Selaa kysymyksiä

Vaikuttaako menneisyys

Olen 20v helsinkiläinen mies, ja lukemieni kuvausten perusteella pystyisin määrittelemään itseni aseksuaaliksi. En ole koskaan tuntenut seksuaalista halua ketään kohtaan ja ystävieni tarinat seksiseikkailuistaan kuulostivat lähinnä oudoilta ja vastenmielisiltä. Muutamaan vastakkaisen sukupuolen edustajaan olisin ehkä halunnut tutustua paremmin, mutta tämän "yksityisasiani" takia en koskaan uskonut, että minulla on siihen mahdollisuuksia. En ole myöskään pyörinyt klubeilla tms. etsimässä seuraa, koska en halua tuottaa mahdollisille kumppaneille pettymystä, kun totuus selviää. Työn ulkopuolella vietän suurimman osan ajasta yksikseni ja viihdyn hyvin omissa oloissani, mutta välillä kaipaan sellaista tietynlaista hellyyttä ja läheisyyttä.

En pidä itseäni myöskään mitenkään epäsosiaalisena tai koe, että minulla olisi vaikeuksia tulla toimeen ihmisten kanssa. Vain seksuaaliset mielihalut puuttuvat, enkä ole koskaan esim. harrastanut itsetyydytystä.

Aseksuaalisuus ei ole minulle sinänsä kummoinen asia, mutta mietin usein, voisivatko menneisyyden traumat vaikuttaa siihen jotenkin? Jouduin koko peruskoulun ajan vakavan, pitkäaikaisen koulukiusaamisen kohteeksi. Siihen kuului kaikenlaista nimittelyä, kiusantekoa, perättömien huhujen levittämistä, joukosta poissulkemista, suoraa fyysistä väkivaltaa (jota vastaan puolustautuakseni aloin harjoitella itsepuolustuslajeja) ja jopa seksuaalista häirintää. Olin ennen säännöllisen urheiluharrastuksen aloittamista hieman ylipainoinen, ja minua haukuttiin "tissimieheksi" ja jotkut luokan pojat puristelivat minua nänneistä niin lujaa, että ne menivät mustelmille. Tästä kaikesta aiheutunutta ahdistusta ja vihaa purin kamppailulajien ja raskaan musiikin avulla.
Lukioaikana pysyttelin enimmäkseen omissa oloissani, enkä juuri kaveerannut ihmisten kanssa, koska pelkäsin että kiusaaminen alkaisi uudelleen. Olin siis lukiossa se "outo yksinäinen tyyppi" josta kukaan ei oikein tykännyt.

Lukion jälkeen korjasin puhevikani ja armeija-aikana sosiaalinen elämäni alkoi palata edes jokseenkin raiteilleen ja opin uudestaan tutustumaan ja luottamaan ihmisiin. Nyt minulla on yliopisto-opiskelut tähtäimessä ja suunta eteenpäin.

Meikäläistä siis askarruttaa, olisivatko vaikeat kouluvuoteni voineet vaikuttaa seksuaalisuuteeni? Ja jos kyllä, niin miten?

Hei!

Olet pohtinut seksuaalisten tuntemusten ja halujen puuttumista elämässäsi. OIet todennut, että aseksuaalisuuden kuvaukset osuvat sinun kokemuksiisi. Et ole koskaan tuntenut seksuaalista halua ketään kohtaan etkä ole koskaan harrastanut itsetyydytystä. Olet asian kanssa sinut, mutta se on jarruttanut sinua, kun olet kohdannut ihmisen, johon olisit ehkä halunnut tutustua paremmin, koska olet pelännyt tuottavasi tälle pettymyksen seksuaalisuuden osalta. Vapaa-ajan viihdyt omissa oloissasi, mutta välillä kaipaat tietynlaista hellyyttä ja läheisyyttä. Kavereiden kuvaukset seksiseikkailuista olet kokenut lähinnä outoina ja vastenmielisinä.

Pohdit sitä, voisiko kouluaikainen pitkällinen kiusaaminen olla syynä seksuaalisten halujesi puuttumiseen. Kerrot että se oli sinulle hyvin rankkaa aikaa ja siihen sisältyi jopa seksuaalista häirintää. Olet purkanut ahdistusta ja vihaa kamppailulajien ja raskaan musiikin avulla. Lukiossa olit varuillasi sosiaalisissa suhteissasi. Nyt olet oppinut uudestaan tutustumaan ja luottamaan ihmisiin.

Kertomasi perusteella en voi tietenkään antaa varmaa vastusta kysymykseesi siitä onko aseksuaalisuutesi synnynnäistä vai seurausta kouluajan kiusaamiskokemuksista tai löytyisikö sille jokin muu syy. Seksuaalinen kehitys on monitasoinen ja -vaiheinen prosessi, joka sisältää niin synnynnäisiä ”lähtöasetuksia” kuin niiden säätymistä ja asioiden oppimista lapsuus-, nuoruus- ja aikuisuusvuosina vuorovaikutuksessa läheisten ja kulttuurin kanssa. Sinun kertomuksessasi huomioni kiinnittyy aluksi siihen, että et ole koskaan tunnistanut seksuaalista halua ketään kohtaan etkä ole harrastanut itsetyydytystä. Onko niin että esimerkiksi mitkään eroottisena pidetyt kuvat eivät ole koskaan herättäneet sinussa seksuaalista virittymistä? Jos näin on, niin se viittaisi synnynnäiseen ”asetukseen”.

Kerroit että kavereiden tarinat seksiseikkailuistaan kuulostavat vastenmielisiltä ja oudoilta. Näin on myös monilla pojilla ennen murrosikää kun asiaan ei liity omakohtaista seksuaalista mielihyvää. (Pornon katselu netistä palvelee osalla aivan muita kuin seksuaalisia tarpeita, kyse on pikemminkin rohkeuden osoittamisesta ja pelkojen kohtaamisesta.) Synnynnäisessä aseksuaalisuudessa ei ole kyse vastenmielisyydestä seksiä kohtaan vaan toisiin kohdistuvien seksuaalisten tuntemusten puuttumisesta. Vastenmielisyyttä voi kuitenkin syntyä jos aseksuaali joutuu seksualisoituneisiin tilanteisiin tahtomattaan, koska toisen seksuaalinen virittyminen voi tuntua kiusalliselta.

Kerrot että kiusaamiseen sisältyi fyysistä väkivaltaa ja jopa seksuaalista häirintää. Nuo ovat kieltämättä seikkoja jotka voivat aiheuttaa seksuaalista aversiota, seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvää vastenmielisyyttä. Myös se että olit lukiossa se ”outo yksinäinen tyyppi” voisi jossain määrin selittää seksuaalisten halujen puutetta, koska olet jäänyt vaille sellaista vuorovaikutusta jossa olisit voinut kokea itsesi toisen silmissä eroottisesti haluttavana miehenä. Minua kuitenkin mietityttää se, että sinulla ei ilmeisesti ole ollut juuri lainkaan seksuaalisia mielikuvia ja fantasioita.

Mieleeni tulle kaksi vaihtoehtoa. 1: Seksuaalisten halujen puuttuminen on synnynnäistä perustuen mahdollisesti sikiövaiheessa aivojen seksuaalisuutta säätelevien osien kehityksen erityispiirteisiin. Tällöin murrosikä ja siihen liittyvä testosteronien tuottaminen ei aktivoi seksuaalisen halun järjestelmää. 2: Seksuaalisten halujen puuttuminen liittyy siihen, että juuri siinä vaiheessa kun testosteronien kasvava tuotanto on alkamassa, olet kokenut jotain niin traumaattista että se on lamauttanut seksuaalisten halujen kehittymisen. Huomaan pohtivani sitä, että nyt kun olet aktiivisesti korjannut sosiaalista elämääsi ja olet oppinut uudestaan luottamaan ja tutustumaan ihmisiin, niin olettaisin, että jos kyse on vaihtoehdosta 2, niin silloinhan olettaisi, että seksuaalisen halun järjestelmä voisi vähitellen aktivoitua. Toki se edellyttää, että antaa sille mahdollisuuksia ja usein myös trauman vaikutusten vähittäistä purkamista.

Kerrot että välillä kaipaa hellyyttä ja läheisyyttä. Olipa kyse vaihtoehdosta 1 tai 2, niin sinulla on täysi oikeus saada hellyyteen ja lähisyyteen sisältyvää ravintoa. Hellyys ja läheisyys eivät ole sidoksissa seksuaalisuuteen. Sitä voi sisältyä yhtä lailla hyvään ystävyyteen. Miehen ja naisen välillä voi olla hyvinkin syvää ystävyyttä ja hellyyttä ilman seksiä. Tämä lienee yksi syy siihen, että monilla naisilla on hyvä ja syvä ystävyyssuhde homomiehen kanssa. Se on kummallekin turvallinen tapa saada hellyyttä ja läheisyyttä ilman että seksuaaliset tunteet lähtevät hallitsemaan. Hellyyteen ja läheisyyteen perustuvan suhteen alussa joutuu toki kertomaan, että sinun puoleltasi puuttuu seksuaalinen halu, mutta sen sijaan sinulta löytyy muunlaista toista arvostavaa rehellistä halua ja kiinnostusta.

Kun olet tutustunut aseksuaalisuutta käsittelevään tietoon, niin olet varmaankin tutustunut termiin demiseksuaalisuus. Siinä ihminen voi tunnistaa itsessään jossain määrin seksuaalista vetoa toiseen sen jälkeen, kun tutustunut toiseen ja kokee toisen turvalliseksi ja erityisellä tavalla läheiseksi. Jos haluat tutkia, oletko mahdollisesti demiseksuaali, niin sehän edellyttää sellaisen ihmisen löytämistä, joka ei lähde rakentamaan suhdetta ensisijaisesti seksuaalisuuden ja seksin varaan. Uskoisin että tällaisia naisia varmastikin on, kyse on pikemminkin siitä, miten voit heitä löytää. Suosittelen lämpimästi sivustoa aseksuaalit.net. Ko sivusto on valitettavasti nyt jonkin aikaa suljettuna tietokannan tuhoutumisen vuoksi. Se avataan myöhemmin osoitteessa aseksuaalit.fi.

Hyviä kontakteja ja itsesi arvostamista, sellaisen kuin olet, toivottaen

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys