Selaa kysymyksiä

Sukupuoli hukassa

Olen siis 15/-02 tyttö biologisesti. Käytän ihan naisten vaatteita ja näin. Kuitenkin noin 2kk sitten aloin miettimään, että mitäs jos olenkin trans. Päätin antaa sillon kuitenkin asian vain olla ja jatkoin elämässäni eteenpäin, mutta nyt eilen aloin miettimään taas tätä asiaa, mutta tuntuu etten ole kumpaakaan sukupuolta. Tai ainakaan tyttö. Tyttöjen liikuntatunnit alkoivat tuntumaan epämukavilta paikoilta samoin uimahalleissa naisten puolet. Luulen kuitenkin, että tunnen samoin, jos menisin poikien liikuntatunneille tai poikien puolelle uimahalleissa. Mitä pitäisi tehdä?

Sen verran lisään vielä, että pelkään sitä, että jos sanon olevani jollekkin olevani poika, mutta myöhemmin ilmoitan olevani sittenkin tyttö. Olen yhdelle luotettavalle kaverille sanonut olevani poika, mutta aika nopeasti en ole pitänyt häneen yhteyttä asian takia.

Ja syy sille, miksi rupesin miettiämään tätä on, että pienenä kun leikin tyttöporukalla jotain perus ''kotileikkejä'' lupauduin oleen perheen isä, veli tai poikaystävä. Ja nyt 2016-2017 talvena tapasin erään pelin kautta 2 minua vuotta nuoremman tytön (esitin heille siis poikaa) ja ajan mittaan aloin säätämään toisen näistä kanssa, mutta se loppui aika nopeasti, kun he saivat tietää olevani tyttö.
Onko nämä edes merkkejä siittä, että voisin olla poika?

Sanoin ensimmäisessä viestissäni, että se saattaisi tuntua ahdistavalta mennä poikien liikkatunnille. En siis hirveemmin ollut heidän likkatunneilla, mutta mulla on vaan sellainen tunne asiasta. Ja kun en haluaisi olla tyttöjenkään liikkatunneilla olla, koska en tunne kuuluvani sinne. Onko mahdollista jättää tälläisen asian takia liikkatunnit välistä.

En viitti kaikkia mielessäni pyöriviä kysymyksiä tähän laittaa, joten olis ihan jees jos jonkun kannsa voisi jutella asiasta.

Hei!

Olet alkanut pohtimaan omaa sukupuoltasi muutama kuukausi sitten. Mieleesi on palannut lapsuuden aikaiset leikit, joissa otit poikien/miesten rooleja, ja viime talven pelit, joissa esiinnyit poikana. Nyt sinua on ruvennut tuntumaan epämiellyttävältä tyttöjen liikuntatunnit, mutta myöskin poikien liikuntatunneille meneminen voisi tuntua ahdistavalta. Olet alkanut ajattelemaan että et ole ehkä kumpaakaan sukupuolta. Mietit myös sitä, onko mahdollista jättää liikuntatunnit väliin tämän vuoksi.

Mistä kaikesta käsitys omasta sukupuolesta koostuukaan, on iso ja hämmentävä kysymys on. Aiemmin ajateltiin, että kyllähän sen voi päätellä omasta kehostaan. Viime vuosikymmeninä on kuitenkin hyväksytty se tosiasia, että koettu sukupuoli ei läheskään aina vastaa kehon sukupuolitunnusmerkkejä. Jossain vaiheessa eli sellainen ajatus, että ihmisen sukupuoli rakentuu sen mukaan miten häntä kasvatetaan erilaisiin rooleihin ja millaista käyttäytymistä häneltä odotetaan. Toistuvasti on todettu, että tämäkään ei pidä täysin paikkaansa.

Sukupuolen rakentuminen näyttää olevan hyvin yksilöllinen prosessi. Esim. jos syntymässä tytöksi määritelty lapsi suosii pienenä poikamaisina pidettyjä leikkejä ja pojan rooleja, niin siitä ei voi vielä päätellä, hänen myöhempää kehitystään. Pieni osa noista tytöistä kyllä kokee vielä murrosiässä ja aikuisuudessakin olevansa poikia tai muunsukupuolisia ja hakeutuu korjausprosessiin, mutta enemmistö kokee itsensä tytöksi. Toisaalta on myös tytöksi lapsena määriteltyjä henkilöitä, jotka eivät huomanneet esikouluiässä mitään erityistä ja jotka sitten murrosiässä tai sen jälkeen ovat alkaneet kokea ristiriitaa suhteessa oman kehonsa sukupuolen kanssa.

Sukupuolen määrittelyä osaltaan hämmentää se, että murrosiän paikkeilla nuorissa tapahtuu paljon rinnakkaisia muutoksia kehossa ja sen hormonitoiminnassa, aivojen rakenteessa, ajattelussa ja tunteissa. Tuolloin useimmilla käsitys omasta itsestä tulee hyvin epävarmaksi. Silloin olisi hyvä että saisi kokeilla niitä asioita, jotka tuntuvat jotenkin omilta. Toisaalta on hyvä tehdä sellaisia asioita jotka tuovat jatkuvuutta ja turvallisuutta elämään. Tämä pätee myös suhteessa kokemukseen omasta sukupuolesta. On hyvä tunnustella mitä eri puolia itsestä löytyy. Tytössä voi vallan mainiosta olla poikamaisina pidettyjä piirteitä ja pojassa tyttömäisinä pidettyjä piirteitä ja silti tuo tyttö voi kokea itsensä tytöksi ja tuo poika itsensä pojaksi.

Mistä sitten yleensä ihmiset tunnistavat, että ovat joko transsukupuolisia tai muunsukupuolisia. Useimmat tunnistavat sen siitä, että kokevat hyvin kokonaisvaltaista vierauden tunnetta hänelle annetussa sukupuolimäärittelyssä. Sitä ei voi tiivistää mihinkään yksityiskohtaan. Silloin kun on kyse transsukupuolisuudesta niin oma syntymässä annettu sukupuoli ja siihen liittyvät kehon piirteet herättävät voimakasta vierauden tunnetta ja ns. vastakkainen sukupuoli tuntuu omalta. Muunsukupuolisuudessa kumpikin sukupuoli tunnusmerkkeineen herättävät voimakasta vierauden tunnetta.

Olisi todella hyvä, että voisit turvallisin mielin pohdiskella yhdessä jonkin asioihin perehtyneen ihmisen kanssa havainnoistasi ja kysymyksistäsi. Sinuiksi palvelulla on maanantaisin ja torstaisin klo 19 – 21 puhelinpäivystys numerossa 044 300 2355, jossa näihin asioihin perehtynyt päivystäjä voi keskustella kanssasi. Numero saattaa olla välillä varattuna, Jos et pääse läpi toistuvista yrityksistäsi huolimatta, niin voit lähettää ko. numeroon tekstiviestitse soittopyynnön.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys