Selaa kysymyksiä

Turhauttaa

Hei!
Olen 15v "tyttö". Olen "tyttö" ja se ei tunnu oikealta mutta välillä tunnen itseni maskuliiniseksi mutta sekään ei tunnu oikealta... Olen kokeillut muunsukupuolisuutta mutta sekään ei tunnu oikealta... Enkä edes tiedä miten pukeutua kun kaikki tuntuu väärältä...olen leikannut hiukseni lyhyeksi koska se tuntui oikealta ja olen tykännyt mutta välillä kaipaan pitkiä hiuksia... En voi suodattaa maskuliinisuutta ja rintoja samaan pakettiin... Sekään ei tunnu oikealta... Ja pelkään muiden katseita ja sanomisia jos pukeudun poikamaisesti jota haluaisin kovasti...en myöskään pidä kehostani varsinkin rinnoistani mutta en niistä haluaisi luopuakaan... Mutta ne ei vain tunnu oikealta...pelkään myös sitä että jos pukeudun poikamaisesti en saisi poikaystävää... Pidän kyllä tytöistäkin eli voisin seurustella tytönkin kanssa mutta en haluaisi olla se "maskuliinisempi/jätkä" siinä suhteessa... Minua kiusataan tämän takia ja se ei auta asiaa yhtään vaan ahdistaa mennä ulos/kouluun varsinkin jos olen pukeutunut vähänkään maskuliinisemmin... En tiedä mitä teen

Hei!

Sinulla on täysi oikeus olla juuri sellainen kuin mitä kulloinkin koet olevasi ja miten haluat sitä ilmentää. Kiusaaminen sen perustella kertoo vain kiusaajien ahdasmielisyydestä ja siihen pitäisi muiden nuorten ja aikuisten puuttua aktiivisesti. Se että välillä nautit pitkistä hiuksista ja välillä taas poikamaisemmista hiuksista on täysin OK. Aika monella tytöksi syntyneellä on vastavanlaisia tuntemuksia sekä hiusten että rintojen suhteen, kuin mistä kerrot. Kieltämättä poikamaisuus ja rinnat eivät sovi hyvin perinteisiin paketteihin. Siinä voisi auttaa binderin käyttö silloin kun haluaa ilmentää itsessään olevaa poikaa.

Transsukupuolisuuden (henkilö kokee olevansa ”vastakkaista” sukupuolta kuin mikä hänelle on syntymässä määritelty) ja muunsukupuolisuuden (henkilö ei tunnista itseään kaksijakoisesta mies/nainen jaottelusta) lisäksi on ruvettu käyttämään myös termiä genderfluid, josta on kaksikin suomennosta: joustavasukupuolinen tai sukupuolijoustava. Siinä on kyse siitä, että henkilön sukupuolikokemus elää ajassa niin että eri aikoina eri puolet itsestä korostuvat. Se voi herättää joissakin ulkopuolisissa ärtymystä, mutta itse asiassa se voi olla hyvin vapauttava tapa kokea ja ilmentää omaa ihmisyyttään.

Voisiko se auttaa sinua, että et yrittäisi liikaa ”ahtaa” itseäsi mihinkään ”sukupuolilaatikkoon” vaan antaisit itsellesi luvan ilmentää itseäsi monipuolisesti. On toki ymmärrettävää, että silloinkin kaipaa itselleen kavereita joilla on samanlainen tapa kokea oma sukupuolensa. Sinuiksi palvelulla on vertaistukichatteja sekä sateenkaarinuorille että transihmisille ja sukupuoltaan pohtiville. Kummassakin voi olla mukana ihmisiä, joilla on saman tyyppinen kokemus omasta sukupuolesta kuin sinulla. Sivustolta www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatvertaisryhmat-syksylla-2016/ saat lisätietoa ko. chateistä.

Jos ja kun saat kyseenalaistavia kommentteja pukeutumistyylistäsi, niin muista että sinä et ole se ongelma vaan ongelma on kyseenalaistajan ahtaissa ja elämälle vieraissa asenteissa.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys