Selaa kysymyksiä

Oonko mä hetero vai muuta?

Moikka, oon 15-vuotias tyttö ja oon tosi pitkään miettiny sitä, että oonko mä hetero vai jotain muuta. Oon kerran seurustellut pojan kanssa, mutta se päättyi mun ahdistuksen takia.

Tunnen jonkinnäköstä seksuaalista vetoa myös tyttöihin, vaikka yleisesti ottaen ihastun poikiin. Mulla on ollut muutama tyttö ihastus, mutta ne on ollut ihan ohimeneviä, niin kuin melkein kaikki mun ihastukset.

Oon ihan sekasin kaikkien ajatusten ja tunteiden kanssa ja toivoisin et saisin jotain neuvoja.

Hei!

Pohdit omaa seksuaalista suuntautumistasi. Yleisesti ottaen ihastut poikiin, mutta tunnet jonkinlaista vetoa myös tyttöihin. Olet kerran seurustellut pojan kanssa mutta se päättyi siihen, että sinä ahdistuit. Olet nyt sekaisin ajatustesi ja tunteittesi kanssa ja kaipaat neuvoa.

Se että tyttö tuntee seksuaalista vetoa sekä poikiin että tyttöihin, on varsinkin sinun isässäsi melko tavallista, eikä siitä voi varmuudella sanoa, kumpi suuntautuminen sitten muodostuu voimakkaammaksi. Asiaa ei voi oikein pähkäilemelläkään ratkaista vaan se selviää ajan kanssa, kun annat itsellesi luvan tuntea niitä tuntemuksia joita eri ihmisten lähellä sinussa herää. Siinä on tärkeää, että hyväksyy ihastumisen tunteet yhtä arvokkaina riippumatta siitä, onko niiden kohteena sitten poika tai tyttö. Valitettavasti edelleenkin osa ihmisistä ei osaa suhtautua luontevasti siihen, jos saavat kuulla, että joku onkin ihastunut samaa sukupuolta olevaan, mutta tässä suhteessa asenteet ovat onneksi jo muuttumassa myönteiseen suuntaan. Ihastuminen on aina yhtä arvokas asia, riippumatta kohteen sukupuolesta!

Kerroit että seurustelusuhteesi pojan kanssa päättyi siihen, että sinä ahdistuit sen aikana. Liittyikö ahdistus nimenomaan siihen suhteeseen tai siihen poikaan? Oletko keskustellut kenenkään kanssa siitä mikä sinua alkoi ahdistaa? On aika tavallista, että seurustelusuhteessa syntyy ahdistusta. Se voi liittyä omiin pelkoihin tai toisen toimintatapoihin. Ensimmäisiin seurustelusuhteisiin voi sisältyä paljon epävarmuutta siitä, miten siinä tulisi toimia ja miten ilmaista omia tunteitaan ja tarpeitaan, ja se voi herättää pelkoja ja ahdistusta. Olisi hyvä, että voisit keskustella jonkin ikätoverin tai aikuisen kanssa niistä tuntemuksistasi ja ajatuksistasi, joita sinulla heräsi ko suhteen aikana, samoin kuin muista lyhyemmistä ihastumisistasi.

Seurustelu on asia, jota opimme vähitellen. Emme ole siihen automaattisesti valmiita. Siksi olisi hyvä että olisi hyviä kavereita tai aikuisia, joiden kanssa voi keskustella omista kokemuksistaan. Sillä tavalla voimme oppia ymmärtämään mistä kaikesta niissä mahtoi olla kyse. Seurustelun aikana herää kaikille meistä uudenlaisia tunteita, joita voi olla aluksi vaikea nimetä. Siksi ne voivat herättää tarpeen paeta. Niiden puheeksi ottaminen on paras keino vähitellen nimetä niitä.

Yksi tapa tutustua omiin tuntemuksiin on tutustua seksuaalista kasvua ja seurustelua käsitteleviin kirjoihin. Suosittelen, sinulle Jenny Pääskysaaren kirjaa Tyttö, sinä olet…

Jos seurusteluun ja ihastumisiin liittyvät asiat ahdistavat sinua, niin kouluterveydenhoitajat on yksi luotettava ammattikunta, joka on sinut tämän aihepiirin kanssa ja heille voi puhua näistä asioista luottamuksella.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys