Selaa kysymyksiä

Lesboudesta vitsi ja homofobiset vanhemmat

Hei!

Mun kavereista osa kertoo epäasiallisia vitsejä mun suuntautumisesta ja tää häiritsee mua itseäni ehkä hiukan, mutta siitä en uskalla niille vaan sanoa. Nää on mulle siis tosi läheisiä ystäviä, jotka oon tuntenu kauan enkä missään nimessä halua menettää niitä. Yks näistä kavereista saattaa myös välillä kertoo joillekkin meidän koululaisille, että oon lesbo vaikka erikseen sitä oon siitä kieltänyt ja sanonut että itse haluun kertoo jos siltä tuntuu.

Ei tää sinänsä haittaa niin paljoa kun ne vitsit, mutta mua pelottaa että joku päivä se saattaa lipsautella semmosta mun vanhempien kuullen. En siis oo kertonu mun vanhemmille vielä että oon lesbo ja sitäpaitsi epäilen että mun vanhemmat on homofobisia, joten en todellakaan haluais että ne kuulee sitä varsinkaan jonkun mun kaverin suusta.

Musta tuntuu et osa näistä kavereista ei siis ota mun suuntautumista vakavasti vaan kuvittelee et pelleilen vaan. Mitä mun siis pitäis tehdä et tää loppuis? Vinkkejä myös homofobisten vanhempien kanssa?

Hei!

Kiitos viestistäsi. Olet rohkea ja neuvokas nuori, kun olet lähtenyt näin hienosti etsimään itsellesi tukea.

Kaikki seksuaaliset suuntautumiset (mm. aseksuaali, hetero, homo, lesbo, bi/pan) ja sukupuoli-identiteetit (esim. cismies, transnainen, muunsukupuolinen, intersukupuolinen, joustava/genderfluid, sukupuoleton) ovat yhtä hyviä ja aivan tavallisia. Olipa oma määrittelysi sitten mikä tahansa, sitä tulee kunnioittaa. Suomessa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin perusteella tapahtuvaan syrjintään ja epäasialliseen kohteluun puuttuvat yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolait (2015).

Et tarvitse vanhempiesi hyväksyntää ollaksesi oma itsesi. Ideaalitapauksessa toki läheiset tuntevat meidät ja hyväksyvät meidät ehdoitta. Aina näin ei käy - läheisten tekemiset tai tekemättä jättämiset eivät kuitenkaan ole sinun murheitasi vaan voit olla joka tapauksessa ylpeä itsestäsi :-) Kaapista tuloa kannattaa pohtia tarkkaan: jos on mahdollista, että asia hankaloittaa välejänne, sinun ei tarvitse asiaa kertoa. Keneltäkään ei voi vaatia avoimuutta varsinkaan jos sillä saattaisi olla negatiivisia seurauksia ihmisten kanssa, joista olemme riippuvaisia.

Yleensä kaapista tulemisesta puhutaan välttämättömyytenä ja ihannoiden, mutta toisinaan kaappi on suoja, jonka rajat saamme itse määritellä. Sinulla on oikeus omaan, itsesi näköiseen elämään. Jos kuitenkin päätät jossain vaiheessa kertoa vanhemmillesi, varmista että pääset poistumaan tilanteesta ja että sinulla on turvallinen paikka, jonne mennä odottelemaan tilanteen rauhoittumista, jos heidän reaktionsa onkin ikävä. Toivottavasti sinulla on muita ihmisiä, jotka ovat valmiita näkemään sinut kokonaisena. Sateenkaarevuus voi olla kuitenkin osa identiteettiä sellaisella tavalla, että siitä on hyvä kertoa muille, jolloin se yleensä lisää ihmisen hyvinvointia. Pohdi rauhassa plussia ja miinuksia sekä sitä, kenelle olisi turvallista kertoa ensin, jotta voisit saada tukea, jos/kun siirryt henkilöihin, joiden suhtautumisesta et ole varma. Kannattaa heittää puheenaiheisiin täkyjä, joiden perusteella voisit päätellä, mikä vanhempiesi ja ystäviesi suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on. Ota esille vaikka sateenkaarevia asioita käsittelevä lehtijuttu tms.

Jos koet ahdistusta, asiasta on tärkeä puhua jonkun kanssa. Silloin kannattaa aloittaa esim. koulupsykologista, jonka luokse pääsee ainakin kouluterveydenhoitajan kautta. Ethän jää yksin huoltesi kanssa! Olisiko joku muu läheinen aikuinen, jolle voisit puhua asiasta? Opettaja? Kummi? Isovanhempi? Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen voi soittaa milloin tahansa puh. 09 2525 0111 https://mieli.fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin/. Netissä on paljon myös muita tukimuotoja kuten Lasten ja nuorten puhelin https://www.mll.fi/vanhemmille/toiminta-lapsiperheille/lasten-ja-nuorten-puhelin/ sekä Sekasin chat https://www.mielen.fi/sekasin-chat/.

Jos haluat apua kaapista ulostulossa, niin voit ottaa meihin uudelleen yhteyttä. Kannattaa myös lukea Turvallisen kaapista ulostulon oppaamme:
http://www.pirkanmaanseta.fi/wp-content/uploads/2014/05/Sinuiksi_tuleminen_ulostulo-opas-2017.pdf
Jos jossain vaiheessa haluat, myös minä voin luvallasi ja etukäteen yhdessä suunniteltuna ottaa yhteyttä vanhempiisi ja avata heille seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta ja kertoa kuinka tärkeää sateenkaarinuorelle (ja muillekin) vanhempien tuki on. On tärkeää, että myös vanhemmilla on tukea yllättävissä tilanteissa. Lapsen kaapista tulo saattaa herättä monenlaisia tunteita, joihin vanhemmilla toki on oikeus, kunhan he jakavat tunteensa toisille aikuisille, eivätkä lapselleen. Jokaiselle lapselle kuuluisi vanhempien ehdoton tuki ja rakkaus.

Mitä tulee kavereihisi, jäin pohtimaan miten hyviä ystäviä he ovat, kun tekevät olosi tukalaksi. Voisitko puhua asiasta suoraan ja selkeäsi kertoa, mikä sinua häiritsee ja miksi, minkälaisia tunteita sinulle siitä herää ja minkälaista käyttäytymistä toivoisit. Olisiko se helpompaa tehdä vaikkapa kirjeen muodossa? Ystävällinen sävy, jossa avaat tilannetta tunteidesi ja tarpeidesi näkökulmasta, eikä syytellen, saa yleensä aikaan paremman vastaanoton. Voit myös käyttäytymiselläsi osoittaa, että et hyväksy epäasiallista kohtelua ja lähteä pois tilanteista, jotka ovat sinulle epämukavia. He eivät ehkä aidosti ymmärrä, miltä sinusta tuntuu tai mitä seurauksia esim. vanhemmille paljastumisesssa voisi olla. Joskus muut pitävät toisen seksuaalista suuntautumista esillä vitsien kautta tai muulla tavoin, koska se herättää heissä hämmennystä tai omakohtaista pohdintaa. Monelle asiakkaalleni tutustuminen assertiivisiin oikeuksiin (eli lupaan olla jämäkkä vuorovaikutuksessa) on olla silmiä avaava kokemus:
https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/sinulla-on-itsetuntoa/jamakkyys-omien-oikeuksien-puolustamista/

Lisäksi olisi tärkeää, että sinulla olisi myös sellaisia ystäviä, jotka ymmärtäisivät sinua sekä ystäviä, jotka kuuluvat myös itse sateenkaari-ihmisiin. Tarjolla on myös vertaistukea, jota kautta voi peilata omaa identiteettiäin itsestään. Vertaisten tuki ja seura ovat usein hyvin tärkeitä sateenkaari-ihmisille - ja kaikille muillekin. Kannattaa hakeutua mukaan paikallisen Setan nuorten ryhmään ja toimintaan http://seta.fi/jasenjarjestot/. Tarkista nuorten ryhmän ikäraja etukäteen. Etänä vertaistukea on saatavilla esimerkiksi meidän chat-ryhmissämme https://tukinet.net/teemat/sinuiksi-chat-sateenkaari-ihmisille/ryhmachatit/.

Toivon, että osaat iloita itsestäsi ja olet sinut itsesi kanssa ja että saat jatkossa elää ymmärtävässä ja hyväksyvässä ympäristössä, joka kannusta sinua olemaan aidosti oma itsesi. Olet paras juuri itsenäsi ja niin on helpointa olla :-)

Olethan uudelleen yhteydessä, jos vastaukseni herättää sinussa uusia ajatuksia tai kysymyksiä, joita haluat miettiä yhdessä.

Yst. terv.
Outi Santavuori
Seksuaaliterapeutti
Sinuiksi-palvelu

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys