Selaa kysymyksiä

Bi-seksuaalisuudesta vanhemmille kertominen

Hei, olen 18-vuotias tyttö, ja vuosi sitten tajusin olevani bi-seksuaali. Tällä hetkellä naiset kiinnostavat enemmän kuin miehet. Kavereille seksuaalinen suuntautumiseni on ok, mutta vanhemmat eivät hyväksy homoja tai bi-seksuaaleja. Miten heille voisi asiasta kertoa? Minulla on pientä säätöä yhden tytön kanssa, mutta vanhemmat kyselevät jatkuvasti milloin poikaystävä tuodaan näytille ja kettuilevat siitä että oon varmaan lesbo kun ei poikia näy. Heidän asenteensa on todella negatiivinen seksuaalivähemmistöjä kohtaan...

Hei

Onneksi olkoon siitä, että olet löytänyt tytön, josta pidät ja jonka kanssa on ”pientä säätöä”. On todella surullista, että et ole voinut kertoa tästä ihanasta ja sinulle hyvin tärkeästä asiasta vanhemmillesi heidän asennoitumisensa vuoksi. Olet huomannut, että heidän asenteensa seksuaalivähemmistöjä kohtaan on todella negatiivista. Tuntevatko he ketään homo- tai biseksuaalia? Voisiko heidän asenteensa muuttua, jos saisivat tietää, että olet aidosti ihastunut tyttöön ja että se on sinulle OK. Osalle vanhemmista oman lapsen homo- tai biseksuaalisuus on aluksi shokki, joka liittyy tarkistamattomiin ennakkoluuloihin. Siihen liittyy usein monenlaisia turhia pelkoja, joista vapautumiseen menee aikaa. Joillakin voi olla uskontoon liittyvät käsityksiä siitä, että samaa sukupuolta olevien keskinäinen seksuaalisuus olisi väärin. Toisaalta moni uskovainen on voinut lopulta hyväksyä levollisesti oman tai lastensa homo- tai biseksuaalisuuden, kun on huomannut, että rakkaus ja siihen liittyvä seksuaalisuus ovat samalla tavalla merkityksellisiä riippumatta henkilöiden sukupuolesta.

Joillekin vanhemmille se, että lapsi on biseksuaali, on kuitenkin helpompi ottaa vastaan kuin se että hän olisi homoseksuaali, kun he voivat ajatella, että ehkäpä lapsi lopulta löytää vastakkaista sukupuolta olevan kumppanin ja voi perustaa perinteisten normien mukaisen perheen. Joillekin vanhemmille taas on vaikea hyväksyä sitä, että biseksuaaliksi itsensä määritellyt lapsi seurusteleekin samaa sukupuolta olevan kanssa, kun tällä periaatteessa olisi edellytykset löytää vastakkaista sukupuolta oleva kumppani.

Silloin kun ennakoi, että vanhempien reaktio voisi olla kielteinen, homo/biseksuaalisuudesta kertomista ennen kannattaa varmistaa oma turvallisuus. Omaa turvallisuuttaan voi lisätä kertomalla suuntautumisestaan jollekin perheen lähipiirissä olevalle turvalliselle aikuiselle, joka suhtautuu ihmisten moninaisuuteen ymmärryksellä. Tälle voi sitten kertoa, että aikoo kertoa asiasta vanhemmille. Silloin tämä aikuinen voi olla yksi niistä ihmisistä joka on tukenasi, jos asiat muuttuvat hankalaksi. Joskus tällainen aikuinen voi toimia myös vanhempien tukena, auttaen heitä pääsemään kriisin yli. Toivottavasti sinulla on lähipiirissä tällainen kypsä ihminen. Se että kaverit tietävät asiasta on toinen hyvä tuki mahdollisen kriisin aikana.

Aika monet tulevat ulos kaapista kirjeen avulla. Kirjeen voi osoittaa kummallekin vanhemmalle tai aluksi sille vanhemmalle, jonka arvelee suhtautuvat asiaan levollisemmin. Kirjeessä on hyvä mainita, että kertoo asiasta heille sen vuoksi että arvostaa heitä eikä halua enää valehdella tai vältellä vastaamasta heidän kysymyksiinsä. Siinä voisit kertoa myös siitä mitä kaikkea biseksuaalisuus on sinulle merkinnyt. Voit kertoa myös siitä että nyt kun asia on heidän tiedossaan niin he voivat paremmin tutustua sinun elämääsi ja ihmissuhteisiisi. Kirjeeseen voit vielä lisätä, että Setan sivuilta löytyy esite Esite homo-, lesbo- ja bi-nuorten vanhemmille (2011) [pdf] ja että he voivat halutessaan soittaa meidän päivystykseen, joka on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 19-21 numerossa 044 300 2355.

Voit jättää kirjeen heille esimerkiksi silloin kun heillä on vapaapäivä ja mennä itse joksikin aikaa ulos, niin että he voivat rauhassa tutustuta kirjeeseesi ja sen herättämiin ajatuksiin ja tunteisiin.

Toivottavasti löydätte vielä hyvän yhteyden keskenänne ja voit elää kotona omana itsenäsi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys