Noh Oon bi(:

Moro!(:
Mä oon ny aika pitkää ollu bi mu en oo kertonu mu kavereil/perheel mua pelottaa et menetän mu parhaan kaverin jos kerron et oon bi. Se ei tykkää homoist tai bi yhtää se puhuu niist tosi halveksuvast. mu jotkut perheen jäsenetki o samaa mielt. Mu mä haluaisin kysyy, et miten mä hoidan tä tilanteen? mä oon siis 14 vuotias poika
Kiitos

Kysynyt AP

Vastaus

Hei!

Olet todennut, että koet vetoa tyttöjen lisäksi myös poikia kohtaan. Senhän pitäisi olla periaatteessa upea fiilis, mutta ongelmaksi muodostuu parhaan kaverin ja joidenkin perheenjäsenten torjuva asennoituminen homo/biseksuaalisuutta kohtaan. Voi harmi!

Sulla on täysi oikeus ihastua niin tyttöihin kuin poikiinkin, eikä kenelläkään ole oikeutta suhtautua siihen kielteisesti. Osa ihmisistä kuitenkin on homofobisia, eli ne jotenkin vaan ahdistuvat siitä että poika tykkää pojasta tai tyttö tytöstä. Eli heillä menee päässä systeemit jotenkin jumiin siinä kohdassa. Siksi omasta bi/homoseksuaalisuudesta ei kannata ihan ekana kertoa heille, varsinkaan kun se asia ei heille millään tavalla kuulu.

Ei sun kuitenkaan kannata ruveta piilottaan sitä että tykkäät myös pojista. Siitä kannattaa kertoa ekaks niille, joiden tiedät suhtautuvan asiaan asiallisesti ilman pelkoja ja todeta samalla, että asiaa ei nyt kannata kertoo vielä muille. Onhan se sinun yksityisasiasi. Kun olet kertonut asiasta luotettaville fiksuille ystävillesi, niin he voivat olla on tukenasi, jos joku aikoo nipottaa asiasta. Samaa strategiaa kannattaa käyttää myös perheen sisällä: kertominen kannattaa aloittaa tähän asiaan fiksuimmin suhtautuvasta perheenjäsenestä ja hänen kanssaan voit sitten miettiä kenelle kerrot seuraavaksi. Ahdasmielisimmät voit rauhassa jättää asiasta sivuun, omahan on vikansa, jos ovat niin kielteisiä asian suhteen.

Sinuiksi palvelulla on sateenkaarinuorille suunnattu vertaischat. Se on nyt joulutauolla Tammikuussa sen aikataulut pitäis tulla Sinuiksi.fi sivustolle. Ulostulosta on saa usein hyviä vinkkejä ja muutenkin ymmärrystä ja tukea toisilta samanlaisessa tilanteessa olevilta. Jos satut asumaan pääkaupunkiseudulla niin Helsingin poikien talo (poikientalo.fi) on yksi turvallinen paikka, jossa voit myös käydä juttelemassa mm. ulostuloon liittyvistä kysymyksistä. Siellä käy sekä hetero- että bi/homopoikia ja se on syrjinnästä vapaata aluetta. Setan sivuilta löytyy linkit sen jäsenjärjestöjen sivuille (seta.fi/jasenjarjestot). Voit käydä niistäkin tarkistamassa löytyisikö sieltä sinulle sopivaa vertaistukea.

Sinuiksi palvelun sivuilta löytyy muuten ulostuloon liittyvä opaskirjanen Sinuiksi tuleminen – turvallisen ulostulon opas, jonka voi ladata osoitteesta http://static.sinuiksi.fi/files/Sinuiksi_tuleminen-ulostulo-opas-2016.pdf.

Toivottavasti löysit tästä joitakin ideoita siihen, miten voisit turvallisin mielin olla oma itsesi sinulle tärkeiden läheistesi seurassa.

Jussi Nissinen