Selaa kysymyksiä

Mitä pitäisi tehdä/ajatella?

Olen 15v ja tunnen olevani poika, vaikka olen syntynyt tytöksi. Osa kavereistani tietää ja he tukevat minua mutta perheeni ei vielä tiedä. En uskalla puhua aikuisille tästä. En tiedä mitä pitäisi tehdä. Siskoni suuttuu, kun puhun halustani olla poika jonka takia en uskalla täysin tulla ulos kaapista transsukupuolisena. Olen epävarma sukupuolestani. Jo lapsena olen miettinyt haluani olla poika mutta olen työntänyt vain tunteeni syrjään ja yrittänyt olla kuin muut tytöt. Olen aina halunnut mieluummin pelata ja hengata muiden poikien kanssa mutta minua ei huolita mukaan poikaporukkoihin koska heille olen tyttö. Oma tytönkehoni inhottaa minua ja aina kun minut lasketaan tytöksi se ahdistaa minua. Olen biseksuaali.

Hei

Olet lapsuudessasi halunnut olla poika mutta olet työntänyt tunteesi syrjään ja yrittänyt olla kuin muut tytöt. Nyt koet oman kehosi inhottavaksi ja sinua ahdistaa, kun sinut lasketaan tytöksi. Haluaisit keskustalla asiasta vanhempiesi kanssa, mutta sen aloittaminen pelottaa. Siskosi ei halua kuulla tuntemuksistasi ja ajatuksistasi tähän liittyen ja se osaltaan vaikeuttaa asian puheeksi ottamista perheen sisällä.

Sinulla on täysi oikeus tunteisiisi ja niiden kyseenalaistaminen vain lukitsee tilanteen. On todella tärkeää, että tulisit kuulluksi ja sinut otettaisiin vakavasti kun pohdit omaa sukupuoltasi. Monille vanhemmille on kuitenkin vaikeaa luopua siitä sukupuolittuneesta mielikuvasta, jonka he ovat rakentaneet lapsestaan ja jollaisena he ovat oppineet lastaan rakastamaan. Sama pätee sisaruksiin. Heiltä jää oman hämmennyksen ja surun vuoksi tajuamatta miten paljon juuri tämä lapsi, joka kokee sukupuoliristiriitaa, oikeasti tarvitsee juuri heidän tukeaan ja ymmärrystään.

Siksi olisi hyvä, että löytäisit perheen ulkopuolelta aluksi ainakin yhden luotettavan aikuisen ihmisen, jolle voit kertoa sukupuoleen liittyvistä kokemuksistasi, tuntemuksistasi ja ajatuksistasi ja jonka seurassa sinulle tulee olo että nyt sinua oikeasti kuunnellaan ja sinut on otetaan vakavasti, eikä vain kyseenalaisteta. Mietin sitä, voisiko koulun terveydenhoitaja tai kuraattori olla sellaisia aikuisia, joihin voisit luottaa tässä asiassa. Tai löytyisikö tällainen aikuinen muista sukulaisista tai tuttavapiiristä. Silloin sinun olisi turvallisempaa kertoa kokemuksistasi ja pohdinnoistasi omaan sukupuoleesi liittyen myös vanhemmille, kun voit luottaa, että et jää ihan yksin, jos vanhemmille asia on aluksi vaikeasti sulatettava.

Sinuiksi palvelulla on vertaischat sekä sateenkaarinuorille että sukupuoltaan pohtiville. Niissä on mahdollisuus ”kuulla” muiden kokemuksista suhteessa vanhempiin ja avun saantiin muualta sekä jakaa omaa kokemustaan sukupuoli-identiteetin kehityksestä. Samankaltaisessa tilanteessa olevien kohtaaminen on usein helpottava kokemus, siinä kun tulee kaivattu havainto siitä että jollakin on samankaltaisia kokemuksia kuin minulla. Vertaischateistä saat tietoa osoitteesta: www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatit-tukinetissa-kevaalla-2017. Transtukipisteen sivuilta löydät tietoa nuorille suunnatusta tukitoiminnasta osoitteista: transtukipiste.fi/lapsille-ja-nuorille ja transtukipiste.fi/transtukipisteen-ryhmat/#nuoret.

Osallistuminen vertaisryhmätoimintaan ei edellytä että olisi varma omasta sukupuolestaan. Keskusteluissa onkin hyvä antaa tilaa monenlaisille omille tuntemuksille, kysymyksille ja pohdinnoille, ilman tarvetta puolustautua epäilyjä vastaan tai esittää jotain, jota ei koe täysin omakseen. Sukupuoli on monikerroksinen ja -ulotteinen asia, jonka rakentumiseen ja selkiytymiseen menee aikaa. Siinä tarvitaan nimenomaan turvallisia avoimeen tutkailuun rohkaisevia ihmissuhteita.

Transtukipisteen sivuilta löytyy opas vanhemmille, joiden lapsi kokee sukupuoliristiriitaa. Se löytyy osoitteesta transtukipiste.fi/vanhemmille. Sen voisit tulostaa vanhemmillesi siinä vaiheessa kun olet päättänyt kertoa itsestäsi heille. Transtukipisteellä on myös vanhemmille suunnattua ryhmätoimintaa, mistä löytyy tietoa osoitteesta: http://transtukipiste.fi/transtukipisteen-ryhmat/#Läheiset

Sinuiksi palvelu on laatinut oppaan ulostuloon liittyen. Siitä voisit saada itsellesi vinkkejä omaa ulostuloa ajatellen. Siitä voisi olla apua myös vanhemmillesi ulostulon jälkeen. Oppaan löydät osoitteesta: http://static.sinuiksi.fi/files/Sinuiksi_tuleminen-ulostulo-opas-2016.pdf.

Pelko siitä, että ei tule otetuksi vakavasti omassa perheessä on raskas kantaa. Siksi olisi hyvä, että löydät tukea itsellesi siinä että tulet kuulluksi ja nähdyksi omana itsenäsi. Jos satut asumaan pääkaupunkiseudulla tai Oulun lähistöllä niin Transtukipisteen lisäksi käytettävissäsi on Poikien talo. Siellä on valmiudet kohdata sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta ja se on turvallinen kohtaamispaikka mm. transpojille. Tietoa poikien talosta löytyy osoitteista: poikientalo.fi ja poikientalo-oulu.fi.

Toivottavasti sait tästä ideoita siihen mitä ajatella ja miten edetä.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys