Selaa kysymyksiä

En tiedä mikä olen

Olen 28-vuotias nainen ja olen alkanut kyseenalaistamaan omaa seksuaalisuuttani viime aikoina. En ole koskaan ihastunut kehenkään, vaikka olenkin seurustellut kerran miehen kanssa (olimme yhdessä peräti 6 vuotta).
Koko seurustelun ajan tunsin oloni epämukavaksi ja ahdistuneeksi, vaikka pidinkin hänestä henkilönä. Pelkkä intiimin yhdessäolon ajattelukin hänen kanssaan sai niskakarvani pystyyn ja erottuamme en pysty edes kuvittelemaankaan olevani miehen kanssa uudelleen. Koko ajatus ällöttää.

Olen huomannut katsovani tai kiinnittäväni huomiota toisiin naisiin ollessani ulkona, mutten koe varsinaista seksuaalista vetoa.
En tosin tiedä johtuisiko tämä siitä että olen hyvin jyrkästi kieltänyt olevani kiinnostunut naisista aina siitä lähtien, kun kaverini ala-asteella levittivät ilkeitä juoruja (väittivät minun olevan lesbo) ja hylkäsivät minut täysin ja siitä tullut jonkinlainen negatiivinen ajatus.

Jos kuvittelen parisuhdetta ja vaikka asumista saman katon alla naisen kanssa en koe oloani ollenkaan ahdistuneeksi, toisinkuin jos kuvittelisin saman tilanteen miehen kanssa.

En osaakkaan sanoa mitä olen. Haluaisin kuitenkin parisuhteen ja jakaa elämäni jonkun kanssa. Löytää sen onnen arkeen, mistä monet puhuvat. Onko minulla jotain lukkoja, jotka pitäisi käsitellä, että minulle selkiytyisi kenestä olen oikeasti kiinnostunut

Hei

Olet seurustellut kuusi vuotta miehen kanssa, josta pidit henkilönä mutta jonka seurassa intiimin läsnäolon ajattelukin sai niskakarvasi pystyyn. Sen jälkeen ajatus yhdessäolosta miehen kanssa tuntuu mahdottomalta. Sen sijaan voisit kuvitella seurustelua ja parisuhdetta naisen kanssa, mutta et tunnista seksuaalista vetoa naisiin. Pohdit sitä, vaikuttaisiko ala-asteen aikainen sinuun kohdistunut lesbottelu ja siihen liittyvä hylkääminen siihen että sinun on vaikea hyväksyä naisiin kohdistuvia seksuaalisia tuntemuksia.

Vuosia sitten olin kouluttamassa SPR:n vapaaehtoistyöntekijöitä seksuaalisuuden moninaisuudesta. Tauolla luokseni tuli noin 50v nainen, joka kysyi minulta miksi sinä Jussi korostat tuota seksuaalisuutta niin paljon. Sitten hän kertoi, että hän on elänyt parisuhteessa toisen naisen kanssa jo 25 vuotta eikä hän ajattele sitä niinkään seksuaalisena suhteena kuin rakkaussuhteena. Minusta hänen kommenttinsa oli todella tärkeä. Nykyaikana parisuhteita tarkastellaan varmaankin liian seksikeskeisesti jolloin suhteen muut tasot jäävät liiaksi varjoon. Toki seksi on yksi merkittävä mutta ei läheskään aina se keskeisin osa hyvää parisuhdetta. Onkin hyvä tunnistaa rinnakkain sekä romanttinen veto toiseen että seksuaalinen veto toiseen. Hyvä suhde voi alkaa kumman tahansa virittämänä ja ajan kanssa se voi täydentyä toisella, jos on täydentyäkseen. Tärkeintä on se, miten ravitseva suhde on kummankin kannalta.

Se, että sinusta ala-asteella levitettiin juorua, jossa sinun väitettiin olevan lesbo ja jonka vuoksi sinut sitten hylättiin ryhmän ulkopuolelle, herättää minussa syvää surua sinun puolesta ja vihaisuutta tuon ryhmän käyttäytymistä kohtaan. Mietit sitä, voisiko se vaikuttaa edelleen niin että sinussa olisi (tunne)lukkoja tuon seurauksena. Se on valitettavasti täysin mahdollista. Onneksi tuollaiset lukot ovat vielä avattavissa. Se on mahdollista tutkimalla yhdessä jonkun sinulle turvallisen ihmisen seurassa tuota vaihetta elämässäsi ja sen herättämiä puolustusreaktioita. Mistä sitten voisit löytää sellaisen turvallisen ihmisen, joka olisi valmis kuuntelemaan sinua ja olemaan tukenasi? Se voisi olla esimerkiksi seksuaaliterapeutti tai hahmoterapeutti. Asian käsittely vaatii useampia käyntejä (ehkäpä noin 5), jossa voit löytää uudenlaisen reaktion tuohon kiusaamiskokemukseen, niin että se enää rajoittaisi sinun tunne-elämääsi. Hahmoterapeuteista löytyy tietoa osoitteesta www.hahmoterpia.fi. Seksuaaliterapeuteista voisit tiedustella Sexpon neuvontapuhelimen kautta: http://www.sexpo.fi/neuvonta. Sinuiksi palvelumme voi tarjota 1-5 seksuaalineuvontakäyntiä, jotka voisivat olla yksi mahdollisuus sinulle selvitellä kokemaasi kiusaamista. Tästä mahdollisuudesta saat tarkempaa tietoa puhelinpäivystyksemme kautta: 044 300 2355 (ma ja to 19-21).

Olen hyvin toiveikas sen puolesta, että löydät itsesi vielä hyvästä, rakastavasta parisuhteesta.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys