Selaa kysymyksiä

Miten kerron 10-vuotiaalle lapselle, että seurustelenkin nyt samaa sukupuolta olevan kanssa?

Tosiaan, siis olen ollut teinistä asti ollut tietoinen, että minua kiinnostaa kummatkin sukupuolet. Nyt minulla on lapsi ja hän täyttää jo 10v ja seurustelen yhden naisen kanssa. Hän haluaisi nähdä lapseni, mutta en ole vielä kertonut, että seurustelen naisen kanssa. Miten minun pitäisi ottaa asia puheeksi?

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Yleensä lapset suhtautuvat hyvin luontevasti seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuteen - he oppivat mahdolliset negatiiviset asenteet aikuisilta myöhemmin. Pääsääntöisesti olen asiakkailtani kuullut lasten olleen hyvin mutkattomia asian suhteen. Pohdi, miten kertoisit asiasta, jos uusi kumppanisi olisi eri sukupuolta? Nämä asiat ovat monesti aikuiselle paljon suurempi juttu :-)

Minä lähtisin ehkä kertomaan asiasta niin, että ensin kysyisin, että ymmärtääkö hän, mikä on ystävän ja kumppanin ero. Lapsen ollessa jo 10 vuotta, kertoisin että kumppanin kanssa ollaan toki ystäviä, mutta lisäksi poika/tyttöystävien tai mies/naisystävien kanssa ollaan lähekkäin: halataan, suukotellaan, nukutaan usein vierekkäin ja pidetään toista alasti hyvänä sillä tavalla, jota kutsutaan seksiksi. Usein monilla aikuisilla voi olla tällainen erityinen ystävä eli seurustelukumppani.

Sitten voi kertoa siitä, että osalla ihmisistä tuo kumppani on eri sukupuolta, jolloin heitä kutsutaan heteroiksi. Jos kumppani on samaa sukupuolta, henkilöt voivat olla homoja tai lesboja. Jos ihminen voi viehättyä ja olla kumppanina miehille ja naisille, häntä kutsutaan biseksuaaliksi (tai panseksuaaliksi jos lapselle on aiemmin selitetty, mitä sukupuolen moninaisuus tarkoittaa). Tämä on aivan tavallista ja suurelle osalle ihmisistä seksuaalisuus onkin hyvin joustavaa. Heterot, homot, lesbot ja biseksuaalit ovat kaikki yhtä tärkeitä ja arvokkaita, ja jokaisella aikuisella on oikeus rakastua ja mennä naimisiin kenen tahansa aikuisen kanssa. Homo ei ole haukkumasana vaan sitä on käytetty joskus kiusaamisessa sen takia, että ennen vanhaan ei ymmärretty, että kyseessä on aivan normaali ja hyvä asia, eikä tiedetty että sateenkaari-ihmisiä on niin paljon (10%), koska asiasta ei uskallettu vielä puhua avoimesti.

Nämä "seksuaalivalistusasiat" on hyvä selittää ihan luonnollisesti osana jotain muuta keskustelua: vaikkapa lehtijuttujen tai TV-sarjojen innoittamina saa hyvän aasinsillan aiheisiin. Omasta kumppanistasi voit kertoa kuin mistä tahansa muusta asiasta näiden jälkeen. Kannattaa toki painottaa, että teidän arkenne ei tule muuttumaan ja että lapsesi on aina sinulle kaikkein tärkein ja rakkain jne.

Yst. terv. Outi Santavuori, seksuaaliterapeutti, Sinuiksi-palvelu

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys