Selaa kysymyksiä

Haluaisin tietää sukupuoleni, miten minun tulee edetä?

Hei,

Haluaisin tietää kuka minä olen sukupuoleltani. Olen XXY-mies, mutta olen miettinyt tätä jo lähes koko elinikäni ajan, kuka olen sukupuoleltani. Miehenä olo, ei tunnu täysin omalta, mutta toisaalta en myöskään tiedä olisiko sukupuolen korjaaminen oikea ratkaisu. Nyt kun on tullut uudempia määritelmiä, kuten muunsukupuolinen jne. haluaisin viimeinkin selvyyden itsestäni, jolloin pystyisin rakentamaan minäkuvaani paremmin.

Miten tällainen itsetutkimisprosessi tulisi aloittaa. Onko jotain tahoa, joka tekee näitä tutkimuksia ja mistä tällaiseen saa lähetteen?
...

Lisäyksenä vielä tuohon aiempaan kysymykseen. Olen ollut pariterapiassa vaimoni kanssa liittyen sisko-veli asetelmaan, eli rakkautta ei tahdo löytyä. Pariterapeuttini mukaan testosteroidi hoidosta olisi hyötyä sekä parisuhteeseen, että muutoinkin. Minulla ei kuitenkaan ole mainittavia oireita matalista testosteroiditasoista. Erektio on normaali, seksinnälkä riittävä ja saan asioita tehdyiksi, eli en tunne itseäni voimattomaksi jne. Onko testosteroidi hoito nykyään joku hype, kun sitä niin kovin helposti suositellaan käytettäväksi. Miten XXY-miesten osalta tämä asia. Koen olevani kuitenkin sukupuoleltani kuten mainittu, jotain muuta kuin mies, eikö testosteroidin käyttäminen muuttaisi ajatusmallejani? Onko tästä haittaa sukupuolentutkimusmatkallani?

Hei
Otit esille liian vähälle huomiolle jääneen asian, eli aikuisten XXY-miesten kokemuksen omasta sukupuolestaan. Siitä on vaikea löytää riittävästi tutkimustietoa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että huomattava osa XXY miehistä kokee itsensä miehiksi kun taas pieni osa hakeutuu sukupuolen tutkimuksiin kokiessaan miehenä olon itselleen vieraaksi.

Kerrot että pariterapeutti on suositellut sinulle testosteroni -hoitoa. Sinua se ihmetyttää, koska sinulla ei ole oireita matalista testosteronitasoista ja mm. erektio ja seksin nälkä ovat normaaleja. Pohdit sitä, miten mahdollinen testosteronin käyttäminen alkaisi muuttaa ajatusmalleja ja haittaisiko se mahdollisia sukupuolen tutkimuksia. Hormonihoitojen vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä, koska niiden vaikutusmekanismit ovat hyvin monimutkaisia. Pelkät hormonitasot evät selitä vaikutuksia vaan lisäksi on otettava huomioon elimistön valmius ottaa vastaan hormoneja. Testosteronihoitoja näytetään suositeltavan lähinnä murros- ja teini-ikäisille pojille mm. lisääntymiskyvyn turvaamiseksi. Mikään automaattinen hoitomalli sen ei tulisi olla.

Kerrot että olet miettinyt koko elinikäsi, kuka olet sukupuoleltasi. Miehenä olo ei tunnu täysin omalta, mutta emmit sukupuolen korjaamista naiseksi. Nyt kun yhä useampi ihminen on löytänyt itselleen määritelmän muunsukupuolinen, niin se on rohkaissut sinua hakemaan selvyyttä omasta sukupuolestasi. Tämä on hyvin ymmärrettävää, sillä on hyvin raskasta, jos kokee että on joutunut esittämään itselleen vierasta sukupuolta ja vastaamaan siihen liittyviin odotuksiin esimerkiksi parisuhteessa. Siksi ehkä vierastat myös testosteroidihoitoja. Sukupuoli on hyvin monen muuttujan summa ja siihen ei ole mitään yksiselitteistä objektiivista ulkopuolista mittaria. Siksi sukupuoli-identiteetin tutkimuksissa huomio kiinnitetään yksilön fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen kehitykseen ja sukupuoleen liittyvien kokemusten, tuntemusten ja ajatusten jatkumoon.

Sukupuoli-identiteetin tutkimuksia tehdään Helsingin ja Tampereen yliopistollisissa sairaaloissa, joissa moniammatilliset työryhmät tekevät näitä tutkimuksia. Tietoa tutkimuksiin hakeutumisesta löytyy Transtukipisteen sivustolta: http://transtukipiste.fi/sukupuolen-korjaus-suomessa/. Tutkimukseen voi saada lähetteen esim. terveyskeskuslääkäriltä. Tutkimuksiin on hakeutunut viime vuosina yhä kasvava joukko ihmisiä ja sen vuoksi tutkimusten kesto on ajallisesti pidentynyt, niin että ne voivat kestää jopa vuoden, joskus pidempäänkin. Tutkimuksissa pyritään selvittämään kunkin oma yksilöllinen kehitys ja kartoittamaan onko sellaisia terveydellisiä tai kehityksellisiä tekijöitä jotka lykkäävät tai estävät diagnoosin antamista. Diagnoosina tutkimusten tuloksena voi olla joko transsukupuolisuus tai muunsukupuolisuus. Saamani tiedon mukaan muunsukupuolisuus diagnoosien määrä on ollut selvästi kasvussa viime vuosina. Diagnoosin jälkeen mahdollisten korjaushoitojen tarve harkitaan aina yksilöllisesti.

Sinulla on täysi oikeus hakeutua em. tutkimuksiin pidempiaikaisen sukupuolikokemuksesi perusteella. Saamani tiedon mukaan ko. tutkimusyksiköissä on ollut tutkittavina joitakin XXY-miehiä, kromosomipoikkeama ei siis ole ainakaan este ko. tutkimuksiin hakeutumiselle.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys