Selaa kysymyksiä

Sekavuutta omaan sukupuoleen liittyen

Olen hyvin hämmentynyt. Olen aina ollut varma, että olen hetero. Mutta noin vuosi sitten katsoin erästä televisiosarjaa ja tajusin erään persoonan tässä sarjassa muistuttavan minua. Aloin sitten vähän tonkia asioita, mutta mikään nimike ei tunnu sopivan minuun. Olen siis melkein kuusitoistavuotias tyttö. Minä pidän pojista. Mutta siihen liittyy jotain outoa. Aina välillä, kun kuvittelen olevani jonkun kanssa seksuaalisesti, kuvittelen olevani poika. Ja kumppanini on poika. Minä rakastan vartaloani ja tykkään olla tyttö. Mutta välillä huomaan miettiväni, että näyttäisinkö hyvältä ilman rintoja. Vapaalla olen tyttö. Kuvitelmissa poika. Kuvitelmissa se tuntuu luonnollisemmalta. En voisi kuvitella sitä tyttönä. Se enemmänkin ällöttää.

Hei Jude

Kun ajattelet poikia seksuaalisesti, niin silloin koetkin olevasi myös itse poika vaikka muuten rakastat tytön vartaloa ja tykkäät olla tyttö. Se että olisit tyttönä seksuaalisesti pojan kanssa, tuntuu ällöttävältä. Välillä mietit näyttäisitkö hyvältä ilman rintoja. Olet ihmeissäsi mistä oikein on kyse ja olet etsinyt sinulle sopivaa nimikettä.

Huomaan miettiväni sitä, missä määrin sinua häiritsee se että seksuaalisissa mielikuvissa koetkin itsesi pojaksi. Voisiko se olla ihan OK? Mitä kivaa se tuo seksuaalisiin mielikuviin että olet niissä poika? Entä mikä siinä ällöttää että olisitkin tyttönä seksuaalisesti pojan kanssa? Onko niin että poikana voisit toimia eri tavalla seksuaalisesti kuin tyttönä ja että tyttönä kokisit joutuvasi jollain tavoin epämiellyttävältä tuntuvaan rooliin tai asemaan?

Ihmisen sukupuoli ei ole niin yksiselitteinen asia kuin pinnallisesti usein ajatellaan. Siihen vaikuttaa jossain määrin synnynnäiset ominaisuudet (temperamentti, aivojen sukupuolittuminen sikiöaikana, hormonitasapaino jne) ja kasvuaikaiset kokemukset ja niissä omaksutut roolit ja minäkuvat. Meissä kaikissa on sekä maskuliinisena että feminiinisenä pidettyjä puolia. Se että ihminen voi tunnistaa sekä feminiinisinä että maskuliinisina pidettyjä puolia itsessään ja hyväksyä ne osaksi itseään, on eduksi mm. luovuutta eri tilanteisiin sopeutumista ajatellen. Eri tilanteissa eri puolet persoonastamme tulevat esille. Voi olla että sinulle seksuaalisuus on se alue, jossa sinun maskuliiniset puolesi tulevat esille ja nautin niistä. Voi olla että maskuliinisesta roolista käsin koet voivasi paremmin hallita omaa seksuaalisuuttasi ja siihen liittyvää vuorovaikutusta kumppanin kanssa kuin tytön roolista käsin.

Se että välillä mietit näyttäisitkö hyvältä ilman rintoja, liittyy varmaankin juuri näihin eroottisiin mielikuviin, joissa samaistut poikiin. Silloin sinun kohdallasi EI ole kyse ns. sukupuolidysforiasta, joka on tyypillistä transsukupuolisille henkilöille. Sukupuolidysforialla tarkoitetaan sitä että ihminen kokee oman kehonsa sukuelimet ja sukupuoleen leimaavat vartalon osat (kuten rinnat) itselleen vieraaksi tai vastenmieliseksi. Sinulle ajattelu itsestä ilman rintoja on enemmänkin eroottinen ulkonäkökysymys liittyen tiettyihin tilanteisiin kuin siitä että kokisit rintasi itsellesi täysin vieraiksi tai vastenmielisiksi. Joissakin tilanteissahan voi toteuttaa tätä eroottista mielikuvaasi käyttämällä urheilurintaliivejä tai tiukkoja urheilutrikoita ylävartalossa ja näin tuoda esiin sinussa olevia poikamaisia puoliasi.

Voit elää täyttä ja onnellista elämää tyttönä ja naisena vaikka seksuaalisissa mielikuvissa koetkin itsesi enemmän pojaksi tai mieheksi kuin tytöksi tai naiseksi. Silloin on vaan tärkeää löytää sellainen poikaystävä, joka nauttii eroottisesti enemmän androgyynisen tytön/naisen seurasta kuin naismaisuuttaan korostavan tytön/naisen seurasta. Sellaisia ihania poikia/miehiä varmasti löytyy. (Androgyyninen tarkoittaa kykyä yhdistää maskuliinisuutta ja feminiinisyyttä.)

Voi olla että seksuaaliset mielikuvasi vielä täydentyvät ajan ja kokemuksien myötä niin että pojaksi/mieheksi samaistumisen rinnalle sinussa kehittyy seksuaalisuudesta myös naisellisesta roolista ja vartalosta käsin nauttiva puoli. Varsinkin naisilla seksuaaliset mielikuvat ja siihen liittyvä identiteetti rikastuvat läpi koko elämän. Tärkeää on että et tuomitse itseäsi mielikuviesi perusteella vaan tutkailet niitä avoimin mielin ja arvostat eri puoliasi. Sitä varten et tarvitse mitään sen erityisempää identiteettiä kuin ihana monipuolinen ihminen.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys