Selaa kysymyksiä

Heterosuhde ja biseksuaalisuus

Kuinka asettautua aloilleen nykyiseen avoliittoon naisen kanssa bi-miehenä? Seksi kyllä onnistuu, mutta puolin ja toisin tunnemme, että kumpikaan ei itseään pääse toteuttamaan kunnolla. Rakkaus ja tunteet ovat välillämme hyvin vahvat ja seksuaalisuudesta pystytään puhumaan avoimesti. Meillä on selkeät yhteiset tulevaisuuden haaveet ja suunnitelmat, mutta menettämisen pelko on molemmilla hyvin vahva mitä tuleman pitää.

Hei!

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että olet löytänyt palvelumme ja etsit tilanteeseen tukea.

Ensiksi pyytäisin pohtimaan, minkälaisia tarpeita tunnistat itsessäsi parisuhteessasi. Voit tarkastella tarpeitasi tämän blogitekstin ja sen esittelemän kumppanuusmatriisin avulla: https://aurinkoiseksi.blogi.net/blog/17/ihmissuhdeanarkismi-valittu-perhe-ja-muita-kumppanuuksia-normikriittinen-tyokalu-laheisten-ihmissuhteiden-tarkasteluun/ Onko parisuhteessasi jossain osa-alueessa vaille jäämistä, haasteita, huolia tai eriparisuutta? Mitä osa-alueita voisi vahvistaa parisuhteessanne, että tuntisit olosi turvallisemmaksi ja tyytyväisemmäksi? Voisitte yhdessä käydä läpi tämän matriisin ja puhua tarpeistanne ja toiveistanne ääneen.

En saanut aivan kiinni siitä, mistä olet huolissasi suhteessanne. Kaikki on ilmeisesti muuten aivan kunnossa, mutta pelkäätkö mieskiinnostuksesi ajavan teidät lopulta erilleen? Mitä tarkoitat sillä, että kumpikaan ei pääse toteuttamaan itseään seksuaalisesti? Minkälaista vaillejäämistä avovaimosi kokee? Voisitte pohtia, mistä menettämisen pelko voisi kummuta. Mikä viesti pelolla on, minkä tarpeen täyttymättä jäämisen voisit tunnistaa sen taustalla? Monet biseksuaalit ovat vain yhden kumppanin kanssa (kerrallaan) ja kokevat olevansa täysin tyytyväisiä. Biseksuaalisuuden ja monisuhteisuuden ei siis tarvitse kulkea käsi kädessä. Olisi hyvin tärkeää, että pystyisitte puhumaan tästä asiasta keskenänne tai pariterapeutin avulla. Menettämisen pelko voi juontua myös esim. kiintymyssuhdetyylistä tai aiemmista kokemuksista ihmissuhteissa:
https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/kiintymystyylit-parisuhteessa/

Identiteetin löytymiseen tai ylläpitämiseen ei välttämättä tarvita romanttisia tai seksuaalisia kokemuksia, mutta jokin kontakti tähän toiseen puoleesi olisi hyvä: ehkäpä jokin paikallisen Setan ryhmä https://seta.fi/jarjesto/jasenjarjestot/ - ainakin Turussa, Tampereella ja Helsingissä kokoontuu heterosuhteissa olleiden eli "myöhäänheränneiden" ryhmä, joissa biseksuaalisuuteen liittyvät pohdinnat ovat tavallisia. "Myöhäisheränneillä"/"myöhäänaktivoituneilla" on myös oma, salainen vertaistukiryhmä facebookissa. Vertaisten seura ja tuki on yleensä sateenkaari-ihmisille hyvin merkittävää - kaikille meille on tärkeää saada kokemus, että jossain ryhmässä olen "omieni joukossa", aivan samanlainen kuin muutkin. Sateenkaariaktivismi tai vapaaehtoisena toimiminen voisivat olla hyviä tapoja tulla esiin kokonaisena, omana itsenäsi ja saada vahvistusta biseksuaaliselle identiteetillesi. Sinua saattaa myös kiinnostaa kirjamme: "Entiset heterot - kuinka löysin itseni sateenkaaren alta" (https://atena.fi/entiset-heterot), jossa ihmiset pohtivat identiteettiään ja elämänkaartaan.

Miten voisit turvallisesti ja avovaimoasi loukkaamatta toteuttaa biseksuaalista puolta itsestäsi halutessasi myös seksuaalisesti tai romanttisesti? Tällainen voisi olla vaikkapa homopornon katselu tai fantasiointi seksin/itsetyydytyksen yhteydessä. Ajatus ei ole teko ja kaikilla meillä on oikeus myös yksityisyyteen. Tulisiko sinulle mieleen jotain muuta tapaa? Olisiko poissuljettua keskustella voisitteko avata suhteenne muille seksi- ja/tai romanttisille kumppaneille? Tätä ennen toki suhteen tilanteen pitäisi olla vakaa – eettinen monisuhteisuus (kuten polyamoria tai avoin suhde) ei ole oikotie parisuhteen ongelmien ratkaisuun.

Tässä netissä olevia ilmainen itsehoito-ohjelmia parisuhteelle:
https://www.hyvakysymys.fi/kurssi/tunnekeskeinen-parisuhdekurssi/
https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/parisuhteen_omahoito/Pages/default.aspx

Kannattaa myös lukea Turvallisen kaapista ulostulon oppaamme, jossa on paljon perustietoa erilaisista identiteeteistä ja niiden toteuttamisesta:
http://www.pirkanmaanseta.fi/wp-content/uploads/2014/05/Sinuiksi_tuleminen_ulostulo-opas-2017.pdf

Ethän jää yksin mieltä vaivaavien ajatusten kanssa. Voit esimerkiksi tulla etävastaanotolle Sinuiksi-palveluun yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.

Toivon sinulle kaikkea hyvää jatkoon! :-)

Yst. terv. Outi Santavuori
Seksuaaliterapeutti

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys