Selaa kysymyksiä

Kuka/mikä olen

Olen nainen 17v ja olen jo pari vuotta tiennyt, että pidän naisista, miehet eivät kiinnosta ollenkaan, joten olen lesbo. Olen täysin sinut sen kanssa ja kaikki on hyvin. Pukeudun miestenvaatteisiin ja minulla on lyhyet hiukset, koska ne tuntuvat minulta itseltäni. Mutta nyt olen vähän aika sitten alkanut miettiä kehoani...
Luulin, että se on vain ohi menevää, mutta se on jäänyt kalvamaan. En tunne olevani nainen, mutta en mieskään eli en halua miehen kehoa.

Minua ahdistaa kutsua itseäni naiseksi tai sanoa jollekin olevani nainen. Myös terveyslomakkeiden täydennys ahdistaa tai mikä vaan lomake johon pitää kertoa sukupuoli. Ahdistaa myös naisten pukuhuone. Ei se, että siellä on muitakin vaan oma kehoni ahdistaa... En tiedä mikä olen, jos en tunne olevani nainen tai mies ja kehoni vaivaa minua. Kehossani minua vaivaa eniten rintani.

Haluan poistaa rintani, jotta tuntisin itseni paremmaksi, että silloin "en ole nainen, mutta en mieskään"-tyylillä.
Minkä ikäisenä voi poistaa rinnat ja paljonko se maksaisi? Minkälainen prosessi se on? Onko kuukautisten lopettaminen mahdollista? Jos on miten?

En ole kertonut vanhemmilleni tai sisaruksilleni. He eivät tiedä, että olen lesbo tai tästä keho asiasta mitään.
Uskon, että vanhempani hyväksyisivät minut lesbona, mutta olen epävarma hyväksyvätkö he minut jonain muuna kuin naisena tai miehenä. Sisarukseni pelottavat minua eniten. He ovat puhuneet minun kuullen negatiivisesti seksuaalivähemmistöstä, kuinka transsukupuoliset ovat ällöttäviä ja että homot ja lesbot eivät saa tulla heidän lähelleen ja kaikkea tämmöistä. Tuntuu että he eivät hyväksy muita kuin heteroita ja "normaaleja" ihmisiä. Sävy jolla he puhuvat tuo heti ahdistuneen tunteen. Olen heidän kanssaan myös paljon tekemisissä. Jos kerron heille, niin pelkään, että se rikkoo välimme pysyvästi.

Ainoastaan lähimmille ystävilleni olen kertonut ja he ovat hyväksyneet minut ja auttaneet ja tukeneet minua, mistä olen helpottunut ja kiitollinen. He ovat tukipilarini. Miten voin kertoa vanhemmilleni ja sisaruksilleni näistä asioista? En tiedä miksi kutsua itseäni tai mikä olen... Toivon että kertoisitte vastaukset kysymyksiini ja siihen että mikä/kuka olen. Ja mitä minun kannattaa tehdä. Haluaisin kutsua itseäni joksikin.

KIITOS!

Olet sinut lesboutesi kanssa ja viihdyt miesten vaatteissa. Jonkin aikaa olet nyt huomannut, että et oikein tiedä mitä olet sukupuoleltasi, et tunnista itseäsi sen paremmin mieheksi kuin naiseksikaan. Kehosi, erityisesti rintasi, ahdistaa sinua. Mietit, miten voisit päästä rinnoistasi eroon ja miksi voisit kutsua itseäsi.
Sinuiksi palveluun on tullut melko paljon viestejä teini-ikäisiltä tytöiltä, joilla on vastaavanlaista pohdintaa omaan sukupuolikokemukseen liittyen. Rinnat tuntuvat itselle vierailta samoin kuin itsensä tytöksi/naiseksi määrittäminen. Toisaalta mieheksikään samaistuminenkaan ei tunnu omalta. Moni onkin löytänyt helpotuksen termistä muunsukupuolinen. Sukupuolen moninaisuudesta, mukaan lukien muunsukupuolisuus, löydät osoitteesta transtukipiste.fi/tietoa-sukupuolesta.

Rintojen poistaminen vaatii lääketieteellisen perustelun. Kudos- ja syöpäsairauksien lisäksi esim. transsukupuolisuuteen liittyvä kehoristiriita. Diagnoosin saaminen edellyttää sukupuoli-identiteetin tutkimusta joko Helsingin tai Tampereen yliopiston keskussairaalassa. Tutkimus sisältää lääketieteellisiä ja psykologisia tutkimuksia poliklinikalla, ja ne kestävät noin vuoden. Tarkempaa tietoa prosessista saat osoitteesta: http://transtukipiste.fi/sukupuolen-korjaus-suomessa. Eli kovin yksinkertaista ja nopeaa reittiä rintojen poistolle ei ole Suomessa. Toisaalta on hyvä, että niin pysyvää muutosta ei lähdetä tekemään ilman varmistusta siitä, että se on pitkän päälle asiakkaalle itselleen hyvä ratkaisu.

Toinen asia, joka sinua vaivaa on vanhempien ja erityisesti sisarusten suhtautuminen, jos kertoisit heille näistä ajatuksistasi. Vanhempasi voisivat hyväksyä sinut lesbona, mutta arvelet että muunsukupuolisuus voisi olla heille liikaa. Toteat että sisarustesi asennoituminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan on hyvin alentavaa ja saa sinut ahdistumaan. On todella väärin ja raskasta, että sinulle merkitykselliset ihmiset loukkaavat sinua toistuvasti tietämättään. Ymmärrän että haluisit olla avoimesti oma itsesi heidän seurassaan ja samalla pelkäät, että he eivät ehkä kykene/halua vielä hyväksyä sinua sellaisena kuin olet. Osa torjuvista ihmisistä muuttaa asennoitumistaan seksuaali/sukupolivähemmistöihin, kun huomaa että joku merkittävistä läheisistä kuuluu niihin. Osalla siihen menee aikaa. Osa taas menee asian suhteen lukkoon ja kieltäytyy asian käsittelystä. Siksi onkin hyvä, että sinulla on ystäviä, joiden seurassa voit olla oma itsesi. Moni aloittaa asian kertomisen läheisilleen niin että valitsee joukosta sen, jonka arvelee suhtautuvan asiaan kaikkein ymmärtävämmin. Hänelle voi vaikka kirjoittaa kirjeen, jossa kertoo mistä kaikesta on kyse ja miten tärkeää itselle olisi voida olla oma itsensä tämän seurassa. Jos vastaanotto on myönteinen niin hänen kanssaan voi yhdessä miettiä miten edetä muiden läheisten kanssa.

Sinuiksi palvelulla on vertaischat sukupuoltaan pohtiville, ks. http://www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatvertaisryhmat-syksylla-2016/. Siellä voit keskustella sekä identiteettiin että ulostuloon liittyvistä kysymyksistä toisten ainakin jossain määrin samankaltaisessa tilanteessa elävien nuorten ja aikuisten kanssa. Ulostuloon liittyvistä kysymyksistä voit keskustella myös meidän puhelinpäivystyksessä, joka on maanantaisin ja torstaisin klo 19-21 numerossa 044 300 2355.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys