Selaa kysymyksiä

Saatan olla bi, kenelle kertoa

Moikka, oon 13-vuotias tyttö. Oon viime aikoina miettiny aika paljon mun seksuaalista suuntautumista. Oon ollu ihastunu molempiin sukupuoliin. Luen mielelläni seurustelutarinoita, ja pidän jokaisesta yhdistelmästä (lesbopari, homopari, heteropari) kunhan on kirjoitettu hyvin. Mun oman ikäluokan pojat ei kiinnosta, enkä tällä hetkellä oo mitenkään erityisen ihastunut yksittäiseen tyttöönkään. Ilta-Sanomissa oli kuvasarja alastomasta naisesta uimassa, ja oon katsellut niitä kuvia jo pari kertaa, koska saan niistä sellasen mukavan tunteen.

Mua pelottaa lähinnä se, että mulla ei oo ketään jolle puhua sillee ei-anonyyminä. Mun isä on aika vähäpuheinen, joten en oikeen koe luontevaks jutella hirveesti sille, vaikka se varmasti ottais sen hyvin. Mulla ei oikeen oo kavereita, en uskalla puhuu terkkarille tms., mun opettajat on kivoja mutta en haluu sotkea tätä opiskeluun, koska mua nolottais nähä sitä opettajaa jos kertosin.

Mun äiti on pahin. En nyt kerro kaikkee siitä, koska tää teksti venyis liikaa, mutta se siis puhuu olettaen, että meen varakkaan miehen kanssa naimisiin, otan sen nimen, hankin muutaman lapsen ja jään mahdollisesti kotiäidiksi. Mun äiti haukkuu mua aikalailla kaikesta, jossa oon sitä parempi, kuten arvosanat. Ja se tosiaan puhuu alentavasti kaikista, jotka ei oo sellasia "perusheteroita".

Mutta siis, voisinkohan määritellä itteni biseksuaaliks ja miten voisin puhuu jollekin tästä? Kiitos jo etukäteen ♡

Hei
Pohdit sitä, voisitko määritellä itsesi biseksuaaliksi ja kenen kanssa voisit puhua turvallisesti omista tuntemuksistasi ja ajatuksistasi seksuaalisuuteen liittyen.

Seksuaalinen suuntautuminen ja identiteetti kehittyvät hyvin yksilöllisesti. Viestissäsi kuvaat hyvin, miten tutkailemalla omia tuntemuksiasi lukiessasi seurustelutarinoita ja katsellessasi ihmisten kuvia. Näin oma kiinnostus vähitellen selviää itselle. Kerrot että oman ikäryhmän pojat eivät kiinnosta. On melko tavallista, että tytöt kehittyvät murrosiässä poikia nopeammin ja siksi oman ikäryhmän pojat ovat monien tyttöjen mielestä ”liian lapsellisia” tai muuten epäkiinnostavia. Se ei sinällään vielä merkitse, etteikö pojat tai miehet voisi myöhemmin kiinnostaa. Kerrot että nautit sekä hetero- että homo/lesboromanttisista tarinoista kunhan ne on kirjoitettu hyvin. Pystyt ilmeisesti tunnetasolla samaistumaan niihin riippumatta henkilöiden sukupuolesta ja suuntautumisesta. Romanttiset tunteet ovatkin aika pitkälle samanlaisia riippumatta ihmisen seksuaalisesta suuntautumisesta. Alastomien naisten kuvia katsellessasi saat mukavia tunteita ja siksi olet palannut ko. kuvien pariin. Noita tunteita onkin hyvä tutkailla hyvillä mielin, yhtä lailla kuin miesten kuvien mahdollisesti herättämiä tuntemuksia.

Tuot hyvin esille sen, miten hyvin monille on hankalaa puhua avoimin mielin omaan seksuaaliseen kehitykseen liittyvistä havainnoista ja kysymyksistä esimerkiksi vanhempien kanssa. Tunteiden ja tuntemusten kohdistuminen samaa sukupuolta olevaan on edelleenkin valitettavan monen aikuisen ja nuorenkin mielestä vähemmän arvokasta kuin vastakkaiseen sukupuoleen kohdistuvat tunteet ja voi johtaa kiusaamiseen tai väheksyntään. Kerrot miten äitisi odotukset tuntuvat ahdistavilta ja ylimielisiltä. Hänen edessään et ehkäpä voi nauttia siitä, että tulisit hyväksytyksi juuri sellaisena kuin olet, ja hänen odotuksensa ja asenteensa tuntuvat sinusta vierailta. Arvelet että isäsi reaktiot olisivat sallivampia, mutta tieltä puuttuu toistaiseksi luonteva keskustelukontakti.

Palataanpa kysymyksiisi. Voitko määritellä itsesi biseksuaaliksi. Kyllä ainakin siinä mielessä, että suuri osa ihmisistä on etenkin nuorena biseksuaalisia. Tarkoitan sitä, että hyvin monilla on eroottisia tuntemuksia sekä samaa että vastakkaista sukupuolta oleviin. Osalla vähitellen jompaan kumpaan sukupuoleen liittyvät tuntemukset saavat yliotteen ja se toinen suuntautuminen jää syrjään, mutta voi aktivoitua myöhemmin. On toki myös ihmisiä, jotka eivät juuri koskaan ole tunnistaneet eroottisia tuntemuksia samaa sukupuolta oleviin, ja niitä, jotka eivät ole koskaan tunnistaneet eroottisia tuntemuksia vastakkaista sukupuolta oleviin. Ulkoa päin suuntautumista ei voi ohjata, se on yksilöllinen hyvin kokonaisvaltainen prosessi. Omaan suuntautumiseen kannattaakin suhtautua avoimin mielin itseään arvostaen ja tuntemuksiaan kuunnellen, niin kuin sinä oletkin tehnyt.

Missä ja kenen kanssa voisit turvallisin mielin ei anonyymisti keskustella havainnostasi ja kehityksestäsi? Tärkeä kysymys, johon täältä kauempaa on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Suljit vaihtoehdoista pois kouluterkkarin. Tiedäthän että terkkaria sitoo vaitiolovelvollisuus, eli hän ei saa kertoa keskustelujen sisällöistä opettajilla eikä vanhemmille eikä kenellekään ulkopuoliselle (paitsi jos kyse on hengenvaarasta). Sinun on hyvä tarkkailla lähipiirin ihmisiä ja panna merkille, miten he puhuvat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Kun huomaat jonkun, joka arvostaa ihmisiä suuntautumisesta riippumatta ja puolustaa vähemmistöjen oikeuksia, niin mieti, voisitko tutustua häneen paremmin. Sen jälkeen voisi avautua mahdollisuus myös omasta seksuaalisuudesta keskusteluun.

Suljit pois myös anonyymin kontaktin. Ymmärrän hyvin, että haluat keskustella ihmisen kanssa, jonka tunnet ja joka tuntee sinut. Mutta jos sellaista ei löydy niin anonyymikin keskustelu voi auttaa omien ajatusten selvittelyssä. Esimerkiksi MLL:N Lasten ja nuorten puhelin on nykyään hyvin tuvallinen paikka keskustella omasta seksuaalisuudestaan (ks.: www.mll.fi/mll/auttavatpuhelimet/lnpn). Toinen turvallinen palvelu on nuorille suunnattu E-talo, ks: e-talo.fi. Sinuiksi palvelun puhelinpäivystys on lomalla 22.8. – 4.9., mutta sen jälkeen se on jälkeen sinne voi soittaa maanantaisin ja torstaisin klo 19-21 numeroon 044 300 2355.

Toivottavasti näistä vinkeistä löytyy reitti sellaisiin kontakteihin, jossa voi turvallisin mielin olla oma itsesi ja tutustua itseesi lisää.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys