Selaa kysymyksiä

Miten tästä eteenpäin

Olen kohta 23 täyttävä mies joka kuitenkin tuntee olevansa nainen. Tässä on monta vuotta mietitty, tuskailtu ja ahdistuttu tämän asian takia, että nyt on aika alkaa tehdä asialle jotain... mutta en tiedä mitä. Mitkä ovat ensimmäiset askeleet, kun alkaa sukupuoltaan muuttamaan? Samoiten minua huolettaa sukulaiset jotka ovat kaikkea "lieveilmiöitä" vastaan. Miten heille olisi viisainta tästä asiasta kertoa.

Hei!
Olet vuosia miettinyt ja tuskaillut sukupuoli-identiteettisi kanssa. Nyt olet huomannut, että tuskailemalla ja ahdistumalla tilanne ei helpotu vaan pahenee ja olet päättänyt tehdä asialle jotain rakentavaa. Tämä on merkittävä hetki elämässäsi. Seuraavat askeleet ehkä sekä pelottavat että houkuttelevat. Yleensä on valtavan huojentavaa, kun on voinut valita suuntansa. Vaikka reitin varrella olevat maisemat osin pelottaakin, niin varmaankin määränpää tuntuu omalta.

Sinun kannattaa nyt hakuetua joko yksityisen tai terveyskeskuksen lääkäri vastaanotolle (voi olla yleislääkäri) ja pyytää lähetettä tutkimuksiin joko Helsingin tai Tampereen yliopistollisissa keskussairaaloissa olevalle sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalle. Voit valita niistä sen, joka parhaiten sopii sinulle matkojen osalta. Trasek ry:n sivustolta löydät hyvät ohjeet lähetteen hakemista varten ( trasek.fi/perustietoa/sukupuolenkorjaus ) ja ohjeet, jotka voit antaa lääkärille lähetteen kirjoittamista ajatellen (http://trasek.fi/perustietoa/sukupuolenkorjaus/ohje-laakarille/ ). Polikliinisiä käyntejä tulee joitakin noin kuuden kuukauden – vuoden sisällä. Tutkimuksien keskeinen tavoite on varmistaa, että sinulla on pysyväisluonteinen, vähintään kaksi vuotta tiedostettu sukupuoliristiriita (eli koet syntymäsukupuolen itsellesi vieraaksi). Tutkimusten jälkeen saat ensimmäisen diagnoosin, joka mahdollistaa mm. nimen muutoksen ja hormonihoitojen aloituksen. Vuoden kuluttua hakeudut toiselle näistä klinikoista ja sieltä saat varmistuksen jälkeen toisen ja lopullisen diagnoosin, joka mahdollistaa sosiaaliturvatunnuksen muutoksen ja leikkaushoitoihin hakeutumisen.

Pohdit mitä ja missä vaiheessa kertoa sukulaisille. En tiedä asutko yksin, vanhempien kanssa vai parisuhteessa. Jos asut yksin, niin voisi olla turvallisinta kaikessa rauhassa hakeutua ensin tutkimuksiin (jonne sinun tulisi päästä noin 3 kk sisällä lähetteen saapumisesta tutkimuspoliklinikalle) ja löytää itsellesi vertaistukea. Vertaistukea voi löytyä mm. Transtukipisteen (transtukipiste.fi) tai Setan paikallisjärjestöjen pienryhmien kautta (ks. seta.fi/jasenjarjestot). Nyt kesällä toiminnat ovat tauolla ja käynnistyvät jälleen syksyllä. Sinuiksi palvelun kautta sinun on mahdollista saada puhelinvertaiseksi ihminen, joka on käynyt läpi sukupuolenkorjausprosessin miehestä naiseksi (ks: http://www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-vertaispuhelin-haluatko-jutella-luottamuksellisesti-sateenkaarivertaisen-kanssa/).

Jos elät parisuhteessa, niin kumppanin on toki hyvä tietää riittävän ajoissa, millaista prosessia olet käynnistämässä. Muille läheisille kertomisen voit rauhassa ajoittaa siihen vaiheeseen, kun sinulla on itselläsi riittävästi tietoa ja vertaistukea. Silloin et ole yksin heidän kysymystensä ja reaktioittensa armoilla. Muista että nyt sinä olet elämäsi tärkein ihminen, jonka hyvinvoinnista sinä voit parhaiten huolehtia. Sinä parhaiten tiedät, kuka olet ja mitä tarvitset. Kuuntele nyt itseäsi ja luota tuntemuksiisi ja hakeudu luottavaisin mielin tutkimuksiin. Älä jää yksin vaan ota rohkeasti yhteyttä myös vertaistukeen. Nyt kesällä tosin joudut odottamaan vertaistoiminnan käynnistymistä elo-syykuuhun. Lääkärin lähete sinun kannattaa hakea jo kesällä niin pääset jo syksyllä tutkimuksiin.

Hyvää kesää valitsemallasi omalla tielläsi toivottaa

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys