Selaa kysymyksiä

Mikä on suuntautumiseni?

Moi! Olen 14-vuotias tyttö Helsingistä, joka ei tiedä .
Olen aina pitänyt pojista, mutta lähiaikoina olen huomannut olevani myös vähän ihastunut joihinkin tyttöihin. Puhuin asiasta ystäväni kanssa ja hän sanoi, että se on vain ohimenevää.
Tytöt, joihin olen ollut ihastunut ovat aina niin kauniita, ystävällisiä ja mukavia, onko tämä kateutta, arvostusta vai rakkautta?
Olen myös miettinyt, että jos rakastuisin tyttöön, joka olisi lesbo, ja kertoisin tälle, että olen ihastunut häneen, niin hyväksyisikö hän minut yhtä helposti, kun täysin lesbon tytön? Olenko minä biseksuaali vai onko tämä tosiaan ohimenevää?
Minulla on kaiken lisäksi tällä hetkellä kaksi ihastusta (toinen on tyttö, toinen on poika), millä perusteella minun pitäisi valita kummasta tykkään? :'(

Hei!

Olet viime aikoina huomannut ihastuvasi paitsi joihinkin poikiin myös joihinkin kauniisiin, ystävällisiin ja mukaviin tyttöihin. Pohdit mistä mahtaa olla kyse, onko asia ohimenevää ja miten toimia, kun on ihastunut sekä tyttöön että poikaan. Pohdit myös sitä, miten lesbo suhtautuu biseksuaaliin tyttöön, joka ihastuu häneen.

Toit esille hyvin merkittävän kysymyksen! Biseksuaalisuus nimittäin jää helposti homoseksuaalisuuden ja heteroseksuaalisuuden varjoon ja läheiset eivät aina osaa ottaa sitä vakavasti. Monissa tutkimuksissa on tullut esille, että etenkin tyttöjen/naisten keskuudessa on melko tavallista, että heillä herää voimakkaitakin ihastumisen tunteita toisia tyttöjä/naisia kohtaan. Osalla voi todellakin olla kyse pikemminkin ihailusta kuin syvästä eroottisesta/seksuaalisesta vedosta toista kohtaan ja osalla taas nimenomaan syvältä koskettavasta eroottisesta/seksuaalisesta ihastumisen tunteesta. Kumpikin ovat täysin OK. Edellinen voisi johtaa hyvää läheiseen ystävyyssuhteeseen ja jälkimmäinen taas mahdollisesti seurustelusuhteeseen.

Miten pysyvää nuoruusiässä esiin tullut biseksuaalisuus sitten on? Siihen ei ole mitään yleispätevää vastausta. Joillekin käy niin, että kun löytää itselleen ihanan kumppanin niin samalla suuntautuminen kohdistuu pelkästään häneen ja hänen edustamaansa sukupuoleen. Joillekin taas biseksuaalisuus on merkittävä osa eroottista virittymistä läpi elämän. Seksuaalinen suuntautuminen on lopulta hyvin yksilöllinen asia. On esimerkiksi aika tavallista, että nainen joka on läpi elämänsä ihastunut eroottisesti vain miehiin, huomaankin kolmikymppisenä ihastuvansa todella syvästi ja tulisesti toiseen naiseen. Eli emme voi täysin ennakoida omaa seksuaalista kehitystämme.

Tuossa ”vaihe-ajattelussa”, jota monille nuorille tarjotaan, kun he kertovat biseksuaalisuudestaan tai homoseksuaalisuudestaan, on se ongelma, että tunteet eivät ole vain vaihe, vaan ne ovat todellisuutta kyseiselle ihmiselle. Hänellä tulisi olla täydet oikeudet tutustua tunteisiinsa ja toteuttaa niitä tarpeen mukaan. Ei siitä yleensä vahinkoa ole. Sen sijaan vain odottaminen, että ehkä tunteet meneekin ohi, voi johtaa siihen että ei opi toimimaan tunteitaan huomioon ottaen.

Entäpä se, miten lesbotyttö suhtautuu häneen ihastuneeseen bi-tyttöön. Tähänkään ei ole mitään yleispätevää vastausta. On tiedossa, että osa lesboista ei ota biseksuaalista tyttöä oikein tosissaan vaan edellyttää että kumppani olisi myös lesbo. Osalle taas tämä ei ole merkittävä kriteeri vaan keskeisempää on toisen persoona ja olemus. Tässäkin olemme keskenämme monenlaisia.

Ja nyt viimeiseksi se kaikkein haastavin kysymys: miten toimia, kun on yhtä aikaa ihastunut sekä poikaan että tyttöön. Millä perusteella tulisi valita kummasta tykkää (enemmän). Huh! Voin vain kuvitella, millaisia tunnemyllerryksiä sinulla on ollut. Millä perusteella valita? Hmm. En minä kyllä muuta keksi kuin tutkailla omia tunteita. Millaista on olla hänen tai hänen lähellään? Mitä kaikkia tunteita hän ja hän sinussa herättävät? Mitä haluaisit heidän kanssaan tehdä? Miltä tuntuu jos et näe häntä tai häntä useampana päivänä peräkkäin? Kumman kanssa näkisit itsesi vielä vuosien päästä? …. Voisit kokeilla myös kirjeen kirjoittamista kummallekin niin että et niitä lähetä mutta kirjoitat kummallekin ne asiat mitä haluat itsestäsi kertoa ja millä tavalla kumpaakin rakastat. Ehkäpä tämän jälkeen valintasi on hieman helpompi …. tai sitten ei. ;(
Rakastuminen ja ihastuminen saavat välillä pään sekaisin. Mutta on en silti ihania.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys