Selaa kysymyksiä

Olenko homo vai bi?

Moi. Täällä kirjoittaa 13. - vuotias poika ja oon jo jonku aikaa ollut vähän huolissani siitä, että jos oisin homo. Huomasin tän sillon kun seiskaluokka alkoi (oon siis edelleen seiskalla). Oon aina ollut omasta mielestäni hetero sillä olin seurustellu 12 - vuotiaana yhen tytön kaa ja olin koko 6. Luokan ihastunu yhteen tyttöön ja se oli ihastunu muhun kanssa. Kun seiskaluokkaa oli kulunut joku 2 kuukautta, niin sillon huomasin, että saatan sittenkin olla homo koska yksi meijän luokkalainen oli mun mielestä jotenki komee ja aina ku katoin sitä silmiin ni mua alko hymyilyttää ja seki hymyili mulle. Ja välillä ku olin sen seurassa ni musta tuli vähän ujo vaik oon kyl muutenki aika ujo. Tiedän että homoudessa ei ole mitään vikaa mutta kun en vaan halua olla homo. Tykkään myös tytöistä edelleen ja se tässä onkin aika outoa. Aina kun itsetyydytän, itseäni niin ajattelen tyttöjä tai katselen kuvia omasta mielestäni kauniista tytöistä ja kiihotun tytöistä helposti, mutta miehistä en kiihotu ollenkaan. Olen alkanut tutustumaan tähän kyseiseen poikaan vähän paremmin ja olen yrittänyt jatkuvasti ajatella häntä vain kaverina mutta se on joskus vaikeaa. Onneksi kaverini eivät ole homovastaisia että jos nyt kerran olisinkin homo. Olen myös huomannut itsessäni tyttömäisiä piirteitä, mutta olen aika varma, että se johtuu vain siitä, että olen viettänyt paljon aikaa isosiskoni ja äitin kanssa. Yhdessä vaiheessa unohdin tämän pojan ja ajattelin itseni heterona koska meillä oli koulussa halloween disco ja kun tuli hitaat niin tanssin yhden tytön kanssa ja sen jälkeen me halasimme ja se tuntui hyvältä. Haluaisin silti tietää että olenko nyt sitten homo vai bi.

Hei!

Olet hämmentynyt siitä, että erään komeana pitämäsi pojan kohdalla sinua rupeaa hymyilyttämään ja hänen seurassaan sinulle tulee ujo olo. Olet huomannut itsessäsi joitakin tyttömäisinä pidettyjä piirteitä. Tämä on saanut sinut miettimään pelonsekaisesti, että oletko mahdollisesti bi tai homo. Toisaalta kerrot, että olet ollut ihastunut 6. luokalla koko vuoden yhteen tyttöön ja seurustellut toisen tytön kanssa ja että itsetyydytysten yhteydessä katsetelet tyttöjen kuvia.

Se että kyseinen poika tuntuu erityiseltä saaden sinut erityisen ujoksi ja että sinun on vaikea ajatella häntä vain kaverina, voi merkitä monia eri asioita. Voisitko ihan rauhassa tutkailla niitä tuntemuksiasi ja ajatuksiasi, joita tuon pojan läheisyydessä sinussa herää? Mitä enemmän välttelet noiden tunteiden ja hänen kohtaamistaan sen mystisemmäksi ja pelottavammaksi asia voi kehittyä.

Ehkäpä kyse on siitä, että sinä vain kaipaat erityisen läheistä poikakaveria, jollaista sinulla ei ole ollut aiemmin. Sen ei tarvitse merkitä seurustelua tai seksuaalista suhdetta vaan siitä voi kehittyä syvää ystävyyttä, jollaista pojille ja miehille voi kehittyä keskenään ja joka on heidän kehitykselleen vahva tuki. Tuon pojan läheisyydessä koet ilmeisesti jotain hyvin tärkeää mitä kaipaat elämääsi ja siksi se saa sinut erityisen ujoksi. Ehkäpä hänen seurassaan voit kokea jotain sellaista mitä et ole saanut äitisi, siskosi etkä tyttöystäväsi seurassa. Rohkaisen sinua siis miettimään millaista olisi olla tämän pojan paras ystävä (mikä on enemmän kuin vain kaveri). Siinä voi herätä omaa tarvitsevuutta, joka voi herättää ujoutta. Ujoutta varmaan lisää se, että hän on niin komea. Usein ajatus siitä, että voisi tulla hyvin läheiseksi ystäväksi ihailemansa ihmisen kanssa, herättää voimakkaita hämmennyksen tunteita siitä, että noin komea/kaunis ihminen saattaisi tykätä minusta ja haluta viettää aikaa kanssani. Liittyisikö tämä siihen, että olet pitänyt itseäsi jossain määrin tyttömäisenä ja tuon pojan seurassa saat kontaktia omiin poikamaisiin puoliisi?

Seksuaalinen suuntautuminen on itse asiassa valtavan laaja asia eikä käsitteet hetero bi ja homo pysty kattamaan sitä. Seksuaalisesti heteroksi itsensä kokevilla pojilla/miehillä voi olla hyvinkin läheisiä tunnesuhteita toisiin poikiin/miehiin ja heteroiksi itsensä kokevilla työtöillä/naisilla tyttöihin/naisiin. Usein niihin tunteisiin voi liittyä ajoittain myös eroottisia ja seksuaalisiakin sävyjä. Samalla tavalla homoksi itsensä kokevilla pojilla voi olla vahvoja tunnesuhteita tyttöjen kanssa ja niihin voi sisältyä ajoittain eroottisia/seksuaalisiakin tuntemuksia. Seksuaalista pääsuuntautumistaan voi tutkailla mm. panemalla merkille missä yhteydessä huomaa selvää seksuaalista kiihottumista. Sinulla pääsuuntautuminen näyttäsi olevan ainakin tällä hetkellä pääasiassa heteroseksuaalinen päätellen siitä mitä kerrot ihastumisistasi ja itsetyydytyksestäsi. Siitä huolimatta sinulla voi olla homoeroottisia tuntemuksia tietyn pojan seurassa eikä sen taritse merkitä, että olisit homo tai että sinun tulisi määritellä itseäsi biseksuaaliksi.

Biseksuaalisuus ei ole yksiselitteinen ilmiö. On perusteltua ajatella, että me ihmiset ollaan kaikki eri asteisesti biseksuaalisia siinä mielessä että meillä kaikilla voi olla ainakin jossain vaiheessa elämää romanttisia, kiintymykseen liittyviä, eroottisia ja/tai seksuaalisia tuntemuksia samaa, eri ja muuta sukupuolta oleviin. Biseksuaalin ja nykyisin myös panseksuaalin identiteetin voi halutessaan omaksua henkilö joka kokee toistuvasti eroottista/seksuaalista vetoa sekä omaa että eri sukupuolta oleviin (biseksuaalit) tai ihmisiin riippumatta heidän sukupuolestaan, mukaan lukien muunsukupuoliset (panseksuaalit). Biseksuaaliset/panseksuaaliset Ihmiset voivat kokea tuon eroottisen/seksuaalisen vedon hieman eri tavoin riippuen kohteen sukupuolesta ja sen ilmaisusta.

Kategorioita (hetero, bi, pan, homo/lesbo) merkityksellisempää on se, mitä itse kukin meistä kokee eri ihmisten seurassa. Jos koemme myönteistä vetoa jotakuta ihmistä kohtaan niin olisi hyvä antaa itselle lupa tutustua rauhassa niihin tuntemuksiin ja mielikuviin, joita tuo ihminen meissä herättää. Niiden pohjalta voi muodostua ainutkertaisia merkittäviä ihmissuhteita. Älkäämme pelätkö niitä. Nuo tuntemukset auttavat tutustumaan omiin tarpeisiimme ja toiveisiimme silloinkin, kun ne eivät johda pysyvämmän ihmissuhteen muodostumiseen.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys