Selaa kysymyksiä

Gynekologi transmiehelle

Transmiehelle joka ei ole poistattanut kohtuaan ja munasarjojaan, säännöllinen gynekologilla käynti olisi tärkeää oman terveyden ylläpitämiseksi. Etenkin papa-seulonta mietityttää. Juridisille naisille aletaan lähettää säännöllisiä kutsuja papa-seulontoihin 30-ikävuoden paikkeilla kohdunkaulansyövän aikaiseksi havaitsemiseksi. Juridisesti sukupuolensa vaihtaneelle tätä seulontakutsua ei tietenkään tule, mutta niin kauan kuin on gynekologisia elimiä, on vaarana niihin muodostuva syöpä. Tämän takia seulonta olisi tärkeää myös joillekin transmiehille.

Onko transmiehellä (juridisesti mies), joka ei syystä tai toisesta ole halunnut poistattaa sukupuolielimiään, mahdollista päästä kunnallisiin seulontoihin, ja mitä kautta tämä olisi mahdollista? Vaihtoehtoisesti, onko mahdollista saada Kelan korvaus yksityisellä puolella tehdystä gynekologisesta näytteestä/tutkimuksesta?

Tärkeimpänä kysymyksenä esitän kuitenkin: onko jollain taholla antaa tietoa yksityisen puolen gynekologeista, jotka olisivat valistuneita transseksuaalisuudesta ja transasiakkaiden hoidosta, jotta terveydelle tärkeään käyntiin ei tarvitsisi liittyä turhaa jännitystä ja pelkoa kuulluksi ja kunnioitetuksi tulemisesta, ja jotta voisi olla varma siitä että saa parhaan mahdollisen hoidon trans-statuksesta huolimatta?

Uskon, että Suomessa voi yleensä luottaa terveysalan ammattilaiseen, mutta jos tietäisi että gynekologilla on jotain tietoa ja ymmärrystä transseksuaalisuudesta, olisi asiointi varmasti sujuvampaa ja siihen liittyisi vähemmän ahdistusta.

Hei

Kunnallisiin seulontoihin pääsee vaikka olisi juridisesti mies. Kutsua ei joukkoseulontoihin tule juurikin tuon juridisen sukupuolen vuoksi, mutta kun ottaa yhteyttä seulontoja toteuttavaan tahoon (Helsingissä HUS, ajanvarausta voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta anna-stiina.joensuu@hus.fi) niin ajanvaraus järjestyy.

Lisäksi on mahdollisuus käydä omalääkärin vastaanotolla ja osa lääkäreistä ottaa gynekologisen tutkimuksen yhteydessä papa-näytteen.

Yksityisesti asia hoituu myös ja niistä saa Kelakorvauksen, joka tosin on melko vaatimaton. Seksologien seuran sivuilta (www.seksologinenseura.fi/asiantuntijat) löytyy paikkakuntakohtaisesti myös lääkärit, jotka ovat joko seksuaalineuvojia tai –terapeutteja.
Näitä gynekologeja on minulle on suositeltu transturvallisina:
Helsinki: Leena Väisälä (lääkärikeskus Aava)
Kuopio: Marita Räsänen (InOva)
Mikkeli: Pirkko Brusila (Lääkärikeskus Ikioma).
Oulu: Hilkka Rautiainen (Mehiläinen ja Terveystalo)
Tampere: Marketta Tuppurainen (Dextra Koskiklinikka).
Turku: Katja Kero (Turun Gynekologikeskus, Sairaala NEO)

Heitä voin siis suositella turvallisin mielin.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys