Selaa kysymyksiä

Miten saisin perheen hyväksymään?

Hei,
Olen kertonut perheelleni sukupuolettomuudestani, ja he ottivat sen aluksi neutraalisti. Mutta kun aloin suosia enemmän miesten vaatteita, äitini ei ole tykännyt asiasta. On sanonut, että ostaisin edes joskus naisten vaatteita, pukeutuisin sukupuoleni mukaisesti yms. Asia vaivaa minua, ja mietin, pystynkö vasta täysi-ikäisenä olemaan oma itseni. Haluaisin saada vinkkejä siihen, miten voin saada vanhempani edes hyväksymään hiljaa.

Hei

On surullista, että kotonasi koet, että et voi olla siellä oma itsesi, kun äitisi odottaa, että pukeutuisit syntymässä määritellyn sukupuolen mukaisesti naisten vaatteisiin. On hyvin ymmärrettävää, että pukeutuminen on sinulle merkittävä asia, josta haluat itse päättää. Onhan se yksi keskeisistä tavoista ilmaista kokemustaan omasta sukupuolesta tai sukupuolettomuudesta.

Vanhemmille se, että oma lapsi kertoo olevansa transsukupuolinen, muunsukupuolinen tai sukupuoleton, on usein aluksi hyvin vaikea asia hahmottaa. Kyse on siitä, että he ovat ennättäneet luoda oman sukupuolitetun kuvansa (meidän tyttö tai poika) lapsesta, joka ei välttämättä lainkaan vastaa lapsen omaa sisäistä kokemusta. Meillä ihmisillä on valitettava taipumus takertua valmiisiin mielikuviimme vielä silloinkin, kun saamme uutta tietoa siitä että mielikuvamme ei vastaa todellisuutta. Lapsen sukupuolen kohdalla mukaan tulee vielä normatiiviset odotukset. Vanhemmat ajattelevat lapsensa tulevaisuutta sukupuolitetusti. Monet vanhemmat pelkäävät myös ympäristön reaktioita jos lapsi ei mukaudukaan odotettuihin sukupuolitettuihin kaavoihin. Osa vanhemmista voi kokea epäonnistumista ja häpeää vanhempana tällaisessa tilanteessa. Tämä kaikki kaatuu sitten lapsen kannettavaksi, niin että hän ei tule nähdyksi omana itsenään eikä saa tilaa ja lupaa ilmentää sitä minkä kokee omaksi itsekseen. Siksi vanhemmat tarvitsisivat kipeästi apua siihen, että uskaltautuisivat luopua jäykistä odotuksistaan ja sukupuolitetuista mielikuvistaan lapsensa suhteen, jotta lapsi saisi lisää tilaa olla oma itsensä.

Monille vanhemmille sukupuolen moninaisuuteen liittyvät käsitteet ovat vieraita ja etäisiä. Omassa nuoruudessaan harva tuli tietoiseksi koko ilmiöstä. Siksi monen on vaikea ottaa sitä käsittelyyn oman lapsensa kanssa. Mielessä voi olla vain joitakin pelottavia ennakkoluuloja ja siksi on vaikea ottaa vakavasti oman lapsen viestiä. Moni toivoo että kyse on vain ohimenevästä ilmiöstä jota ei kannata ottaa liian tosissaan. Toki nuorilla on oman sukupuolen määrittelyssä erilaisia vaiheita, mutta kukin niistä on otettava vakavasti, jolloin nuori voi turvallisesti tutustua itseensä ja ilmentää eri puoliaan. Nuori tarvitsee turvallisen kodin, jossa hän voi rauhassa tutustua itseensä eri puolineen ja ilmaista niitä ilman painostusta sopeutua muiden sukupuolittuneisiin odotuksiin.

Vanhemmat tarvitsevat sekä tietoa että mahdollisuuksia keskusteluun sellaisen ihmisen kanssa, jolla on asiallista tietoa sukupuolen moninaisuudesta. Tietoa löytyy mm. osoitteesta: transtukipiste.fi/vanhemmille ja http://whm13.louhi.net/~transtuk/wp-content/uploads/2013/06/Opas_lapsen_sukupuoli-identiteetin_kehityksesta_huolestuneille_vanhemmille.pdf . Myös Sinuiksi palvelun tuottamassa kirjasessa ”Sinuiksi tulemisesta – turvallisen ulostulon opas” on paljon tietoa seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta ja niiden käsittelystä mm. perheen parissa. Sen voi ladata osoitteesta: http://static.sinuiksi.fi/files/Sinuiksi_tuleminen-ulostulo-opas-2016.pdf.

Keskusteluapua vanhemmat voivat saada esimerkiksi Transtukipisteessä kokoontuvassa vanhempien ryhmässä. Siitä saa tietoa osoitteesta: transtukipiste.fi/transtukipisteen-ryhmat. Sinuiksi palvelun puhelinpäivystys on yksi vanhemmille turvallinen taho, jossa voi omana itsenään pohtia ääneen lapsen herättämistä huolen aiheista ja kysymyksistä. Päivystys on avoinna ma ja to klo 19-21 numerossa 044 300 2355. Sinuiksi palvelun kautta äidilläsi on mahdollisuus saada kontakti toiseen äitiin, jonka oma lapsi lähti aikanaan sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin Tampereelle. Tietoa tästä palvelusta saa osoitteesta: www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-vertaispuhelin-haluatko-jutella-luottamuksellisesti-sateenkaarivertaisen-kanssa. Siellä nimenomaan Pirjo 40 v. voisi olla turvallinen vertainen äidillesi.

Olen tässä kirjoittanut enimmäkseen vanhempien tilanteesta ja tarpeesta. Tämä sen vuoksi että kun vanhemmat saavat tukea ja tietoa, niin se usein helpottaa ”sateenkaarilapsen” tiliannetta perheessä. Tavoitteena on se, että vanhemmat voisivat olla lapsensa tukena juuri silloin kun he sitä eniten tarvitsevat.

Toivottavasti sinulla on lähelläsi muita ihmisiä, joiden seurassa voit olla jo oma itsesi. Olisi hyvä jos löydät joitakin aikuisia, joille voit turvallisin mielin kertoa itsestäsi ja jonka seurassa voit olla oma itsesi. Se voi olla opettaja, nuorisotyöntekijä, kouluterveydenhoitaja, joku sukulaisista tai perhetuttavista. Sellainen ihminen, joka puhuu vähemmistöihin kuuluvista lämpimästi heidän oikeuksiaan puolustaen. Lisäksi olisi hyvä että saisit kontaktia muihin nuoriin, jotka pohtivat omaa sukupuoltaan ja sen ilmentämistä. Sinuksi palvelulla on vertaischat sekä nuorille että sukupuoltaan pohtiville. Syyskauden aikatauluista ja chattiin liittymisestä voit kysyä Mikko Väisäseltä: mikko.vaisanen@sinuiksi.fi.

Toivottavasti näistä vinkeistä on edes pientä apua siihen, että olosi kotona kehittyy vähitellen parempaan suuntaan, niin että voit ilmentää itsestäsi sitä kaikkea mitä sinä olet ja tulla nähdyksi totena. Muutos ei ehkä tapahdu kovin nopeasti eikä suoraviivaisesti vaan pienin askelin. Siksi olisi todella hyvä, että sinulla on myös muita kontakteja, joissa voit puhua turvallisesti omista tuntemuksistasi sukupuolettomuuteesi liittyen.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys