Selaa kysymyksiä

Vihaan kehoani

Olen 14-vuotias.... tyttö, tai tytön kehoon olen ainakin syntynyt. Haluaisin kuitenkin olla poika. Minulla on lyhyet hiukset, käytän meikkiä, mutta vain saadakseni kasvoni näyttämään maskuliinisemmilta, ja käytän poikamaisia vaatteita. Mielestäni miehen lihaksikkaampi keho on kaunis, ja haluan sellaisen itsellenikin. Vihaan kehoani erittäin, ERITTÄIN paljon, olen mielestäni ruma ja lihava.
Olen aina ajatellut olevani biseksuaali, mutta ajattelen olevani kiinnostunut miehistä vain siinä tapauksessa, että itsekin olisin mies. Mikä sellaisen seksuaalisuuden virallinen nimi on? Vihaan tätä kehoa niin paljon, että se on aiheuttanut masentuneisuutta, itsetuhoisuutta ja viikon olon suljetulla osastolla. En kuitenkaan uskalla puhua asiasta vanhemmilleni, johtuen kai siitä, etten muutenkaan hirveästi ajatuksistani heille puhu.

Haluaisin todella paljon olla poika! Rakastan sitä, jos joku sanoo että näytän ihan pojalta. Mutta sitten taas jos joku muistuttaa minua siitä että olen vangittu tytön kehoon, alkaa ahdistaa. Mitä pitäisi tehdä? Kiitos jos osaatte auttaa!

Hei Koichi
Vihaat kehoasi hyvin paljon. Olet mielestäsi lihava ja ruma. Tämä viha ilmenee itsetuhoisuutena. Vanhempasi eivät vielä tiedä mistä se johtuu. Et ole uskaltanut puhua heille mm. siitä että haluaisit olla poika ja ahdistut siitä, että sinua pidetään tyttönä. Et ole muutenkaan puhunut hirveästi ajatuksiasi heille. Pysähdytään hetkeksi tähän. Palaan myöhemmin tässä seksuaaliseen suuntautumiseesi.

Huomaan miettiväni miksi et ole puhunut ajatuksistasi vanhemmillesi? Johtuuko se siitä, ettet luota, että he oikeasti kuuntelisivat sinua ja yrittäisivät ymmärtää? Vai johtuuko se siitä, että sinua pelottaa heidän reaktionsa nimenomaan tällaiseen asiaan? Vai siitä että et halua ylipäätään vaivata heitä omilla asioillasi? Ovatko vanhempasi olleet huolissaan sinun itsetuhoisasta käyttäytymisestä ja siitä miksi jouduit suljetulle osastolle? Yleensä vanhemmat tällaisessa tilanteessa ovat hyvin huolissaan ja haluaisivat tietää mistä on kyse ja miten he voisivat olla avuksi. Olettaisin että vanhempasi ovat huomanneet, että pukeudut poikamaisesti. Ovatko he kommentoineet sitä? Olisiko mahdollista, että kokemasi sukupuoliristiriidan puheeksi ottaminen vanhempiesi kanssa voisi johtaa lopulta helpotuksen tunteeseen puolin ja toisin. Onhan oma sukupuoliristiriita valtavan iso asia yksin kannettavaksi. On ymmärrettävää, että sen kertominen vanhemmille jännittää, kun ei voi tietää heidän reaktioitaan. Reaktio voi olla aluksi hyvinkin hämmentynyt, jopa kielteinen, mutta se voi olla myös helpottunut, kun lapsen pahoinvoinnille löytyy selitys. Silloin vanhemmat voivat hakea asiasta tietoa, jota löytyy mm. Transtukipisteen sivustolta (transtukipiste.fi). Vanhempasi voivat halutessaan soittaa myös meidän päivystykseen (ma ja to klo 19-21 puh. 044 300 2355).

Olettaisin että sinulla on ollut hoitokontakteja itsetuhoiseen käyttäytymiseen liittyen. Oletko ottanut kokemasi sukupuoliristiriidan puheeksi? Ellet, niin olisi hyvä, että ottaisit yhteyttä hoitokontaktiisi ja kertoisit asiasta. Koska olet ilmeisesti jo pidemmän aikaa kokenut sukupuoliristiriitaa, sinulla on mahdollisuus päästä nuorille tarkoitettuun sukupuoli-identiteetin tutkimusyksikköön, jollaiset löytyvät sekä Tampereen että Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta. Voit kertoa siitä terveyhdenhoitajalle, joka voi ohjata sinut lääkärin vastaanotolle lähetteen saamista varten (ota vaikka tämä viesti mukaasi vastaanotolle). Ennen em. tutkimuksia ja myös niiden aikana on tärkeää, että sinulla on lähelläsi luotettavia ihmisiä, jotka tietävät miten olet kamppaillut omaa kehoasi vastaan ja osaavat siinä aidosti kuunnella sinua ja ovat tukenasi. Siksi on tärkeää, että otat asian puheeksi hoitotahosi kanssa. Siellä voitte sitten yhdessä selvitellä mistä saat tarvitsemaasi tukea.

Yksin sinun ei tarvitse jäädä. Sinuksi palvelulla on 27.6. vertaischatti sukupuoltaan pohtiville. Siitä saat tietoa osoitteesta: http://www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatit-kevaalla-2016/. E-talolla on mahdollisuus kahdenkeskisiin chatteihin, ks: e-talo.fi/chat . Lisää tietoa sukupuoliristiriidasta saat osoitteesta: transtukipiste.fi. Lisäksi tarvitset kasvokkain tapahtuvia turvallisia kontakteja aikuisten kanssa tämän sinua vaivaavan asian käsittelemiseksi.

Pohdit myös omaa seksuaalista suuntautumistasi. Koet pojat/miehet kiinnostavina silloin kun tulet itsekin nähdyksi miehenä. Siinä mielessä voit ajatella, että miehenä olet homoseksuaalinen. Seksuaalinen suuntautuminen, samoin kuin sukupuoli-identiteettikin, voivat ajan kuluessa muuttua tai olla muuttumatta. Pääasia on, että tulet nyt nähdyksi ja arvostetuksi sellaisena kuin mitä sisimmässäsi koet olevasi. Älä siis likaa salaa sisimpääsi, vaan etsi aktiivisesti tahoja, jotka osaavat pysähtyä kuulemaan sinua.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys