Selaa kysymyksiä

Sukupuoli

Moi! Oon jo aika kauan miettinyt sukupuoltani.
Oon miettinyt näitä eri nimikkeitä, tytön ja pojan välistä. En siis koe olevani kumpikaan. En vain silti tiedä, mikä olen. Suomeksi aiheesta ei löydy kauhean päteviä selityksiä mielestäni. Enkä tiedä ketään keneltä kysyä apua näiden englanninkielisten nimikkeiden kanssa. Joten siksi tulin tänne. Jos vain voitaisiin selittää esimerkiksi sanat queer, non-binary, (luulin että ne kaksi ovat samaa tarkoittavaa, mutta niillä on eri liput?), agender ja bigender. Ja myös, kun ymmärrän sukupuoleni, pitäisikö asiasta kertoa opettajalle?
Toivon nyt apua näihin eri nimikkeisiin, kiitos. Ja jos tästä nyt saa selvää, mikä olen? Tunnen olevani siis jotain tytön ja pojan välistä, enemmän poikamainen mutta en kuitenkaan poikakaan.

Hei!

Sinuksi palvelu on julkaissut oppaan Sinuiksi tuleminen ja siinä on mukana tietoa sekä seksuaalisen suuntautumisen että sukupuolen moninaisuudesta. Suosittelen siihen tutustumista. Sen voi ladata osoitteesta: http://static.sinuiksi.fi/files/Sinuiksi_tuleminen-ulostulo-opas-2016.pdf

Otan siitä tähän joitakin osioita, joista voi olla sinulle apua:
Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan ihmisen käsitystä ja kokemusta siitä, mihin sukupuoleen hän kuuluu. Osa ei koe tarvetta määritellä sukupuoltaan. Sukupuolen ilmaisu taas tarkoittaa, minkälaisia merkkejä ihmisen sukupuolesta välittyy muille esimerkiksi ulkonäön tai käyttäytymisen kautta. Harva meistä istuu stereotyyppisiin miehisiin tai naisellisiin roolioletuksiin. Stereotyyppiset oletukset sukupuolesta aiheuttavat tarpeettomia paineita lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen. Toisaalta joillekin meistä perinteiset, sukupuolitetut roolimallit tuntuvat juuri oikeilta tavoilta ilmentää omaa sukupuoli-identiteettiä. Kokemus voi välillä noudattaa vallitsevia normeja ja välillä haastaa niitä. Syntymähetkellä ihmiselle määritetty sukupuoli on vain olettamus henkilön tulevasta sukupuolesta. Monien lasten käyttäytyminen eroaa heidän oletettuun sukupuoleensa liittyvistä normioletuksista. Lupa ilmentää itseään niin kuin kokee omakseen on tärkeää. Monille sukupuoli-identiteetti tulee uudelleen pohdintaan murrosiässä, jolloin keholliset ja hormonaaliset muutokset alkavat korostua. Sukupuoli-identiteettejä ovat miehen ja naisen identiteettien rinnalla mm. inter-, trans- ja muunsukupuolinen, transvestiitti, transgender, sukupuoleton ja queer. Jokainen ihminen on ainutkertainen yhdistelmä kulttuurisesti miehisinä, naisellisina ja sukupuolettomina pidettyjä piirteitä. Omaan sukupuolikokemukseen liittyvä kehitys on hyvin yksilöllinen prosessi – ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa kertoa omasta kokemuksestaan.

Termejä joita käytetään:
KAKSISUKUPUOLINEN Henkilöllä voi olla esimerkiksi kaksi erillistä sukupuolta, jotka vaihtelevat jaksoittain, tai sitten hänessä voi olla läsnä koko ajan kaksi eri sukupuolta. Englanniksi käytetään usein termiä bigender
SUKUPUOLETON/ASUKUPUOLINEN Sukupuolettomuus/asukupuolisuus tarkoittaa, ettei ihminen samastu mihinkään sukupuoleen
SUKUPUOLIJOUSTAVA. Jotkut käyttävät tätä käsitettä suomenkielisenä versiona gender fluidista. Sukupuolijoustavalla voi siis olla liukumaa ja liikkuvuutta sukupuolessaan ja sen ilmaisussa
TRANSGENDER/MUUNSUKUPUOLINEN Muunsukupuolinen on vakiintunut 2010-luvulla suomen kieleen kuvaamaan sukupuoli-identiteettejä, jotka eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miesidentiteettejä (non-binary). Muunsukupuolinen voi olla sekä että, jotakin mieheyden ja naiseuden väliltä tai sitten tyystin tämän jaon ulkopuolella
QUEER on ihminen, joka ei halua välttämättä määrittää itseään seksuaaliselta suuntautumiseltaan tai sukupuoleltaan mihinkään suuntaan. Queer on myös ajattelumalli, jossa pyritään irti ahtaista rooleista ja normeista. Sanalle ei ole vakiintunut hyvää suomennosta. Queer tai Q-kirjain voi tarkoittaa myös normit kyseenalaistavaa identiteettiä. Sanaa käytetään joskus myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen synonyyminä.

Toivottavasti sinulla on mahdollisuus keskustella näistä sanoista ja omista kokemuksistasi asiaan perehtyneen ihmisen kanssa. Voin lämpimästi suositella esimerkiksi Sinuksi puhelinpäivystystä:
Puhelinpäivystys on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 19-21: Soita numeroon 044 300 2355. Palvelu on avoin kenelle tahansa, jota seksuaalinen suuntautuminen (mm. a, bi, homo, lesbo, pan) tai sukupuolen moninaisuus (mm. gender, inter, muunsukupuolinen, trans, transvestiitti, queer) pohdituttaa joko omakohtaisesti tai esim. perheen jäsenen tai läheisen kokemusten kautta.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys