Selaa kysymyksiä

Transsukupuolisuus pelottaa

Hei, olen 25 v ja ehkä tyttö. Poika tai mies en ainakaan ole, vaikka kaikki luulevat niin, mutta tämä tuntuu vain oudolta roolilta. Toisaalta naiseksi identifioituminen on (ainakin näin miesvartalossa) vaikeaa, kun en ole kovin naisellinen, enkä tiedä esim. pukeutumisesta tai meikkaamisesta mitään, niin en tiedä miten pärjäisin naisena, enkä tunne mitään naisen nimeä omakseni, vaikka nimenvaihto on varmaan pakollista. Transprosessiin lähteminen pelottaa, koska pelkään läheisten reaktioita, erityisesti poikaystäväni ja vanhempieni. Toisaalta itse hoidot ja niiden riskit pelottavat, se on kuitenkin iso operaatio. Pelkään lääkkeitä ja pelkään leikkauksia. Näistä asioista on vähän vaikea puhua kenellekään

Hei Vincent

Olet syntynyt pojan ruumiiseen mutta mieheksi et itseäsi koe. Olet miettinyt transprosessiin lähtemistä mutta pelkäät sekä läheisten reaktiota ja itse hoitoihin liittyviä riskejä. Tämän kaiken olet pitänyt sisälläsi kun et ole löytänyt vielä ihmisiä, joiden kanssa voisit puhua asioista rehellisesti pelkäämättä hylkäämistä. Sinua huolettaa myös se, että et koe itseäsi kovin naiselliseksi, et ole löytänyt itsellesi naisen nimeä etkä tiedä miten naisena pukeutuisit.

Niin naisia kuin miehiäkin on hyvin erilaisia. Varmisti tunnistat ympäriltäsi naisia, jotka eivät sovi lainkaan perinteiseen kapeaan naiskuvaan vartaloltaan. Mietit sitä että voisiko sinusta tulla riittävän naisellinen nykyisessä vartalossasi. Silloin sinun on hyvä muistaa että jos lähdet prosessiin, niin vähitellen löydät oman tapasi olla juuri sinunlaisesi ihminen. Jaamme ihmiset helposti vain kahteen kategoriaan: joko nainen tai mies. Se tekee kuitenkin väkivaltaa elämän rikkaudelle. Osa meistä sijoittuu näiden kahden kategorian välimaastoon tai niiden ulkopuolelle. Tärkeintä on itsensä arvostaminen sellaisena kun sisimmissään on. Silloin ryhti menee kohdalleen, samoin löytyy sopiva askelluskin. Sama pätee vaatetukseen. Voisit rauhassa kuljeskella kauppojen naisten ja miesten vaateosastoilla ja tutkailla millaiset asut puhuttelevat sinua. Miesten osastolta löytyy myös vähemmän perinteistä maskuliinisutta korostavia asusteita ja naisten osastolta vastaavasti myös hieman miehekkäitäkin asuja. Muista että sinulla on oikeus olla kaupoissa oma itsesi omine tarpeinesi. Nimeä voit myös kaikessa rauhassa maistella mielessäsi. Nimenhän ei tarvitse olla tyypillinen naisen nimi, jos sellaista vierastat. Osa transihmisistä valitsee nimen, joka sopii sekä miehelle että naiselle. Eli pienin askelin voit löytää omanlaisiasi ratkaisuja.

Yksi tärkeimmistä askeleista eteenpäin olisi varmaan se että voisit tavata muita transihmisiä. Heidän seurassaan voisit avoimesti puhua hämmennyksestäsi ja peloistasi. Transryhmään meneminen ei velvoita sinua mihinkään vaan se vain auttaa omalta osaltaan sinua selventämään omia tavoitteita ja tarpeita. Tällaisia ryhmiä löytyy mm. Transtukipisteestä (transukipiste.fi) ja ainakin Oulun, Pirkanmaan ja Turun seudun Setoissa (yhteystiedot ks. seta.fi). Ryhmissä saat tietoa myös siitä miten transprosessi tutkimuksineen etenee ja miten leikkaukset onnistuvat ja millaisia vaikutuksia lääkkeillä on. Sinun on hyvä muistaa että kullakin on oikeus omanlaiseensa prosessiin esim. leikkausten osalta. Transtutkimustenkin yhtenä tavoitteena on auttaa sinua löytämään omat muutostarpeesi ja keinoja niiden toteuttamiseksi.

Sinua pelottaa ottaa asiasi puheeksi poikaystäväsi ja vanhempiesi kanssa. Se on hyvin ymmärrettävää. Toisaalta myös salaisuuden kantaminen tulee pitkän päälle raskaaksi. Löytyykö lähipiiristäsi ystävä tai sukulainen, jonka tunnistat sellaiseksi ihmiseksi, joka hyväksyy toiset sellaisina kuin he ovat. Sellaiselle ihmiselle itsestä kertominen voisi olla turvallinen ensimmäinen askel omassa ulostuloprosessissa. Tällaisen ihmisen kanssa voisit sitten miettiä seuraavia askelia ja häneltä voisit saada tukea kun etenet ulostulossasi. Kumppanille ja vanhemmille asiasi voi tulla yllätyksenä, mutta voi olla että he ovat jotain jo aavistaneetkin. Aluksi asia voi olla kuitenkin shokki ja he tarvitsevat aikaa sen sulatteluun. Sen ei tarvitse merkitä hylkäämistä vaan aikalisää heidän omien pelkojensa ja tunteittensa selvittämiseen, minkä jälkeen tunneläheisyys voi itse asiassa jopa parantua kun sinun ei tarvitse salata isoa osaa itsestäsi.

Jatkamme mielellämme keskustelua kanssasi täällä Sinuiksi palvelussa. Voit soittaa meille maanantaisin tai torstaisin klo 19 – 21, puh 044 300 2355.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys