Selaa kysymyksiä

Sukupuoleni?

Hei!
Olen 14-vuotias cis-tyttö(kai). Noin vuosi sitten tajusin, etten ole hetero, ja siitä alkoi noin vuoden pituinen sisäinen taistelu seksuaalisuudestani. Ainakin tällä hetkellä luokittelen itseni aseksuaaliseksi ja joko bi- tai panromanttiseksi, mutta minusta tuntuu mukavalta myös kutsua itseäni yksinkertaisesti homoksi.

Vaikka minulla on vielä jonkinmoista hämmennystä seksuaalisuuteeni liittyen, olen saanut uutta ihmeteltävää: sukupuoleni. Olen biologisesti tyttö ja olen aina ajatellut itseäni tyttönä, kuten kaikki ympärilläni olevat. Pukeudun myös feminiinisesti. Olen kuitenkin tullut ajatelleekseni, haluanko ihmisten näkevän minua tyttönä. Usein, kun ihmiset ovat viitanneet minuun tyttönä (tai meidän kaveripiirissä muijana) olen tuntenut pientä(tai joskus suurempaa) epämukavuutta. Kuitenkin ajattelen itseäni usein tyttönä. Olen alkanut epäillä, että olen demityttö tai jotain sinne päin. Tuntemukseni on vaikea selittää, mutta tämä lausahdus voisi kuvailla sitä jotenkin: "Jos kysyt sukupuoltani, vastaan olevani tyttö. Mutta jos kysyt, kuka olen, sukupuoleni ei kuulu vastaukseen".

Kävin mietiskelyn keskellä uteliaisuudesta vilkaisemaan facebookin sukupuolivaihtoehtoja ja huomasin, että siellä kysytään myös mitä pronomineja käytät (kielissä, joissa niissä on eroa). Minua alkoi kiehtoa they/them pronominien käyttö. En osaa sanoa, miksi. Meinasin pyytää kavereitani käyttämään näitä pronomineja minusta, ainakin jonkun aikaa, niin voisin kokeilla, tuntuuko se luonnolliselta, mutta en uskaltanut, koska ystäväni (vaikka he puolustavat lgbtq+ oikeuksia) ovat usein ärsyyntyneitä, kun puhun siitä, kuinka ärsyttäviä hetero- ja cisnormatiivisuus ovat yms.

Toivottavasti voitte neuvoa minua. Pahoittelen sekavaa viestiä, sellainen mielenikin on tällä hetkellä.
Kiitos!

Hei

Olet käynyt sisäistä taistelua seksuaalisuudestasi. Olet huomannut, että useampikin vaihtoehtoinen määritelmä voisi tuntua omalta. Nyt pohdintasi on edennyt sukupuoli-identiteettiin ja sinua puhuttelee lausahdus ”Jos kysyt sukupuoltani, niin vastaan olevani tyttö. Mutta jos kysyt, kuka olen, niin sukupuoleni ei kuulu vastaukseen.” Avointa pohdintaasi jarruttaa havaintosi, että ystävät ovat usein ärsyyntyneitä, kun puhut miten ärsyttäviä hetero- ja cisnormatiivistuus ovat.

Seksuaalinen suuntautumiseen ja sukupuoleen liittyvät identiteetit ovat toisaalta persoonallisia ja toisaalta sosiaalisia identiteettejä. Sosiaalinen identiteetti tarkoittaa sitä, keihin samaistun, ja persoonallinen identiteetti on taas enemmän yksilöllinen kokemus omasta seksuaalisuudesta ja sukupuolesta. Sekä seksuaalisen suuntautumisen että sukupuolen kohdalla ollaan luopumassa kaksijakoisuudesta ja nähdään mahdollisuus hyvin yksilöllisiin tapoihin määritellä oma sukupuoli ja seksuaalisuus. Se toisaalta antaa vapautta määritellä itseään, mutta samalla se tuo ongelmia siihen, miten viestittää omaa kokemustaan ja miten tulla nähdyksi oikein.

Identiteetti on aina pidemmän prosessin tulos ja omien tuntemusten avoin tutkailu eri tilanteissa auttaa löytämään sen, mitä kaikkea olenkaan. Tämä prosessi jatkuu läpi elämän. Uusissa yhteyksissä voimme löytää itsestämme yllättäviäkin uusia puolia niin seksuaalisissa kuin sukupuoleen liittyvissä kokemuksissamme, jolloin minäkuva hieman muuttuu.

Voisitko antaa itsellesi aikaa ja liikkumatilaa identiteettimäärittelylle. Miltä tuntuisi sanoa esimerkiksi näin: ”Olen ollut viime aikoina ja olen edelleen avoimesti tutkaileva sekä seksuaalisen suuntautumisen että sukupuoli-identiteetin suhteen. Sen olen huomannut, että automaattinen luokittelu heteroksi tai tytöksi/pojaksi ärsyttää minua, koska siinä ei ole riittävästi tilaa herkälle avoimuudelle.”

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys