Selaa kysymyksiä

Ikääntyminen / aseksuaalinen elämä

Elämää olisi vielä liki puolet jäljellä, mutta olen ajan myötä ajautunut tilanteeseen, elämään täysin vailla seksuaalista elämää. Taustassani on lapsuuden aikaista seks.hyväksikäyttöä, jota olen yhden jakson käsitellyt terapiassa. Ongelmaksi koen epäselvyyden itsessäni, mikä loppujen lopuksi olen, seksuaalisessa mielessä. Olen ollut pitkässä liitossa miehen kanssa, lapset jo aikuisia, eronnut ja eron jälkeen tutustunut omaan sukupuoleen kahden naissuhteen kautta. Päätyen tähän elämään täysin ilman läheisyyttä. Tämä ei tunnu kuitenkaan tyydyttävältä elämältä.

Ongelmaksi koen, etten rohkene luottamukseen jota oikea suhde vaatii onnistuakseen. En oikein tiedä kuinka tästä tilanteesta pääsisi selvemmille vesille. Treffipalstoille minusta ei ole ennen kuin tilanteeseen tulee selkeyttä. Yksinkään ei ole hyvä. Tuntuisi nurjalta toista kohtaan, jos alkaisin suhteen, kun tässä olotilassa en kykenisi kuitenkaan antamaan enkä ehkä kokemaankaan mitä suhteessa koetaan puolin ja toisin. En oikein tiedä mistä suunnasta löytäisin jonkinlaista apua tähän tilanteeseen.

Hei

Kerrot että et oikein tiedä mitä loppujen lopuksi olet ihmisenä etkä rohkene luottamukseen, jota oikea suhde vaatii onnistuakseen. Pelkää tuottavasi pettymyksen toiselle ja itsellesi. Haluat tähän muutosta, mutta et vielä tiedä miten se sinulle mahdollistuisi. Mainitset, että lapsuudessasi sinun seksuaalista koskemattomuuttasi on loukattu ja olet käsitellyt sitä terapiassa. Kun lapsen seksuaalista koskemattomuutta rikotaan, siitä usein seuraa aikuisuuteen vaikeus päästää toista ihmistä lähelle. Silloin tämä aikuinen tarvitsee sellaisen suhteen, joissa toinen osapuoli osaa arvostaa kumppaninsa haavoittuvuutta, ja antaa tälle aikaa rakentaa luottamusta joka aluksi tuntuu pelottavalta. Lapsuudessahan hänen luottamustaa on käytetty väärin ja arkuus on tullut hänen suojakseen.

Yksi tapa rakentaa lisää luottamusta on osallistua ryhmäterapiaan, joka on suunnattu lapsuudessaan seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneille. Siinä voidaan purkaa läheisyyteen liittyviä pelkoreaktioita ja vähitellen rakentaa luottamusta siihen että osaa valita lähelleen oikeasti luotettavia ihmisiä ja heidän lähellään voi aina turvallisesti sanoa ei tai kyllä. Tällaista ryhmätoimintaa järjestää mm. Tukinainen (www.tukinainen.fi) ja Välitä hanke (www.seksuaalivakivalta.fi/).

Mitä sinulle on merkinnyt se että viimeaikoina olet tutustunut omaan sukupuoleen naissuhteen kautta. Onko se sinulle OK, vai arkailetko sitä jollain tavoin? Jollekinhan voi naisten välinen suhde hämmentää aluksi heterosuhteen jälkeen, joillekin se tuntuu taas turvallisemmalta. Muistathan että sinulla on oikeus sellaisiin valintoihin, jotka lisäävät omaa turvallisuuttasi ja jotka auttavat sinua ulos yksinäisyydestä, jossa et halua elää. Setan jäsenjärjestöillä on ryhmätoimintaa eri ikäisille naisille, ks. mm. www.heseta.fi, www.treseta.fi, www.tuseta.fi , www.seta.fi.

Olet otsikoinut kysymyksesi ikääntyminen / aseksuaalinen elämä. Ikääntymisen ei tarvitse merkitä seksitöntä elämää, jotkut oikeastaan löytävät oman seksuaalisuutensa vasta ikääntyminen myötä. Joillekin seksitön elämä tuntuu omimmalta. Seksittömyyden ei tarvitse merkitä yksinäisyyttä, koska lämmin ja romanttinen suhde voi toimia hyvin ilman seksiäkin. Kullakin on oikeus löytää oma hyvältä tuntuva tapa olla toisten lähellä.

Kerrot että elämästäsi on liki puolet vielä jäljellä. Anna itsellesi mahdollisuuksia edetä omalla vauhdillasi kohti sellaista elämää jossa toisen, valitsemasi ihmisen, läheisyys ei enää pelota. Jos haluat jutella tästä kahden kesken, voit soittaa päivystykseemme maanantaisin ja torstaisin klo 19 – 21, p 044 300 2355.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys