Selaa kysymyksiä

Kinkkinen juttu

Moi! Olen kohta 16 vuotias tyttö. Olen pienestä asti tiennyt että tykkään sekä tytöistä että pojista. Minun vanhempani eivät hyväksy minun seksuaalisuuttani ollenkaan, he uhkaavat heittää minut ulos kotoa tämän takia. Mitä minun pitäisi tehdä?

Hei Veeruska!

Sinulla on täysi oikeus omaan seksuaalisuuteesi ja sen mukaisiin ihastumisiin ja seurustelusuhteisiin riippumatta kumppanin sukupuolesta. Vanhemmillasi ei ole mitään oikeutta puuttua seksuaaliseen suuntautumiseesi, joka on sinun yksityisasia, joka ei loukkaa ketään. Sen sijaan vanhemmillasi on velvollisuus tarjota sinulle turvaa ja suojaa, kunnes täytät 18 vuotta.

Oletko keskustellut tilanteestasi jonkun turvallisen sinut tuntevan aikuisen kanssa. Jos sellaista mahdollisuutta ei ole vielä löytynyt niin voisitko ottaa huolesi puheeksi esim. kouluterveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa. Nyt on hyvin tärkeää, että et jää yksin huolesi kanssa ja että saat itsellesi aikuisten tukea.

Netistä voisit tarkistaa, onko lähistölläsi tyttöjen taloa. Se on paikka, jossa voit turvallisin mielin puhua omasta seksuaalisuudestasi ja perheeseen liittyvistä huolistasi. (Googlaa: Tyttöjen talo). Netistä löytyy e-talo, jossa on mahdollisuus kahdenkeskiseen chattiin nuorten asioihin paneutuneen työntekijän kanssa (e-talo.fi). Siltä varalta, että tilanne muuttuu kotona todella hankalaksi, niin varmista löytyykö lähistöltä nuorten turvataloa (Googlaa: nuorten turvatalo). Jos tilanne kotona muodostuu sinulle hyvin turvattomaksi eikä lähistöltä löydy nuorten turvataloa, niin voit ottaa yhteyttä sosiaalitoimiston lastensuojelun työntekijään. Sinulla on täysi oikeus saada turvaa ja suojelua.

Sinun on mahdollista saada myös vertaistukea. Sitä löytyy Setan jäsenjärjestöjen kautta, ks. seta.fi/jasenjarjestot. Sinuiksi palvelulla on vertaischat sateenkaarinuorille kerran kuukaudessa, ks.: http://www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatvertaisryhmat-syksylla-2016/. Voit myös soittaa Sinuiksi puhelinpäivystykseen, joka on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 19-21 numerossa 044 300 2355. Päivystäjän kanssa voitte yhdessä pohtia mistä voit löytää turvaa ja tukea itsellesi.
Vanhempien kielteinen reaktio lapsen homo/biseksuaalisuuteen voi perustua moniin eri asioihin. Osalla se perustuu uskonnolliseen vakaumukseen, jossa seksuaalisuus samaa sukupuolta olevan kanssa tulkitaan synniksi. Osalla se perustuu oman nuoruuden aikana opittuihin ennakkoluuloihin. Osalla se taas perustuu huoleen siitä, että oma lapsi ei toteutakaan vanhempien häneen sijoittamia omia odotuksia tietynlaisesta parisuhteesta ja perheestä.

Oman lapsen homo/biseksuaalisuus on edellä mainituista syistä johtuen osalle vanhemmista aluksi shokki, jota seuraa kieltäminen ja siihen liittyvä aggressio. Silloin olisi hyvä, että vanhemmat voisivat purkaa pettymystään jollain muulla tavoin kuin kohdistamalla sitä lapseensa, jota he pohjimmiltaan rakastavat. Usein vanhemmilta puuttuu sellainen ulkopuolinen tuki, jonka avulla he voisivat vähitellen luopua ennakkokäsityksistään ja peloistaan. Pelkojen ja pettymysten käsittelyn jälkeen mahdollistuu tutustuminen omaan lapseen juuri sellaisena kuin mitä hän oikeasti on. Marja-Leena Parkkisen toimittama kirja Ulos kaapista voi toimia tällaisena tukena vanhemmille. Siinä on koottuna monia erilaisia tosielämän tarinoita siitä, kun lapsi kertonut homo/biseksuaalisuudestaan perheelleen ja siitä miten asiaa on eri perheissä käsitelty. Osa näistä perheistä on syvästi uskonnollisia. Kirja on valitettavasti loppuunmyyty, mutta löytyy monista kirjastoista. Olisiko siitä apua, että lainaisit tämän kirjan ja jättäisit sen olohuoneeseen vanhempien ulottuville.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua. Soita tarvittaessa päivystykseemme niin siinä voit yhdessä päivystäjän kanssa rakentaa omaa tapaasi edetä pattitilanteesta siihen, että voit turvallisesti olla oma itsesi myös perheesi parissa. Se että voisit olla oma itsesi heidän seurassaan olisi kaikkien etu: sinä voisit kertoa vanhemmillesi sinulle tärkeistä asioista ja vanhemmilla olisi turvallinen olo, kun tietävät mitä sinulle oikeasti kuuluu. Nyt on todella tärkeää, että löydät sellaisia turvallisia aikuisia, jotka voivat toimia tukenasi tässä vaikeassa tilanteessa.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys