Selaa kysymyksiä

En pysty hyväksymään itseäni

Hei olen 17 vuotias tyttö. Tiesin jo 11 vuotiaana pitäväni myös tytöistä. Jälkeenpäin tulin kaapista panseksuaalina. Vanhempani ja ystäväni ovat tukeneet minua älyttömästi. Ongelma on se, etten itse pysty hyväksymään itseäni. Joka päivä minusta tuntuu siltä, että olenkin lesbo. Miehet eivät ole koskaan viehättänyt minua seksuaalisesti vaan pikemminkin ällöttänyt. Luulin nuorempana, että se johtuisi vain iästäni mutta ei. Haluan olla ainoastaan naisten kanssa naiset eivät ällötä vaan kiinnostavat minua. Pelkään itse olevani lesbo enkä halua olla lesbo. Tiedän, että kaikki läheiseni hyväksyisivät asian. Mutta joka päivä mietin itkien ja peläten olevani lesbo. Kaikki käskevät olevaan murehtimatta sitä miksi lokeroida itsensä mutta minusta tuntuu siltä, että haluan selvän sanan sille mikä olen.

Hei

Koet tilanteesi ristiriitaiseksi. Olet huomannut, että vain naiset kiinnostavat sinua. Läheisillesi se on OK. Mutta itsellesi ei. Joka päivä mietit itkien ja peläten että olet lesbo.

Jokin ajatuksessa, että olet lesbo, saa sinut pelokkaaksi ja surulliseksi. Mitä pelkäät? Mitä suret? Mitä mielikuvia sinulla liittyy lesbouteen? Pelkäätkö sitä, että et voi perustaa perhettä ja saada lapsia miehen kanssa? Onko se ollut yksi tulevaisuuden unelmista? Pelkäätkö mahdollista syrjintää?

Olemme lapsuudessa oppineet eri lähteistä (oma lähipiiri, kirjat, elokuvat, mainokset jne.) hyvän elämän malleja. Usein hyvä elämä näyttäytyy niissä naisen ja miehen muodostaman perheen elämänä. Sen puitteissa koemme pääsevämme osalliseksi suvun ja lähiyhteisöjen perinteitä ja arvoja. Jos sinulla on ollut tällainen odotus, niin ajatus sen menettämisestä herättää tietysti sekä pelkoa osattomuudesta että surua. Sinulla on täysi oikeus tuohon suruun. Kun ihminen menettää itselleen tärkeän ihmissuhteen tai unelman, sen yli kuitenkin pääsee juuri suremalla menetystään ja kertomalla siitä muille. Sen jälkeen vähitellen silmät avautuvat näkemään elämässä uusia mahdollisuuksia toteuttaa omia arvojaan ja ihanteitaan. Kahden naisen yhteinen perhe mahdollistaa samat syvät kiintymyksen tunteet ja teot kuin naisen ja miehenkin suhde. Se mahdollistaa myös lasten saamisen. Nykyisin kahden naisen perhe saa yhä useammin myös täyden arvostuksen sukulaisilta ja muilta läheisiltä. Toki edelleen on niitä jotka asettumalla toisten yläpuolelle kyseenalaistavat samaa sukupuolta olevien rakkauden ja suhteen arvon. Silloin voi kysyä mihin tietoon ja kokemukseen se perustuu.

Vai onko jokin muu syy, joka saa sinut murheelliseksi, kun ajattelet olevasi lesbo. Millaisina sinä olet tottunut näkemään lesbot? Onko siinä jotain joka herättää torjuntaa? Silloin sinun kannattaa muistaa että seksuaalinen suuntautuminen on vain yksi osa ihmisen persoonaa eikä se määritä muita osia. On monenlaisia lesboja niin kuin on heteroita ja biseksuaalejakin. Heillä kaikilla on ryhmän sisällä enemmän keskinäisiä eroja kuin yhdistäviä tekijöitä.

Vai onko sittenkin aivan joku muu syy, jonka vuoksi lesbous tuntuu sinusta vastenmieliseltä identiteetiltä. Oli syy mikä tahansa, sinun on saatava keskustella siitä sellaisen ihmisen kanssa, jolla on malttia kuunnella juuri sinun kokemustasi ja ajatuksiasi asiasta, tyrmäämättä niitä. Yksi mahdollisuus siihen avautuu soittamalla joku ilta meidän puhelinpäivystykseemme, joka on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 19-21 numerossa 044 300 2355.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys