Selaa kysymyksiä

Muunsukupuolinenko

Hei

Olen syntymässä tytöksi/naiseksi määritelty 20-vuotias. Noin vuosi sitten aloin kyseenalaistaa sukupuoltani ja ajatukset itsestä muunsukupuolisena tuntuvat huomattavasti kotoisammilta kuin syntymässä määritelty sukupuoli. Koen sukupuolekseni selkeästi jonkun "muun" kuin tyttö tai poika. Toisinaan sukupuolikokemus puuttuu laisin, toisinaan se on selkeästi "muu." Minua häiritsee, kun joku olettaa sukupuoleni.

En ole koskaan kokenut tyttönä elämistä erityisen ahdistavana, mutten toisaalta ole koskaan kokenut suurta yhteyttä tyttöyteen/naiseuteen, mutta mietin aina että "no en mä kyllä poika ole, eli mä olen tyttö." Sitten kuulin, että muitakin vaihtoehtoja on olemassa, ja siitä alkoi hämmennys. Tyttöys ja sukupuolen kaksijakoisuus alkoi ahdistaa. Olen kertonut kumppanilleni ja muutamalle ystävälle. He kohtelevat minua sukupuolineutraalisti, mikä tuntuu hyvältä.

Viime aikoina olen alkanut haaveilla testosteronihoidoista ja rintojen pienennyksestä. Koen ahdistusta ja kateutta nähdessäni parrakkaita ihmisiä ja litteitä/pieniä rintoja, sillä haluaisin oman kehoni näyttävän enemmän senkaltaiselta, kuitenkaan luopumatta oman tyylini feminiinisyydestä. Erityisesti minua ahdistaa se, että Suomessa hoitojen saaminen olisi minulle sula mahdottomuus sillä hoitoja on niin vähän saatavilla ja seula on tiukka. Tiedän, etten ole mies. Voisin elää tyttönä, mutta koen oloni paljon onnellisemmaksi muusuna. Mikäli hakeutuisinkin hoitoon, olisin siellä viemässä jo valmiiksi vähäisiä hoitoja pois ihmisiltä, jotka oikeasti eivät voi elää heille syntymässä osoitetussa sukupuolessaan. Koen, että se olisi itsekästä.

Viime aikoina nää asiat on pyöriny mielessä niin paljon, etten usein pysty edes nukkumaan. Tarve puhua asiasta on kova, mutten ole löytänyt aktiivisia suomenkielisiä tai edes eurooppalaisia foorumeita joilla asiasta puhua. Amerikka-keskeisyys monilla netin foorumeista häiritsee mua, enkä osaa samaistua kokemuksiin lainkaan. Kaipaan vertaistukea läheltä, mutten tiedä mistä sitä lähtisi etsimään. Käyn psykologilla kahdesti viikossa ahdistuneisuuden ja masennuksen vuoksi, mutten ole kertonut hänelle sukupuolikokemuksestani sillä epävarmuus kalvaa mua. Mitä jos kerjäänkin vaan huomiota?

Hei
Olet viimeisen vuoden aikana kyseenalaistanut sukupuoltasi ja koet että muunsukupuolisuus tuntuu sinusta kotoisalta. Olet kertonut siitä kumppanillesi ja osalle ystävistäsi ja he kohtelevat nyt sinua sukupuolineutraalisti, mikä tuntuu hyvältä. Nyt mielessäsi pyörii levottomuutta synnyttäen haaveet testosteronihoidosta ja rintojen pienennyksestä samalla kun pohdit sitä että Suomessa ko hoitoihin pääseminen ei ole lainkaan helppoa. Asia on pyörinyt mielessä niin että et pysty edes kunnolla nukkumaan ja kaipaisit vertaistukea.

Yhä useampi nuori ja aikuinen on viime vuosina huomannut että termi muunsukupuolisuus tuntuu vastaavan kokemusta omasta sukupuolesta. Niinpä Transtukipisteessä järjestäänkin 6.5. työpaja, jossa keskustellaan muunsukupuolisuuteen liittyvistä termeistä ja määrittelyistä. Työpajaa vetää Miska Salakka ja hänelle voi lähettää aiheeseen liittyvää postia osoitteeseen miska.salakka at luukku.com. Sinun kannattaa olla muutenkin yhteydessä Transtukipisteeseen (transtukipiste.fi) löytääksesi vertaistukea pohdinnoillesi.

Kerro että käyt psykologin vastaanotolla kahdesti viikossa ahdistuneisuuden ja masennuksen vuoksi. Hänelle et ole kertonut sukupuolikokemuksestasi koska epävarmuus kalvaa sinua. Mitä epävarmuutta tarkoitat? Etkö luota psykologiin tai itseesi? Koska tämä aihepiiri herättää sinussa levottomuutta, olisi hyvä että voisit puhua siitä psykologisi kanssa. Hän ottaa sen varmasti vakavasti ja hän pystyy paremmin auttamaan sinua, kun tietää mitkä asiat sinun mieltäsi askaroittavat. Mietit sitä että jos kerjäätkin vain huomiota. Sinulla on täysi oikeus saada hyväksyvää huomiota ja mahdollisuuksia tulla sinuksi oman sukupuolikokemuksesi kanssa. Sukupuolikokemus on hyvin kokonaisvaltainen osa ihmisyyttä ja siinä me tarvitsemme myös toistemme peilausta. Avoin tutkailu on siinä tärkeää. Mahdollisten lääketieteellisten operaatioiden, jos niitä ylipäänsä enää tarvitset, aika tulee vasta sitten kun olet saanut rauhassa avoimin mielin tutkailla identiteettiäsi. Hyödynnä siinä siis myös psykologiasi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys