Lapsenhuoltajuus riita ja jonkinlainen kidnappaus

Hei. Mitä mieltä olette tilanteesta? Lapsi on saanut käräjäoikeudessa päätöksen muuttaa toiselta vanhemmalta toiselle. Tämä tapahtui. Mutta puoli vuotta myöhemmin lapsen toinen vanhempi ei koskaan palauttanut lasta viikonlopputapaamisen jälkeen. Asiaan podettiin uudestaan oikeudessa ja annettiin lyhyt aika, jotta lapsi palautuu takaisin edellisen päätöksen saaneelle vanhemmalle, uhkasakkojen kera. Tästä on kulunut pari kuukautta. Lasta ei ole palautettu. Oikeutetun vanhemman kaupungin sosiaalitoimi ihmettelee tilannetta. Toisaalla toisen vanhemman kaupungin sosiaalitoimi puoltaa asukasvanhempaa ja kehoittaa tapaamaan lasta valvotuissa oloissa. Oikeuden päätös ei toteudu ilman täytäntöönpanohaun täytäntöönpanoa. Johon menee kaksi kuukautta lisää. Lapsi ei ole käynyt koulussa nyt yli kahdeksaan kuukauteen, koska ei ole saanut koulupaikkaa toisesta kaupungista koska on kirjoilla muualla. Lapsi on joutunut psykiatriseen hoitoon/seurantaan ja todettu masennus. Silti sosiaalitoimi ei tee mitään. Mitä tällaisessa tilanteessa voi enää tehdä? Kuinka pahasti täytyy lapselle käydä, jotta kukaan viranomainen tekee mitään? Onko kellään vastaavaa tilannetta ollut ja kuinka tässä tulee toimia? Vai onko ainoa vaihtoehto luovuttaa koska omakaan psyyke ei enää jaksa.

Kysynyt Huolestunut lähimmäinen

Vastaus

Hei

Kertomasi tilanne vaikuttaa käsittämättömältä: miten tilanne on voinut päästä noin pitkälle. Siitähän raskaimman taakan kantaa lapsi, mutta myös sinun psyykeesi on varmasti liian kovilla. Oudoksuttaa todellakin tilanteen kohtuuton venyminen.

Mistä sinä voisit saada nyt apua! Suosittelen tutustumista sivustoon: https://huoltajuuskiista.fi/ Sieltä voit löytää yhteystietoja tahoihin, joilla on vankkaa asiantuntemusta aihepiiriin. Sinun kannattaa hakea itsellesi tukea, että jaksat ylläpitää tärkeää suhdetta lapseesi teidän kummankin hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Jussi Nissinen