Selaa kysymyksiä

Mitä pitäisi tehdä?

Hei. 15-vuotias tyttö olen ja en tiedä miten kertoisin äidille että en pojista tykkää.. Äiti on itse menneisyydessä osoittanut vahvasti mielipidettään homoja vastaan ja välit on hänen kansaan muutenkin kireät että pelkään jos nyt menen kertomaan niin äiti heittää minut mummolle asumaan. Yritin kerran kertoa sitä kautta että kerroin kuinka ihailen kuinka itsevarma tuure on ja että haluaisin olla kuin hän mutta äidin vastaus oli vain "No arvaapas mitä teillä on samanlaista? Te molemmat tykkäätte pojista" tai olen moneen kertaan kertonut hänelle kuinka mielestäni Halsey on kaunis ja ihana ja näin mutta hän vaan ei tajua. Joillekkin kavereille olen jo kertonut mutta kun asia koulussakin levisi niin kiusaamaanhan siinä ruettiin eikä sekään kokemus auta tässä ollenkaan.

Äiti on minulle todella tärkeä ja en missään tapauksessa haluaisi tuottaa hänelle pettymystä.. Mitä minun pitäisi tehdä?

Hei!

Äitisi on sinulle tärkeä, etkä haluaisi tuottaa hänelle pettymystä. Pelkäät että hän pettyisi saadessaan tietää, että et olekaan kiinnostunut pojista ja että hän voisi sen vuoksi heittää sinut mummolle asumaan. Pelkoasi vahvistaa se, että hänen mielipiteensä homoista on ollut kielteinen ja se että hän ei tajua antamiasi vinkkejä suuntautumisestasi. Olet joutunut kohtaamaan koulussa kiusaamista asian tiimoilla, joten kotoa tulevalle tuelle olisi erityisen suurta tarvetta.

Tässä tilanteessa on tärkeää, että luotat siihen, että sinulla on täysi oikeus omiin seksuaalisiin ja romanttisiin tunteisiisi ja tarpeisiisi. Sinulla on oikeus myös turvallisuuden tunteeseen kotona omana itsenäsi. Valitettavasti sen toteutumisesta et voi olla varma. Siksi voisi olla hyvä, että voisit kertoa suuntautumisestasi ensin jollekin muulle turvalliselle aikuiselle, joka voisi olla tukenasi, jos äitisi reagoi kielteisesti saadessaan kuulla suuntautumisestasi. Kuka se voisi olla? Kehen aikuiseen voit luottaa?

Sinuiksi palvelu on tuottanut ulostuloon liittyvän oppaan Sinuiksi tuleminen – turvallinen ulostulo. Se löytyy osoitteesta http://static.sinuiksi.fi/files/Sinuiksi_tuleminen-ulostulo-opas-2016.pdf. Oppaasta voit löytää vinkkejä turvalliseen ulostuloon. Siinä on paljon tietoa seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin ja ulostuloon liittyvää tietoa. Äitisikin voisi hyötyä siihen tutustumisesta.

Jos tilanne äidin kanssa muodostuu hankalaksi, niin ota yhteyttä puhelinpäivystykseemme, joka on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 19-21 numerossa 044 300 2355. Tämä päivystys on tarvittaessa myös äitisi käytettävissä, sillä päivystäjämme ovat kohdanneet paljon äitejä, joille lapsen seksuaalinen suuntautuminen on ollut vaikea pala. On tärkeää, että myös vanhemmilla on jokin kontakti, jossa he voivat kertoa omista tuntemuksistaan ja ajatuksistaan, kun saavat tietää lapsensa homoseksuaalisuudesta tai transsukupuolisuudesta. Tunteiden ja ajatusten avoin tutkailu yleensä helpottaa kaikkien tilannetta. Sinuiksi palvelun kautta äitisi voi saada puhelinvertaisen, eli toisen äidin jonka oma lapsi on homoseksuaalinen, jonka kanssa hän voi keskustella tunteistaan ja ajatuksistaan.

On todella tärkeää, että et jää asian kanssa yksin. Toivottavasti löydät ensin sen turvallisen aikuisen, jolle kerrot suuntautumisestasi ja äidin reaktioihin liittyvistä peloista ja joka voi toimia tukenasi, jos kotona tulee ”lunta tupaan” äitisi taholta. Me täällä Sinuiksi palvelussa yritämme parhaamme mukaan toimia lisätukena sekä sinulle että äidillesi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys