa? Onko epärehellistä nettideittailla aseksuaalina, jos ei kerro heti treffitoverille, että mua ei seksi kiinnosta? Toinen ongelma on se, uskallanko kertoa hänelle itsestäni niin intiimejä asioita tai kehtaanko myöntää oman täydellisen kokemattomuuteni. En osaa puhua seksuaalissävytteisistä asioista vaan menen aivan lukkoon, jos niistä on puhe, vaikka muuten olenkin erittäin avoin ihminen. En edes tiedä, haluanko parisuhdetta, ja kaikki tuntuu etenevän niin nopeasti. Mua pelottaa se, että ihastun oikeasti tuohon ihmiseen, mutta toisaalta en edes tiedä, uskallanko heittäytyä tunteeseen, kun olen koko aikuisikäni elänyt tunteista vapaana.

Hei!

On hienoa että uskaltauduit nettideittailuun ja treffeillä käymiseen vaikka seurustelu tai parisuhde puhumattakaan seksistä ei ollut tavoitteenasi. Kyllä sinulla on oikeus läheisiin ihmissuhteisiin ja lupa tutustua omiin tuntemuksiisi toisten seurassa, vaikka et ole kokenut seksuaalista vetoa etkä tavoitellut parisuhdetta. Toiseen ihmiseen tutustuminen on vähittäinen prosessi, jossa puolin ja toisin askel askeleelta tunnustellaan mm. sitä voiko toiseen luottaa ja löytyykö yhteisiä arvoja ja kiinnostuksen kohteita. Siinä samalla tunnustellaan miltä tuntuu olla toisen lähellä. Luottamus rakentuu tukevammalle pohjalle, jos kumpikin voi olla rehellinen ja uskaltautuu kertomaan turvallisuuden tunteen kasvaessa myös itseen liittyvistä ”epätavallisista” asioista, jollaisena moni varmaan pitää aseksuaalisuutta tai sitä että aikuinen menee lukkoon seksuaalisuudesta puhuttaessa. Olettaisin että jos kahden ihmisen välillä on syntynyt hyviä tuntemuksia ja löytynyt yhteistä arvopohjaa niin se että toinen kertoo olevansa aseksuaali tai jännittää seksuaalisuuden puheeksi ottamista ei välttämättä muodostu esteeksi keskinäisen kontaktin ylläpitämiselle ja kehittämiselle. Deittikumppanin reaktio toki riippuu siitä, mitä hän on etsimässä elämäänsä. Jos hänelle on tärkeää löytää nimenomaan sellainen kumppani, jolle seksi on helppo ja tärkeä asia elämässä, niin silloin hän ei ehkä ole kiinnostunut jatkamaan yhteydenpitoa kanssasi. Tai mistä sitäkään etukäteen tietää. Voihan olla, että hän haluaa jatkaa kontaktia ystävyyspohjalta.

Hyvät ihmissuhteet rakentuvat luottamuksen perustalle ja luottamus rakentuu rehellisyyden varaan. Rehellisyyden ei kuitenkaan tarvitse olla sitä, että kerrotaan kaikki mahdolliset asiat itsestä heti, vaan se on parhaimmillaan vastavuoroinen prosessi, jossa vallitsee keskinäinen arvostus ja siihen perustuva halu tutusta toiseen. Näin vältymme väärinymmärryksiltä ja loukkauksilta. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä että koet että toinen kertoo itsestään ja asioistaan itseään liikaa kaunistelematta ja että hän on aidosti kiinnostunut siitä mitä sinä kerrot itsestäsi.

Muutama sana sitten seksuaalisuudesta/aseksuaalisuudesta. Aseksuaalisuus, niin kuin mikään muukaan seksuaalinen suuntautuminen, ei ole samanlainen asia kaikille, vaan se on kullekin omanlaisensa kokonaisuus. Sehän on lyhyesti määriteltynä sitä että ihminen ei koe seksuaalista vetoa toisiin ihmisiin. Aseksuaaleista osalla on kuitenkin ajoittain seksuaalisia tuntemuksia omassa kehossa ja heillä voi olla esim. itsetyydytystä siihen liittyen. Osa aseksuaaleista voi osallistua seksiin toisen kanssa, mutta heille itselleen siitä ei tule merkittävää mielihyvää. Osa aseksuaaleista voi kuitenkin huomata itselle läheiseksi tulleen ihmisen seurassa, että rupeaakin kokemaan jonkinasteista seksuaalista vetoa hänen läheisyydessään ja sen jälkeen seksi tämän seurassa voi tuntua hyvältä. Tällöin puhutaan demiseksuaalisuudesta. Itse asiassa naisten keskuudessa demiseksuaalisuus saattaa olla aika yleistä. Silloin, kun ihminen tunnistaa seksuaalista vetoa mutta ei koe tarvetta sen toteuttamiseen toisen kanssa, puhutaan harmaaseksuaalisuudesta.

Muutama sana vielä aromanttisuudesta ja hetero/bi/homoromanttisuudesta. Osa aseksuaaleista tunnistaa romanttista vetoa toisiin ihmisiin. Se tarkoittaa sitä että toinen ihminen alkaa pyöriä mielessä, hänen olemuksensa ja tuoksunsa saattaa tulla toistuvasti mieleen, hänen läheisyyttään alkaa ikävöimään. Riippuen sitten kohteen sukupuolesta niin sitä voi kuvata heteroromanttisuudeksi (kohde toista sukupuolta), homoromanttisuudeksi (kohde omaa sukupuolta) tai bi- tai panromanttisuudeksi (kohteen sukupuolella ei merkitystä). Eli kahden ihmisen välillä voi olla vahvaa romanttista vetoa, ilman että toinen tai molemmat kokevat siinä seksuaalista vetoa.

Sitten vielä seksuaalisuudesta puhumiseen opettelusta. Oikeastaan aika harva meistä on saanut rauhassa opetella seksistä ja seksuaalisuudesta puhumista. On paljon sellaisia parisuhteita, joissa harrastetaan seksiä, mutta ei osata puhua siitä, mikä voikin aikanaan johtaa ongelmiin ko. suhteissa. Miksi niissä sitten ei puhuta seksistä. No siksi että toinen tai kumpikin menee lukkoon, tuntee itsensä kömpelöksi tai noloksi kun asiasta pitäisi puhua. Siitä ei pääse eroon muuta kuin opettelemalla puhumaan. Siinä voi auttaa esim. se että lukee seksuaalisuutta asiallisesti käsittelevää kirjallisuutta. Voin suositella esimerkiksi Nina Honkasen kirjoittamaa kirjaa Onnelliseksi. Hän käsittelee aihepiiriä hyvin lämpimästi.

Palataan nyt käytännön tilanteisiin toisiin tutustumisessa. Silloin kun olet edennyt tutustumisessa toisen kassa niin pitkälle, että sinua rupeaa jännittämään, pitäisikö nyt puhua jotain intiimimmeistä asioista, niin olisi varmaan ihan OK sanoa esim., että seksuaalisuuteen liittyvät asiat tuntuvat itseltä vielä vähän hankalilta puhua ja että on ajatellut olevansa aseksuaali. Jos koet esim. romanttista ja muuta halua jatkaa kontaktia kyseisen ihmisen kanssa, niin voit lisätä, että mielelläsi jatkaisit ja syventäisit kontaktia. Sitten voit kysyä, millaista läheisyyttä toinen etsii. Kahden ihmisen keskinäinen läheisyys on aina oma ihmeellinen kokonaisuutensa, jota ei kannata etukäteen luokitella.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys