Selaa kysymyksiä

Ahdistaa kun en ole varma suuntautumisestani

Minua ahdistaa, koska en ole varma seksuaalisesta suuntautumisestani. Mistä merkeistä voi tietää olevansa lesbo?

Hei

Seksuaalinen kehitys, mukaan lukien seksuaalinen suuntautuminen, on hyvin yksilöllistä. Seksuaalisuuteen liittyy sekä fyysisiä tuntemuksia että erilaisia tunteita ja ajatuksia. Tuntemukset, tunteet ja ajatukset voivat kohdistua johonkin lähipiirin ihmiseen tai johonkin julkisuuden henkilöön, joka herättää vahvoja mielihyvän ja ihailun tunteita, sekä halua päästä ko. henkilön läheisyyteen. Siihen voi liittyä myös voimakastakin ujoutta, häkeltymistä/punastumista ko. henkilön läheisyydessä. Kyseisen ihmisen ajatteleminenkin voi herättää vahvoja tuntemuksia, jotka voivat häiritä keskittymistä esim. läksyjen tekoon.

Osalla ihmisistä tällaisia tunteita voi olla sekä samaa että eri sukupuolta oleviin. Osalla ne kohdistuvat pääasiassa vain jompaankumpaan sukupuoleen. Joillakin suuntautuminen vaihtelee niin että välillä tunteita herää pääasiassa vastakkaista sukupuolta olevista ja välillä taas samaa sukupuolta olevista. Se missä vaiheessa sitten voi sanoa onko hetero, bi tai homo/lesbo vaihtelee yksilöstä toiseen. Joillakin oma suuntautuminen tuntuu selkeältä jo hyvinkin varhain ja osalla se vaihtelee eri ikävaiheissa.

Olemme siinäkin suhteessa yksilöllisiä missä määrin seksuaaliset ja romanttiset tunteet liittyvät samaan
henkilöön. Romanttisissa tunteissa korostuu kokonaisvaltainen suhde toiseen ihmiseen, jonka kokee hurmaavana, jonka ajatukset ja teot herättävät mielihyvää ja jonka lähellä kokee turvallisuutta ja halua parisuhteen muodostamiseen. Seksuaalisissa tunteissa korostuu nimenomaan seksuaalisen halun viriäminen toisen läheisyydessä, toista katsoessa tai ajatellessa. Sen tunnistaa fyysisenä kiihottumisena, tytöt emättimen kostumisena ja pojat erektiona, kun ajattelee kyseistä henkilöä, jotkut tuntevat kutinaa vatsan pohjassa, heikotuksen tunteita tai hengityksen tihentymistä. Siihen liittyy halu nimenomaan fyysisen kontaktin kokemisesta. Hyvin monille romanttinen ja seksuaalinen halu virittyvät rinta rinnan samaan henkilöön. Hyvin tavallista on toisaalta sekin, että joku ihminen herättää enemmän seksuaalista ja joku toinen taas enemmän romanttista kiinnostusta. Voi olla myös niin että toiseen sukupuoleen liittyy enemmän romanttista ja toiseen taas seksuaalista vetoa.

Tässä yhteydessä on hyvä muistaa myös se, että osa ihmisistä ei tunnista itsessään seksuaalista vetoa toisiin ihmisiin lainkaan. Heillä voi olla kehollisia seksuaalisia reaktioita, mutta niihin ei liity erityistä mielihyvää. Tällöin on kyse aseksuaalisuudesta. On myös ihmisiä, jotka eivät tunnista itsessään lainkaan romanttista vetoa toisiin ihmisiin. Silloin on kyseessä aromanttisuus. Jos henkilöllä ei ole lainkaan seksuaalista eikä romanttista vetoa toisiin ihmisiin, hän saattaa identifioitua aromanttiseksi aseksuaaliksi.

Koska ihmisen seksuaalisuus kehittyy vähitellen yksilöllistä vauhtia ja reittiä, niin siihen liittyviin identiteetteihin kannattaa suhtautua toisaalta kunnioittavasti ja samalla joustavasti. Tarkoitan tällä sitä, että kullakin on oikeus nimetä oma seksuaalinen suuntautumisensa omiin kokemuksiinsa perustuen, eikä toisilla ole oikeutta kyseenalaistaa sitä, samalla kun kunkin meistä on hyvä suhtautua itseemme sillä tavoin avoimin mielin että seksuaalisessa ja romanttisessa kiinnostuksessamme voi tapahtua muutoksia elämän eri vaiheissa.

Oman seksuaalisen suuntautumisen selkiyttämistä auttaa se, että pääsee turvallisesti keskustelemaan muiden omaan ikäryhmään kuuluvien ja turvallisten aikuisten kanssa seksuaalisuuteen liittyvistä omakohtaisista kokemuksista ja kysymyksistä. Myös sellaiset romaanit ja elokuvat, jossa kuvataan nuorten seksuaalista heräämistä, voivat olla suureksi avuksi omien tuntemusten ja tunteiden nimeämisessä. Jos mietit sitä, olisitko ehkä lesbo tai biseksuaali tai pohdit omaa sukupuolikokemustasi niin hyviä kirjallisuus- ja elokuvavinkkejä löytyy sivustoilta: www.sateenkaarisohva.fi/kirjahy ja www.sateenkaarisohva.fi/leffahylly. Nuorille, jotka pohtivat mahdollista homo/lesbo/bi suuntautumista, löytyy ryhmiä Setan jäsenjärjestöistä, joiden linkit löytyvät osoitteesta: seta.fi/jasenjarjestot. Sinuiksi palvelulla on sateenkaarinuorille suunnattu vertaischat, josta saat tietoa osoitteesta: pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatit-tukinetissa-kevaalla-2017

Omaa seksuaalista kehitystä pohtivien tueksi on laadittu seksuaalisuuden portaat malli. Moni voi tunnistaa siitä omaa kehitystään, mutta sekään ei yksiselitteisesti sovellu kaikille. Siihen voi tutustua sivustolla: www.mll.fi/nuortennetti/omakehitys/seksuaalisuus/seksuaalisuuden_portaat

Toivottavasti sai tästä tukea suuntautumiseesi tutustumiseen

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys