Selaa kysymyksiä

Hukassa

Olen yläastetta käyvä nuori, fyysisesti nainen, joka pohtii sukupuoli-identiteettiään. Noin puoli vuotta sitten tutustuin kunnolla siihen, mitä transsukupuolisuus tarkoittaa. Tämän jälkeen olen miettinyt paljon sitä, mitä itse olen.

Haluaisin olla poika, mutta en uskalla sanoa olevani. Tunnen aina riittämättömyyttä siitä, etten ole tarpeeksi poika. Se saa mielialani alas. Kun taas ihmiset luulevat minua pojaksi, tuntuu hyvältä. Hiustyylini on poikamainen, ja ostan vaatteenikin yleensä poikien osastolta.

Äidilleni olen asiaa vihjaillut sanomalla, että haluaisin olla poika, ja etten pidä kehostani. Erityisesti rinnat saavat epämukavuuden tunteen. Peilin edessä peitän usein levenevän kohdan lantiostani nähdäkseni, miltä pojan lantio voisi itselläni näyttää.

Miten saisin tutkittua itseäni? Millä saan selville mitä sukupuolta oikeasti olen? Olen kyllä tietoinen muunsukupuolisista, mutta haluaisin selvästi edustaa jotakin. Onko siis keinoja, joilla voisin auttaa itseäni ymmärtämään? Kiitos jo etukäteen!

Hei!
Olet viime aikoina miettinyt paljon, mitä olet sukupuoltasi. Haluaisit olla poika, mutta tunnet riittämättömyyttä siitä, että et ole tarpeeksi poika. Toteat myös, että et pidä kehostasi ja että rinnat tuntuvat epämukavilta. Oletkin pohtinut sopisiko termi transsukupuolisuus sinuun ja haluaisit itsellesi lisää keinoja itsesi ymmärtämiseen.

Tilanne on varmasti stressaava sinulle. Et viihdy oikein tyttönä ja pelkäät että et ole tarpeeksi poika. Koet ikään kuin putoavasi kahden sukupuolen väliin ja ehkäpä toivot, että voisit päästä sieltä kohti pojan/miehen identiteettiä ja olemusta. Samanlaisia pohdintoja on melko monelle ikäiselläsi ja hieman vanhemmallakin nuorella. Joillakin kyse voi olla ohimenevästä vaiheesta, mutta monille kyseessä on pysyvämpi sukupuoliristiriidan kokemus.

Kysyt keinoja itsesi ymmärtämiseen. Yksi keino on löytää luotettava ihminen, jonka kanssa voisit turvallisesti ääneen pohtia tuntemuksiasi, ajatuksiasi ja kokemuksiasi. Se voisi auttaa sen selvittämisessä, voisiko kyse olla siitä, että tyypilliset naisroolit ja -kuvat eivät vaan tunnu omilta, jolloin poikamainen tyttö tai nainen identiteetti voi olla riittävä ratkaisu, vai onko kyse siitä että tytön/naisen keho ei kerta kaikkiaan tunnu omalta, jolloin kehon olemuksen miehistäminen eri keinoin ja pojan/miehen identiteetti auttaisivat ahdistuksen lieventämiseen. Voisiko tämän keskustelun käynnistää esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hän voisi tarvittaessa ohjata sinua eteenpäin.

Myös se että lukisit lisää aihepiiristä, voi auttaa ajatusten selvittämisessä. Juha Kilpiä, joka on vetänyt transmiehille suunnattua ryhmää, on toimittanut kirjan ”Nimestä minut tunnet”. Tämän kirjan, joka maksaa 12 €, voi tilata osoitteesta http://aktuaali.fi/kirja/ Suosittelen lämpimästi.

Oletkin ehkä käynyt Transtukipisteen sivuilla. Heillähän on nuorille suunnattu oma alasivunsa: http://transtukipiste.fi/lapsille-ja-nuorille/. Transtukipisteen sivuoilta löytyy kohdasta http://transtukipiste.fi/palvelut/ tietoa mm. ryhmistä ja nuorille suunnatusta chatista. Sinuiksi -palvelulla on vertaistukichatit nuorille ja sukupuoltaan pohtiville, ks.: http://www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatvertaisryhmat-syksylla-2016/

Jos ja kun sukupuoliristiriidan kokemus (= tyttönä/naisena ja naisen kehossa olo on itselle ahdistavaa ja vierasta) muodostuu pysyväksi, sinulla on mahdollisuus päästä sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin joko Helsingin tai Tampereen yliopiston keskussairaalan yhteydessä olevaan nuorille suunnattuun sukupuoli-identiteetin tutkimusyksikköön tai yli 18-vuotiaille suunnattuun tutkimusyksikköön. Siihen tarvitaan lääkärin lähete. Tietoa tutkimuksista ja niihin hakeutumisesta saa transtukipisteen sivuilta sekä mm. Tays:in sivuilta: http://www.pshp.fi/fi-FI/Palvelut/Psykiatria/Yleissairaalapsykiatria/Transsukupuolisuus

Toivottavasti saat näistä lisää keinoja oman identiteetin pohdintaan. Voit käyttää siinä hyväksi myös meidän päivystystä, joka on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 19-21 numerossa 044 300 2355.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys