Selaa kysymyksiä

Fetismi ja kiihottuminen

Hei

Olen 30-vuotias mies ja pääsin naisen kanssa harrastamaan seksiä ensimmäisen kerran vasta hetki sitten. Kyseessä on siis ensimmäinen seksikokemukseni ylipäätänsä. Ongelmaksi muodostuu kiihottumisvaikeus. Minun on vaikea saada erektiota ja uskon, että se johtuu siitä, että en meinaa kiihottua kunnolla.

Minulla on myös fetissi, jota olen toteuttanut itseni kanssa "runkkaamalla" useita vuosia. Nyt pelkoni on se, että tämä fetissi on mennyt niin pitkälle, että normaalissa seksuaalisessa yhteydessä en enää kiihotu kunnolla.

Onko tähän jotakin ratkaisua, jotta pystyisin kiihottumaan paremmin ns. normaaleista asioista. Koen, että tämä tulee vaikuttamaan minun elämän laatuun todella negatiivisesti ja samalla vaikeuttaa kumppanin etsintää ja valintaa, koska käytännössä siinä pitäisi mennä fetismi edellä. Itse fetismin kanssa olen sinut.

Hei
Onneksi olkoon siitä, että olet saanut “pään auki” kahdenkeskiseen seksiin. Olet huolissasi siitä, että sinun on vaikea saada siinä erektiota ja arvelet sen liittyvän siihen, että olet oppinut kiihottumaan sooloseksissä tietyn fetissin parissa. Sooloseksissä fetissit toimivatkin hyvin, mutta niiden yhdistäminen kahdenkeskiseen seksiin on usein haasteellista, koska on vaikea löytää sopivaan kumppania, jolla olisi vielä sama fetissi.

Miten sitten vapautua fetissin vallasta? Siinä auttaa pitkäjänteinen harjoittelua ja avoin mielenlaatu. Usein fetissin kiihottavuus on löydetty melko nuorena ja siihen liittyvä kiihottuminen on osa sisäistettyä ”seksuaalista käsikirjoitusta” joka toimii ”takuuvarmasti”. Sen rinnalla uudenlaisen käsikirjoituksen rakentuminen vie aikansa. Ehdotan että silloin kuin harrastat sooloseksiä, niin et vähään aikaan käyttäisi lainkaan hyväksi ko. fetissiä vaan pyrkisit löytämään sellaisia toiseen ihmiseen liittyviä mielikuvia, jotka voisivat kiihottaa sinua. Mitkä kaikki asiat sinua kiihottavat naisessa, millainen suhde naisen kanssa kiihottaa, millainen toiminta tuntuu kiihottavalta jne? Samoin sinun kannattaa tutkailla omaa kehoasi. Minkä alueen koskettaminen tuntuu kiihottavalta, mihin toivoisit toisen koskettavan sinussa. Millaiset tuoksut herättävät kiihotusta? Eli nyt voisit tutkailla ajan kanssa mitkä asiat saavat aikaan sinussa eroottista vipinää. Aluksi ne voivat tuntua pieniltä verrattuna fetissin herättämään voimakkaaseen kiihottumiseen, mutta vähitellen niiden voima voi kasvaa.

Yksi tapa tutkia omaa kiihottumista on ns. koskettelu- tai hellyysharjoitus, joka löytyy Sexpon sivuilta. Ks. www.sexpo.fi/seksuaalisuus/harjoitukset/. Sen voi tehdä yksin ja yhdessä toisen kanssa. Toivottavasti löydät sellaisen kumppanin, joka ei odota heti yhdyntäkeskeistä seksiä vaan on valmis yhdessä tutkimaan kanssasi mikä kaikki teitä voisi kiihottaa. Kahdenkeskinen hellyysharjoitus (tai itse kutsun sitä mieluummin kosketteluharjoitus koska siinä voi kokea kaikenlaisia tunteita) on oiva keino kaikessa rauhassa tutustua kummankin osapuolen kehon ja mielen reaktioihin. Harjoituksia kannattaisi tehdä lukuisia kertoja, koska niissäkin me vapaudumme tuntemuksille vasta vähitellen turvallisuuden lisääntyessä.

Sexpo-säätiöltä löytyy asiantuntevaa ja ilmaista seksuaalineuvontaa paikan päällä, puhelimitse ja skypen välityksellä, ks.: www.sexpo.fi/neuvonta. Suosittelen sen puoleen kääntymistä, jos tarvitset lisää vinkkejä voidaksesi kehittyä entistä monipuolisemmaksi yhdenkeskisessä ja kahdenkeskisessä seksissä ja seksuaalisuudessa.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys