Selaa kysymyksiä

Mikä olen ja mitä teen?

Mä tarvitsen apua, ja pian.
Mä olen 17 vuotias.. tyttö, nainen, mies.. kun tietäisinkin. Nainen mä olen biologisesti, mutta mä vihaan sitä, kuinka mua kutsutaan tytöksi. Itse kuulen sen kuin mulle sanottaisiin että "haista vittu". En ole ikinä seurustellut, luultavastikkin koska en tiedä että kenen kanssa mun pitäisi olla. Moni tuttuni on ihmetellyt, kun en nauti kuunnella (tyttö) ystävieni seksikokemuksista heidän silmin, ja tullut kysymään suoraan että olenko lesbo? Se kuulostaa taas "haista paska". Mä olen ollut jo melkein 2 vuotta masentunut tämän asian takia, ja pahimmilla hetkillä halunnut satuttaa itseäni vain turhaantumisen tunteesta. Onneksi en tehnyt sitä (vielä).
On eräs tyttö, jota olen ihaillut kauan, hän on hyvä ystäväni ja poikamainen. Muutama vuosi sitten en saanut katsettani irti hänestä, mutta en edes ajatellut romantiikkaa. Nyt ajattelen. Hän ei sitä tiedä, mutta minä tiedän että hän on hetero. Haluaisin kertoa hänelle niin paljon että en ole nainen, tai minusta ei tunnu siltä toivoen että hän ymmärtäisi ja näkisi minut uudessa valossa.
Minä pidän miehistä, mutta pidän myös tästä ihmisestä. Tekeekö se minusta homon, jos joku päivä saisin olla mies? Vai olenko bi naisena että miehenä?
Musta vaan tuntuu etten jaksa tätä rataa enää kauaa.

Hei!

Olet pian kaksi vuotta masentunut, kun koet että sinut nähdään ja sinua kohdellaan koko ajan väärin – tyttönä, mitä et itsessäsi tunnista. Lisäksi haasteeksi on tullut se, että olet ihastunut poikamaiseen ystävääsi, jonka tiedät heteroksi. Toivoisit että hän näkisi mitä sinä sisimmässäsi olet, näkisi sinut uudessa valossa.

Onko niin, että et ole puhunut juuri kenellekään kokemastasi sukupuoliristiriidasta? Eli että olet kantanut tätä valtavan isoa asiaa yksin sisälläsi. Jos näin on, niin ei ole ihme, jos voimasi alkavat olla vähissä! Se että tulee koko ajan kohdelluksi väärin ja se että ei löydä keinoa kertoa omasta ihastumisestaan kun ei voi luottaa ymmärtääkö toinen asian oikein ovat kumpikin jo yksin hyvin turhauttavia kokemuksia. Siksi toivon hartaasti että löydät ihmisiä, joiden kanssa voit avoimesti puhua tästä kaikesta. Pelkkä puhuminen ei tietysti poista ongelmia, mutta jo ymmärretyksi tuleminen antaa voimia ja keinoja edetä ulos jumittumista.

Nyt olisi siis korkea aika löytää niitä kontakteja, joissa ymmärretään mitä sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus ovat. Vertaistuki on yksi mahdollisuus siihen. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa sitä että jos asut pääkaupunkiseudulla niin tarkistat osoitteesta transtukipiste.fi/transtukipisteen-ryhmat/ mikä Transtukipisteen järjestämistä ryhmistä sinulle parhaiten sopii. Jos asut muualla Suomessa niin silloin osoitteesta transtukipiste.fi/muut-ryhmat-ympari-maata/ löytyykö sinun lähistöltä sellaista ryhmää, jonka voisit ajatelle itsellesi sopivaksi. Vertaisryhmän etuna on se, että siellä yleensä tulee paremmin ymmärretyksi kuin muualla ja muiden avulla myös oma ymmärrys itsensä suhteen kasvaa. Sen jälkeen on helpompi ottaa asioita puheeksi omassa lähipiirissään. Jos mikään noista ei napaa, niin Sinuiksi palvelulla on vertasichatteja myös transihmisille ja sukupuoltaan pohtiville. Siitä saat lisätietoa osoitteesta: http://www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatit-tukinetissa-syksylla-2017/.
Sinuiksi palvelun kautta voi saada myös ns. puhelinvertaisen. Siitä löydät tietoa osoitteesta: http://www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-vertaispuhelin-haluatko-jutella-luottamuksellisesti-sateenkaarivertaisen-kanssa/. Sinuiksi palvelun puhelinpäivystys on tietenkin sinun käyttävissäsi, sehän on avoinna maannataisin ja torstaisin klo 19-21 numerossa 044 300 2355.


Luettelin tässä eri vaihtoehtoisia reittejä, joiden kautta voisit päästä keskustelujen alkuun. Oma kokemukseni sekä omassa elämässäni että auttamistyössä on se, että kun pääsee keskustelemaan omasta elämästään niin että siinä voi kertoa myös itselleen vaikeista ja pelkoja herättävistä asioista, niin se on kuin avaisi oven uuteen vaiheeseen omassa elämässään. Sen jälkeen ei ole enää yksin vaan lähelle kertyy ihmisiä, joiden seurassa tulee nähdyksi oikein.


Muista että sinulla on oikeus olla sukupuoleltasi ja seksuaaliselta suuntautumiseltasi juuri sellainen kuin mitä olet. Siihen et tarvitse kenenkään lupaa. Ongelmahan on tietysti siinä, että miten tulisi oikein nähdyksi ja miten omista tuntemuksistaan ja ajatuksistaan voisi kertoa niin että siitä ei ole seurauksena kummeksunta ja hylkääminen. Siinä edellä mainittu vertaistuki on avuksi. Siinä voit edetä kuitenkin myös omassa lähipiirissäsi valitsemalla keskustelukumppanisesi sellaisen ihmisen, jonka olet huomannut puolustavan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja joka ei ole selän takana puhunut pahaa muista. Voisitko tunnustella, olisiko hänellä aikaa ja kiinnostusta tutustua sinuun. Jos on, niin tuttavuuden edettyä vähitellen voisit avata keskustelun siitä, miten olet kokenut oman sukupuolesi. Näin lähipiirissäsi olisi ainakin yksi ihminen, jonka seurassa voit olla oma itsesi.

Jos olet koulussa/opiskelet niin silloin kouluun/opintoihin liittyvän terveydenhuollon työntekijä (terveydenhoitaja, psykologi) voisi olla yksi mahdollinen keskustelukumppani, jonka kanssa voit miettiä sellaista tahoa, josta voit saada apua sekä masennuksen että sukupuoli-identiteetin rakentavaan käsittelyyn, niin että tulisit kuulluksi kokonaan.

Pohdit seksuaalista myös suuntautumistasi. Määrittelyt homo/bi/hetero on siitä hankalia, että niissä ajatellaan kokijan sukupuoli dikotomisesti, kaksijakoisesti. Siksi niiden rinnalle on tullut käsitteet: androseksuaali, gyneseksuaali ja panseksuaali:
Androseksuaali/androseksuaalinen ihminen kokee seksuaalista mielenkiintoa miehekkyyttä tai maskuliinisuutta kohtaan riippumatta siitä, missä sukupuoli-identiteetissä nämä ilmenevät. Sana ei määrittele kokijan omaa sukupuolta tai sukupuoli-identiteettiä.
Gyneseksuaali/gyneseksuaalinen ihminen kokee seksuaalista mielenkiintoa naisellisuutta tai feminiinisyyttä kohtaan riippumatta siitä, missä sukupuoli-identiteetissä nämä ilmenevät. Sana ei määrittele kokijan omaa sukupuolta tai sukupuoli-identiteettiä.
Panseksuaali/panseksuaalinen ihminen tuntee seksuaalista, romanttista ja/tai emotionaalista vetoa kaikkia sukupuolia olevia ihmisiä kohtaan. Kiinnostuksen kohteen sukupuolella ei ole heille merkitystä, vaan he ihastuvat ihmiseen. Monet panseksuaalit kokevat, että termi vapauttaa luokittelemasta seksuaalisen kiinnostuksen kohteita sukupuolen mukaan.
Nämä käsitteet antavat lisää liikkumatilaa seksuaali-identiteetin rakentamiselle.

Toivottavasti onnistut löytämään lähellesi ihmisiä, joiden seurassa saat olla oma itsesi. Olemme kaikki keskeneräisiä. Identiteettimme rakentuu koko elämän ajan. Siihen tarvitsemme toisia ihmisiä, joita voimme arvostaa ja jotka osaavat arvostaa meitä.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys