Selaa kysymyksiä

Aseksuaali?

Hei! Minulla on tyttöystävä ja olemme onnellisessa suhteessa. Olemme muutamia kertoja harrastaneet seksiä, mutta en pidä siitä, enkä koe mitään halua harrastaa sitä. Olenko aseksuaali? Miten kerron siitä tyttöystävälleni?

Hei Nonna

Mietit sitä, että oletko aseksuaali koska et ole pitänyt seksistä, jota sinulla on ollut tyttöystäväsi kanssa, etkä koe mitään halua harrastaa sitä jatkossa.

Yksiselitteistä vastausta en kertomasi perusteella voi antaa. Aseksuaalisuudessahan on kyse siitä että ihminen ei ole juuri koskaan tuntenut seksuaalista vetoa toista ihmistä kohtaan. Aseksuaali henkilö voi romanttisesti kiintyä toiseen ihmiseen kokematta seksuaalista vetoa häneen. Joidenkin näkemysten mukaan aseksuaalisuus voisi olla synnynnäinen piirre ihmisessä.

Aseksuaalisuudesta sen sijaan ei ole kyse silloin, jos henkilö on elämänsä aikana kokenut seksuaalista halua ja vetoa toisia ihmisiä kohtaan, mutta on jostain syystä on sen menettänyt. Silloin halun puute voi olla seurausta esim. hormonitoiminnan häiriöstä, seksiin liittyvistä kipua tai traumoja tuottavista kokemuksista, stressaavasta elämäntilanteesta tai siitä että on sellaisessa suhteessa jossa omat ja toisen seksuaaliset virittymiset eivät kohtaa toisiaan. Tällöin ihminen useimmiten kokee seksuaalisen halun puuttumisen ongelmaksi, josta haluaa eroon. Tosin silloin, jos haluttomuus tai vastenmielisyys seksiä kohtaan on seurausta seksuaalisen hyväksikäytön kokemuksista, halun puuttuminen voi tuntua turvalliselta, suojaavalta. Jos seksuaalisen halun puute on seurausta hormonaalisista häiriöistä tai ulkoisista tekijöistä (huonot kokemukset, virittymisten kohtaamattomuus jne.), niin silloin on toki mahdollista lähteä hakemaan apua tilanteen korjaamiseksi seksuaaliterapiasta tai traumaterapiasta.

Jos kyse on siitä että ylipäänsä tunnet vain vähän tai et lainkaan seksuaalista vetovoimaa muita ihmisiä kohtaan, niin kyseessä voi hyvinkin olla aseksuaalisuus. Se on pysyväksi ja itselle hyväksi koettu piirre, jota muiden tulisi kunnioittaa. Kun siitä kertoo kumppanilleen, niin on hyvä korostaa että hänessä ei ole mitään vikaa ja että kumppani herättää paljon voimakkaita hyviä tunteita, joiden vuoksi elämä hänen lähellään tuntuu parhaalta mahdolliselta. Hän saattaa silti tulla surulliseksi siitä että hän ei voi riittävästi toteuttaa omia seksuaalisia halujaan sinun kanssasi. Silloin on hyvä keskustella yhdessä, mitä seksuaalisuus hänelle merkitsee ja miten hän voi elää sen kanssa teidän suhteessanne.


Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys