Tietoa palvelusta

Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu – Tule sinuiksi seksuaaliseen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden kanssa

RAY on myöntänyt kolmivuotisen hankeavustuksen valtakunnallisen tuki- ja neuvontapalvelun jatkokehittämiseen. Palvelusta saa apua seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä aiheissa. Avustuksella ylläpidetään monikanavaista palvelua, jonka ammattilaiset ovat helposti lähestyttävissä.

Ensisijaisen puhelin- ja verkkoneuvontatyön rinnalla hankkeessa:

  • tehdään etsivää työtä sosiaalisessa mediassa, jotta tavoitetaan ne, jotka eivät löydä itse palvelun piiriin
  • verkostoidutaan muiden olemassa olevien tukipalvelujen kanssa ja välitetään tietoa uudesta palvelusta
  • koulutetaan ammattilaisia ja järjestötoimijoita kohtaamaan vähemmistöjä luontevasti
  • kootaan valtakunnallinen vapaaehtoisten vertaisverkosto
  • Luodaan tietopankki hankkeen kartutetusta tiedosta ja kokemuksista

Tuki- ja neuvontapalvelu tekee yhteistyötä useiden toimijoiden kanssa. Ohjaamme kysyjän tarvittaessa eteenpäin yhteistyökumppaniemme palvelujen luo.

Palvelun tuottavat Pirkanmaan Seta ja Sateenkaariyhteisöt ry RAY:n tuella.

Yhteistyössä ovat mukana Hiv-tukikeskus, Pro-tukipiste, Sateenkaariperheet ry, Seta ry, Setan jäsenjärjestöt, Sexpo-säätiö, Syrjinnän vastainen neuvonta (SYNE), Transtukipiste, Uskontojen uhrien tuki ry.

Otamme mielellämme yhteistyöhön mukaan uusia toimijoita.

Palvelun taustaa

  • Jo vuodesta 2004 alkoi Ranneliike.net-sivustolla päivystää nk. Homoinfo. Palvelu toimi vapaaehtoisvoimin. Info-palvelun nimi syntyi väännöksenä vanhan pesuainemainoksen pohjalta, jossa kehotettiin olemaan yhteydessä OMO-infoon.
  • Pirkanmaan Seta käynnistää ammattilaisvetoisen Tuki- ja neuvontapalvelun pienimuotoisesti mm. Setan toiminta-avustuksen ja oman varainhankintansa turvin.
  • Ranneliike.net (Sateenkaariyhteisöt ry) ja DTM Gay Bar & Night Club lahjoittivat 9 000 euroa tuki- ja neuvontapalvelun toteutukseen.
  • Pirkanmaan Seta saa RAY:n kolmivuotisen hankeavustuksen tuki- ja neuvontapalvelun jatkokehittämiseen.
  • Uusi palvelu avataan yhteistyössä Ranneliike.net-sivuston kanssa, uudella Sinuiksi-nimellä.

Neuvontatyöntekijämme

Jussi Nissinen

Olen keski-iän ylittänyt mies, joka on itse kokenut miten suomalainen yhteiskunta ja ihmisten asenteet ovat vuosien varrella muuttuneet suhteessa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuteen. Olin aikanaan perustamassa Setaa ja olen toiminut vuosien varrella mm. sen sosiaalisihteerinä ja pääsihteerinä.

Koulutukseltani olen sosiaalipsykologi, perhe- ja verkostoterapeutti, hahmoterapeutti ja seksuaaliterapeutti. Olen työskennellyt yksilöiden, parien, perheiden ja verkostojen kanssa päihde- ja addiktio-ongelmien hoitamiseksi A-klinikkasäätiöllä ja seksuaali- ja parisuhdeongelmien hoitamiseksi Sexpo-säätiössä.

Nyt toimin psykoterapeuttina, työnohjaajana ja kouluttajana Avoinna kasvuun J&T:ssä. Erityisosaamiseeni kuuluu mm. seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvät kysymykset, hiv-infektioon liittyvät kysymykset, seksuaaliset mieltymykset, addiktiot, parisuhde-, perhe- ja verkostokriisit.

Tommi P. Pesonen

Olen 1960-luvulla syntynyt lapsia ja laulamista rakastava mies. 1980-luvun loppupuolella ja 1990-luvulla toimin vapaaehtoistyössä Setassa ja Aids-tukikeskuksessa.

Olen koulutukseltaan sosiaalikasvattaja, hahmoterapeutti ja seksuaalineuvoja ja olen opiskellut myös teatteri-ilmaisunohjaajaksi. Olen toiminut lastentarhan opettajana ja päiväkodin johtajana ja nyt toimin seksuaalineuvojana Poikien talossa ja terapeuttina ja ryhmänohjaajana Avoinna kasvuun J&T:ssä.

Erityisosaamiseeni kuuluu mm. luova ilmaisu, lasten kasvatukseen ja vanhemmuuteen liittyvät kysymykset, seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvät kysymykset sekä seksuaalisen väkivallan kokemusten työstäminen.

Mikko Väisänen

Olen 1970-luvulla syntynyt järjestöaktiivi, kokemuskouluttaja, vertainen ja maailmanparantaja. Asun maaseudulla. Nuorena oman identiteetin määrittäminen altisti minut koulukiusaamiselle, joka sisuunnutti puuttumaan asioiden tilaan myöhemmällä iällä.

Olen toiminut mm. Punaisessa Ristissä nuoriso-ohjaajana, Valamon luostarissa kurssisihteerinä, einestehtaassa siivoojana ja suunnittelijana Reumaliitossa. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri. Tein pro graduni seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista. Oltuani Pirkanmaan Setassa toiminnassa mukana nelisen vuotta, yhdistyksestä avautui unelmien työpaikka toiminnanjohtajana ja valtakunnallisen tuki- ja neuvontapalvelun hankekoordinaattorina.

Minuun voit olla yhteydessä kun haluat sopia neuvontapalvelua koskevasta esittelystä, vertaisten tai ammattilaisten kouluttamisesta vähemmistöjä huomioivaan kohtaamiseen. Liikun mielelläni eri puolille Suomea. Ole minuun myös yhteydessä jos järjestösi haluaa tulla mukaan toimintaverkostoomme. Minut tavoittaa sähköpostitse mikko.vaisanen@sinuiksi.fi ja puhelimitse 040 510 7488 parhaiten klo 9–15 arkisin.