Selaa kysymyksiä

Bi vai homo vai mikä?

Päätin nyt sitten minäkin kirjoittaa tänne aikani lueskeltua muiden kirjoituksia. Olen 25-v mies. Seksiä en ole harrastanut naisen enkä miehen kanssa, ja parisuhteessakin olin ainoastaan 19-vuotiaana naisen kanssa joka päättyi melkein viikon jälkeen.

Viime vuosina olen alkanut epäilemään seksuaalisuuttani. Vaikka kiihotunkin naisten kuvista, kiihotun myös miesten kuvista, sekä olen jo ainakin vuoden ajan fantasoinut parhaasta (miespuolisesta) ystävästäni. Hänelle olen paljastanut että saatan ehkä olla biseksuaali, mutta en enempää.

Vaikka pidänkin naisista, minun on todella hankala kuvitella olevani intiimisti heidän kanssaan, miesten suhteen tässä taas ei ole mitään ongelmaa. Olisin siis paljon mieluummin miehen kuin naisen kanssa Ystävilleni en uskalla kertoa, vaikka osa heistä onkin homoja tai biseksuaaleja. Pelkään että eniten he eivät minua hyväksyisi, koska olen aina mieltänyt itseni heteroksi. Voiko ihmisen seksuaalisuus muuttua vielä tässä vaiheessa, vai olenko vain päästäni sekaisin?

Jos homo olen, niin en tiedä mistä seuraa mahdollisesti löytäisin. Asun pienellä paikkakunnalla, eikä läheisessä kaupungissa ole yhtään homobaaria, enkä luota siihen että deittisivustoilta löytää mitään muuta kuin irtosuhteita. Ja kukapa haluaisi olla kokemattoman kanssa, sukupuolesta riippumatta?

Kiitos että jaksoit lukea koko viestin (:

Hei

Kysyt että voiko ihmisen seksuaalisuus muuttua vielä 25-vuotiaana. Kerrot että olet aina mieltänyt itsesi heteroksi mutta olet yli vuoden ajan fantasioinut parhaasta miespuolisesta ystävästäsi ja intiimi suhde miehen kanssa ei ole sinulle ongelma. Pidät myös naisista mutta intiimiä suhdetta sinun on hankala kuvitella heidän kanssaan.
Ihmisen seksuaalisuus on itseasiassa melko joustava, vaikka monilla se näyttäisi urautuvan melko nopeasti kapeallekin uomalle. Suuressa osassa ihmisiä on ns. biseksuaalinen potentiaali, kyky tuntea eroottista kiinnostusta sekä miehiin että naisiin. Useimmilla se käytännön toiminnan tasolla urautuu vain joko miehiin tai naisiin, mutta heilläkin fantasiatasolla tuntemukset voivat kohdistua kumpaankin.

Intiimisyys on yksi merkittävä ulottuvuus seksuaalisuuden toteuttamisessa. Intiimisyys on toisen lähelle päästämistä ja hänelle avautumista sekä mielen että kehon tasolla. Kerrot että intiimisyys miesten lähellä ei ole ongelma ja että olet fantasioinut parhaasta ystävästäsi. Se voi olla merkki siitä että voisit nauttia myös seksuaalisesta läheisyydestä miehen kanssa. Naisten kohdalla intiimisyys tuntuu sinusta hankalalta ajatella. Jos kuitenkin haluat enemmän läheisyyttä naisten kanssa, voisit tutkia mitä reaktioita intiimisyys naisen kanssa sinussa herättää? Mikä siinä tuntuu hankalalta? Onko näin ollut aina vai onko jokin kokemus saanut sen aikaan? Se voi olla reaktio johonkin epämiellyttävään kokemukseen mutta se voi olla myös pysyvämpi OK piirre sinussa.

Mietit omaa identiteettiäsi. Identiteetti, niin kuin seksuaalisuuskin, on kasvun ja kokemusten myötä muuttuva kokonaisuus. Meillä voi ajatella olevan rinnakkain ainakin kahdenlaista identiteettiä: sosiaalinen identiteetti ja persoonallinen identiteetti. Persoonallinen identiteetti muodostuu siitä miten sinä koet olevasi omanlaisesi yksilö ja se koostuu monista eri puolistasi. Siihen kuuluvat mm. sinun arvosi ja mieltymyksesi. Sen kehitys alkoi jo pienenä lapsena ja rikastuu vuosien kuluessa. Sosiaalinen identiteetti muodostuu siitä keihin, mihin ihmisryhmiin samaistumme: esim. sukupuolen, iän, ammatin jne. perusteella. Meillä on rinnakkain monia sosiaalisia identiteettejä. Hyvin mielellämme samaistumme niihin ryhmiin joita arvostetaan yhteiskunnassa. Heteroseksuaalisuutta on hyvin pitkään pidetty ”luonnollisena” ja homoseksuaalisuutta ”häiriönä”. Tästä ajattelutavasta, jolle ei ole tieteellistä perustaa, ollaan vasta vähitellen pääsemässä eroon. Sen vuoksi ympäristö pitää yksilöä heteroseksuaalina, ellei hän jotenkin selvästi tuo esille että ei ole sitä. Näin se rakentuu lähes automaattisesti vuorovaikutussuhteissa. Siksi monella ihmisellä voi olla heteroseksuaalin sosiaalinen identiteetti, vaikka hänellä on homoseksuaalisia tuntemuksia ja kokemuksia. Jossain vaiheessa sitten ristiriita omien tuntemusten ja omaksutun identiteetin välillä kasvaa tietoisuuteen ja alkaa yhden sosiaalisen identiteetin uudelleenmäärittely. Ymmärtääkseni olet nyt siinä kohdassa.

Pelkäät että sinua ei hyväksyttäisi homona tai biseksuaalina kun olet tähän asti esiintynyt heteroseksuaalina. Ymmärrän että se on pelottava kohta. Samanlainen pelko voi liittyä myös siihen kun vaihtaa esim. puoluekantaa, uskontoa jne. Vastaava pelkohan liittyy myös erittäin voimakkaana sukupuolen korjausprosessiin. Mielessä pyörii ajatus ”Miten muut hyväksyvät sen että koenkin nyt olevani muuta kuin minä minua on pidetty?” Siinä ihminen pelkää ”sosiaalista kuolemaa”, että häntä ei oteta enää tosissaan ja muut rupeavat pitämään häntä omituisena. Usein tämä pelko on kuitenkin liioiteltu. Moni itse asiassa voi kokea sen rohkeutena ja arvostaa sitä. Se voi avata uudenlaista läheisyyttä muihin ihmisiin, kun voi avoimemmin kertoa tuntemuksistaan ja tarpeistaan.

Sosiaaliset identiteetit tuovat turvaa, kun niiden avulla voimme hakea ymmärrystä ja vertaistukea, mies mieheltä, nainen naiselta, homo homolta, bi biltä jne. Niihin liittyy myös hankaluuksia: ne ovat kuin laatikoita joissa on hyvin erilaisia ihmisiä mutta siinä olevia kohdellaan niin kuin he olisivat keskenään samanlaisia. Lisäksi ihminen voi kokea välillä olevansa enemmän nainen ja välillä enemmän mies, välillä hetero ja välillä taas homo. Silloin ”laatikko” voi olla liian rajoittava. Siksi monet nykyään haluavat vapautua liian ahtaista identiteeteistä ja sanoa esimerkiksi että ”koen ihmiset, niin miehet kuin naisetkin, eroottisina”.

Lopussa mietit sitä että jos olet homo niin mistä sitten löytäisit pienellä paikkakunnalla seuraa toisesta miehestä ja mietit sitäkin että kuka nyt huolii seurakseen kokemattoman. Yksi vaihtoehto on netti. Toki monessa palvelussa korostuu seksiseuran hakeminen, mutta kyllä löytyy sellaisiakin sivustoja, joissa ihmiset haluavat kohdata toisiaan kokonaisvaltaisesti. Suomessa tällainen luotettava sivusto on ranneliike.net. Suurin pohjoismainen keskustelusivusto on cruiser.com. Kummassakin pääset seuraamaan erilaisia keskusteluja ja luoda oman profiilisi. Kannattaa piipahtaa myös seta.fi –sivustolla, josta saa tietoa eri puolilla toimivien järjestöjen tapahtumista. Näiltä sivustoilta löydät varmasti muitakin, joilla ei ole kokemusta seksikontaktista ja joilla tarve löytää turvallinen ihminen joka hyväksyy toisen sellaisena kun hän on.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys