Selaa kysymyksiä

Poika pukeutuu alusvaatteisiini

Hei!

Olen huomannut, että teini-ikäinen poikani pukeutuu alusvaatteisiini. Näin valitettavasti hänen auki olevasta puhelimesta myös kuvan tästä. Miten minun pitäisi suhtautua asiaan? Hän on aika yksinäinen. Arvaukseni on, että hän viestittelee seksiasioissa somessa aika lailla.

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Useimmilla meistä on jokin seksuaalinen erityismielenkiinnon kohde. Seksologiassa niitä voidaan kutsuta fetisseiksi, jos näin halutaan. Mitään virallista rajaa kiinnostuksenkohteen ja fetissin välillä ei ole. Naisten alusvaatteisiin ja asusteisiin liittyvät ovat ehkä niitä kaikkein yleisimpiä. Kukaan ei täysin tiedä, miksi jokin asia kiihottaa meitä tällaisella erityisellä tavalla. Fetissin alkulähdettä ei mielestäni kannata sen enempää pohtia, koska kyseessä on niin tavallinen, luonnollinen ja pelkästään mielihyvää tuottava asia, josta ei ole kenellekään mitään haittaa :-) Emmehän pohdi vaikkapa rinnoista kiinnostuneiden kohdallakaan, että miksihän näin mahtaa olla :-) Fantasiat ja fetissit ovat yksityisasioita ja pojallasi on oikeus nauttia niistä.

Ymmärrettävää on, jos sinulle tulee epämukava olo siitä, että hän käyttää juuri sinun alusvaatteitasi. Teineillä ei yleensä ole rahaa hankkia omia ja lisäksi hyvin harva valitettavasti kehtaa edes mennä niitä itselleen ostamaan, eikä ole paikkaa säilyttää niitä jne. Pystyisitkö jotenkin hänen tietämättään erottelemaan hänen ja sinun käytössäsi olevat alusvaatteet? Tämä pitäisi tehdä jotenkin niin, että se ei tuottaisi pojallesi häpeää.

Tunnet poikasi parhaiten ja jos välinne ovat luottamukselliset ja hyvät, niin voisiko asiasta puhua hänen kanssaan hyvin kunnioittavasti ja hyväksyvästi? Toisinaan viestittely tai kirjeen antaminen voi olla nuorelle helpompaa, kun vanhempaa ei tarvitse kohdata silmästä silmään näin herkän yksityisasian suhteen. Pääasia, että sanomastasi välittyy tilanteen normalisointi (”Kaikilla on fetissejä ja on hienoa, että olet löytänyt omasi, mutta tässä sinulle omia alusvaatteita.”) ja ehdoton rakkautesi vanhempana häntä kohtaan.

Huolimatta siitä, otatko puheeksi lapsesi kanssa hänen fetissinsä, niin seksuaaliseen viestittelyyn liittyvät pelisäännöt on erittäin tärkeää käydä hänen kanssaan huolella läpi, jotta voit varmistua, että hän ei altista itseään hyväksikäytölle tai syyllisty tietämättään itse mihinkään. Tältä sivulta löydät tärkeät pointit asiaan liittyen: https://pelastakaalapset.s3.eu-west-1.amazonaws.com/main/2021/08/30115859/mun-keho-mun-rajat-2021.pdf ja https://www.hyvakysymys.fi/video/mita-on-sexting/ . Keskustelun voi aloittaa ikään kuin olisit törmännyt asiaan jossain (”Ystäväni lapselle kävi niin, että…/Luin lehtijutun tapauksesta, jossa…”) kuitenkaan pelkoa lietsomatta. Tai sitten ihan vaan tavallisena kasvatuskeskustelun osana: ”Olet jo sen ikäinen, että on tärkeää käydä läpi tällaiset somettamiseen liittyvät seikat…”

Voimme jatkaa yhdessä tätä pohdintaa, jos tästä ei ollut tarpeeksi apua. Netti on onneksi täynnä tietoa ja tukea myös lapsellesi, jos haluat varmuuden vuoksi jättää esille sopivia tahoja häntä varten: Lasten ja nuorten puhelin, Sekasin-chat, Väestöliiton nuortennetti jne.

Kaikkea hyvää sinulle ja pojallesi! :-)

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys