Selaa kysymyksiä

En tiedä enää kuka olen

Olen jo varmaan kuukauden ajan miettinyt oonko tyttö vai poika.. olen biologisesti tyttö. Joskus haluan että oisin yhtä muodoton kuin pojat ja joskus taas haluan et mun rinnat ois isommat.. tällä hetkellä tuntuu vaan et poikana oleminen ois helpompaa. Mua ahistaa tosi paljon ku en tiiä kumpi oon! Enkä haluaisi olla sukupuoleton vaikka sukupuolettomuus on ihan ok! Mutku en halua! Haluan olla joko tyttö tai poika. Minulla ei ole mitään hajua enää kumpi oon.. Mun kaveri sano että mun tyyli ja huoneen sisustuskin on muuttunut poikamaisemmaksi. Haluan tän ahistuksen pois.. mun luonne ei oo varmaan yhtään poikamainen tai en ees enää tiiä.. sen verran tiiän että oon bi.

Hei!

Sinua ahdistaa kun et ole päässyt varmuuteen siitä mitä sukupuolta oikeasti olet. Sinulle on tärkeää että tunnistat itsesi joko pojaksi tai tytöksi, esim. muunsukupuolisuus tai sukupuolijoustavuus ei oikein nappaa. Välillä haluat olla tyttö, jolla olis kunnon rinnat, ja välillä taas poika, koska ajattelet että se olis jotenkin helpompaa.

Viestistäsi ei käy ilmi minkä ikäinen olet. Olet varmaan kuullut/lukenut että murrosikään liittyy monia päällekkäisiä muutosprosesseja nuorten kehossa, hormonitoiminnassa, aivojen kehityksessä, ajattelussa ja tunne-elämässä. Nuo muutokset aiheuttavat melkoista epäjärjestystä ihmisen minäkuvaan. Ajan myötä sieltä kuva alkaa kuitenkin vähitellen selkiytyä. Se vaatii vaan välillä tosi pitkää pinnaa kestää tuota epävarmuutta ja tunteiden ja ajatusten ailahtelua.

Mitä sitten on olla tyttö tai poika. Helposti liitämme niihin joitakin ulkoisia tunnusmerkkejä. Kyse on kuitenkin hyvin monikerroksisesta kokonaisuudesta ja sen vuoksi on kunkin tyttöys on erilainen kuin jonkun toisen. Sama pätee tietysti siihen mitä on olla poika. Sukupuolia helposti ajatellaan toistensa vastakohtina. Näin ei kuitenkaan ole. Tytöllä/naisella voi olla paljonkin samankaltaisia piirteitä/ominaisuuksia kuin mitä pidetään pojille ominaisena ja silti hän voi kokea itsensä tytöksi/naiseksi. On joskus hyvin silmiä avaavaa mennä vaikkapa kauppakeskuksen penkille katsomaan ohi käveleviä ihmisiä. Silloin huomaa miten monenlaisia tyttöjä ja naisia onkaan olemassa, osa niistä ei sovi lainkaan siihen naiskuvaan mitä mainoksissa nähdään. Sama pätee poikiin ja miehiin.

Huomaan että sinä haluaisit löytää ratkaisun nopeasti siihen mitä sukupuolta olet. Jos sukupuolisi on sinulle epäselvä, niin silloin sinun ei tarvitse mitenkään kiirehtiä, se kun ei auta. Enemmän sinua auttaa se, että hyväksyt sen että mielialasi ja -tekosi vaihtelevat. Vähitellen alat tunnistamaan sen, mikä on sinulle luontevaa ja mikä ei. Muista, että sinä olet ennen kaikkea ainutlaatuinen ja ihana yksilö ja vasta toissijaisesti jotain sukupuolta (vaikka kulttuurimme sukupuolittaa meidät yksilöt aivan liian varhain ja ihan turhissa yhteyksissä). Olemme kaikki ennen kaikkea omanlaisiamme, keskenämme kukin erilaisia ja jatkuvasti enemmän tai vähemmän muutoksessa.

Jussi Nissinen.

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys