Selaa kysymyksiä

Kuinka tulla kaapista ulos

Olen 40v nainen jolla on useita lapsia ja olen ollut naimisissa miehen kanssa. Kuitenkin olen 10v asti ihastunut tyttöihin. En kuitenkaan ole asialle aikanaan tehdä mitään. Se ei ollut "normaalia". Aikuisiällä on ollut ihastumisia ja rakastumisia-salaa. Muutama ihminen tietää. Muutama vuosi sitten rakastuin ystävääni ja se ei vaan mene ohi. Nyt vihdoin olen eronnut. Pitkään olen halunnut ulos kaapista mutta miten? Pelottaa häviääkö ihmiset ympäriltäni? Mitä lapseni ajattelevat? Olisin valmis julkistaman asian mutta haluaisin kerto ensin jo murrosiän saavuttaneille lapsilleni ja kummitytölleni. Mutta miten kerron? Ahdistaa olla kaapissa mutta vaikea tulla poiskin. On paljon muutakin sotkua elämässä niin nyt olisi ihan pakko saada tuo kaappi edes auki

Hei
Olet astumassa elämässäsi uuteen vaiheeseen, joka avaa mahdollisuudet toteuttaa sisintäsi entistä täydemmin. Jaksaaksesi elämässäsi paremmin haluat avata kaapin ovet ja kertoa aidosta rakkaudestasi. Sinua pelottaa se, häviävätkö ihmiset ympäriltäsi, kun rakkautesi kohde onkin samaa sukupuolta. Mietit miten etenisit. Haluat kertoa ensin lapsillesi ja kummitytöllesi. Se kuulostaakin viisaalta ratkaisulta. On hyvä että lapset kuulevat asiasta suoraan sinulta. Sinä osaat parhaiten kuvata heille mistä on kysymys. Pääsääntöisesti lapset ottavat tämän asian hyvin, varsinkin silloin kun suhde heihin on ollut rakastava ja heille kasvun tilaa antava.

Lapsesi elävät hyvin toisenlaisessa maailmassa kuin sinä nuoruudessasi. Homoseksuaalisuus ja biseksuaalisuus/panseksuaalisuus ovat käsitteinä ja ilmiönä heille paljon arkipäiväisempi asia kuin omassa nuoruudessasi 23 vuotta sitten. Voi olla että pojille äidin tai isän homo/biseksuaalisuus on edelleen hieman haasteellisempi kysymys kuin tytöille, mutta ei varmastikaan ylivoimainen kun heille antaa aikaa sulatella asiaa. Keskeinen viesti, kun kerrot heille, voisi olla että kyse on sellaisesta rakkaudesta joka ravitsee sinua ja auttaa sinua myös omassa äitiydessäsi. Se että sinun ei tarvitse kantaa salaisuutta tuo varmasti lisää avoimuutta muissakin asioissa teidän keskinäisissä suhteissanne. Mieti sitä kertoisitko kaikille lapsillesi yhtä aikaa. Sen etuna on että silloin kukaan ei joudu salaisuuden kantajaksi suhteessa sisaruksiin. Kertomiselle on hyvä varata rauhallinen ajankohta, niin että lapsilla on aikaa kysymyksille ja muille reaktioille. Yhdessä voitte sitten sopia millä tavalla tästä puhutaan perheen ulkopuolella. Kummitytölle kerrottaessa on hyvä miettiä sitä miten hän voi kertoa asiasta omille vanhemmilleen. Onko sinun mahdollista kertoa asiasta etukäteen heille?

Kun eri tutkimuksissa on haastateltu naista rakastavia naisia, joilla on lapsia, esiin on tullut toistuvasti että äitiys on heille paljon keskeisempi identiteetti kuin lesbous tai biseksuaalisuus. Olettaisin että ympäristösi silmissä sinut nähdään ensisijaisesti vastuullisena vanhempana. Voisin kuvitella että ainakin osa läheisistäsi, varsinkin ne jotka ajattelevat parastasi, on vain helpottuneita kun saavat tietää että sinulla on ihminen jota rakastat. Rakkautesi kohteen sukupuoli voi olla joillekin yllätys mutta tuskin syy hylätä sinua! Joillekin se toki voi muodostua ylivoimaiseksi asiaksi käsitellä. Mutta toisaalta: miten sellainen ystävyys, jossa ei saa olla oma itsensä, voi ravita sinua? Kenen ehdoilla silloin elät? Ystävä- ja sukulaispiirissä kertominen kannattaa aloittaa niistä ihmisistä joiden arvostelukykyyn ja humaanisuuteen luotat eniten. Näin varmistat itsellesi tukea siltä varalta että jostakin suunnasta tulisi kylmiä suihkuja.

Osoitteesta www.sateenkaariperheet.fi saat tietoa toiminnasta, josta voit saada itsellesi ja lapsillesi tukea eri tilanteissa. Sieltä sekä sinä että lapsesi voitte saada vertaistukea ja samaistumisen myönteisiä, ravitsevia mahdollisuuksia. Jos kaapin oven avaaminen johtaa ongelmiin, joihin haluat keskusteluapua, on myös puhelinpäivystyksemme käytössäsi maanantaisin ja torstaisin klo 19 – 21 numerossa 044 300 2355.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys