Selaa kysymyksiä

Olen poika

Terve! olen 13 v bi transpoika ja olen jo tullut kaapista. Mulla ei ole kavereita joille puhua, mutta mulla on 15 -vuotias transpoika "veli", joka kutsuu mua Viljamiksi koska niin pyysin. Hän asuu kuitenkin kaukana minusta. Perhe on nyt kuitenkin ongelma. He sanovat, että jos kerran olen poika niin mun pitää tehdä poikien hommia ja lopettaa kaikki akkamaiset jutut. Se loukkaa aika paljon, sillä eihän vaatteilla, tekemisillä ja väreillä ole sukupuolta. En saa mistään lähipiiristä tukea tai apua. Vanhempani tarvitsevat jonkun kelle puhua näistä ja neuvoja, miten toimia trans sukupuolisen kanssa. Tunnen itseni hyvänä sellaisena kuin olen mutta en halua, että vanhempani häpeävät minua.

Hei Wiljami

Tulin heti iloiseksi siitä, että tunnet itsesi hyväksi juuri sellaisena poikana kuin olet. Se on hyvä alku. Surulliseksi tulin siitä, että kaapista ulostulon jälkeen ongelmaksi on tullut perheen taholta tulleet reaktiot. Sinua kertomasi mukaan tarkastellaan ulkokohtaisten mies/nainen stereotypioiden kautta, joihin sinun tulisi sopeutua. Koet ne itsellesi vieraaksi. Sinun sisäinen kokemuksesi sukupuolestasi ja tapasi ilmentää sitä jää vaille hyväksyntää ja arvostusta. Perheenjäsenten reaktiot voi ehkä ymmärtää sen kautta, että heidän olisi helpompi ymmärtää sinun maskuliinisuutesi, jos noudattaisit näitä stereotyyppisiä odotuksia. Nyt kun sinun pukeutumisessa ja harrastuksissa on mukana mahdollisesti stereotyyppisesti naisellisina pidettyjä piirteitä, heidän on vaikeampi irrottautua sinuun aiemmin liittämästään mielikuvasta tyttönä.

Meidän ihmisten havaitsemiselle on tyypillistä, että oletukset ja odotukset muokkaavat sitä, miten näemme ympäröivän maailman ja muut ihmiset. Stereotyyppiset luokittelut ovatkin syntyneet tarpeesta nopeasti erotella asioita toisistaan. Ne eivät kerro totuutta kohteesta ja sen olemuksesta vaan ovat vain apuväline nopeaan ulkokohtaiseen erotteluun. Valitettavasti niistä on tullut kuitenkin ihmisten mielessä osa todellisuutta, vaikka ne ovat vain pintapuolisia lajittelukategorioita. Tämän takia monet miehet, naiset (mukaan lukien transsukupuoliset) ja muunsukupuoliset ihmiset joutuvatkin kamppailemaan oikeudesta omanlaiseen sukupuoleen.

On hyvä, että sinulla on transsukupuolinen veli, jonka kanssa voit vapaammin ilmaista itseäsi ja löytää omaa identiteettiäsi juuri sellaisena kuin olet, ilman pakottavia ulkopuolelta tulevia odotuksia. Miten voisit sitten edistää perheenjäsenten asennoitumista. Siinä yksi tärkeä tekijä on oma kärsivällisyys. Sinä olet tutkaillut sukupuoltasi jo jonkin aikaa. Perheenjäsenille se on varmaankin uusi ja vieras asia. Monille sukupuoli on jotenkin itsestään selvä asia, eikä ole tullut miettineeksi, mistä kaikesta se koostuu. Siksi voi mennä aika pitkä aika, ennen kuin asia alkaa avautua. Pelkkä aika ei tietenkään riitä. He tarvitsevat uutta tietoa riittävän pienin annoksin, niin että sen voi ymmärtää. Se että jaksat ”trans veljelsi” pitää huolta itsestäsi, auttaa heitä vähitellen tottumaan sinuun tapaasi olla poika. Voit myös antaa heille luettavaa. Sen voisi aloittaa vaikkapa transtukipisteen sivuilta löytyvällä vanhemmille suunnatulla artikkelilla, ks.: transtukipiste.fi/vanhemmille/.

Transtukipisteen sivuilta löydät myös itsellesi monenlaista tietoa. Sinuiksi palvelulla on transihmisille ja sukupuoltaan pohtiville vertaischat. Siitä saat tietoa osoitteesta: www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatvertaisryhmat-syksylla-2016/.

Hyvää syyskauden alkua toivottaen

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys