Selaa kysymyksiä

Demiseksuaali vai outo lintu

Minua ovat viime aikoina askarruttaneet seksuaalisuuteeni liittyvät ongelmat. Olen jo reilusti aikuisuuden ikäkriteerit täyttänyt (38 v.) nainen, vaikka itse ajattelenkin itseäni tyttönä. Minulla ei ole masturbointia lukuunottamatta minkäänlaisia seksuaalisia kokemuksia.

Olen vain hyvin harvoin kokenut seksuaalista vetoa toisiin ihmisiin, ja lähes aina näitä tunteita on edeltänyt pitkä prosessi, jonka aikana olen ensin alkanut arvostaa näitä henkilöitä älyllisesti ja viehättynyt heidän huumorintajustaan. Seksuaalista vetoa olen tuntenut vasta siinä vaiheessa, kun olen kokenut rakkautta näitä henkilöitä kohtaan - ja sitten kun tämä ihastuminen /rakastuminen tapahtuu, tunnen pakahtuvani tunteiden voimakkuudesta. Vasta tämän jälkeen haaveilen seksistä, ja sittenkään en ole koskaan millään tapaa pyrkinyt toteuttamaan halujani.

Äkkiseltään vaikutan varmaan ulkopuolisen silmin aseksuaalilta, koska minun on hyvin vaikea ottaa osaa esim. seksistä puhumiseen. Aina, kun puhe kääntyy jonkun henkilön fyysiseen viehättävyyteen tai seksiin, olen hukassa ja vaivaantunut. Pidän kyllä esim. joitakin näyttelijöitä viehättävinä ja joskus jopa seksuaalisesti houkuttavina, mutta tämäkin edellyttää, että ihailen ensin heissä jotain muuta kuin fyysisiä ominaisuuksia - vasta tämän henkisen viehätyksen jälkeen pystyn viehättymään fyysiseen puoleen. Minulla kuitenkin on näitä seksuaalisia haluja ja teorian tasolla haaveita päästä harrastamaan seksiä (joskaan en varmaan pystyisi luottamaan toiseen koskaan riittävästi jos tilaisuus tulisi), joten en itse pidä itseäni aseksuaalina.

Hiljattain törmäsin netissä termiin demiseksuaalisuus, ja kovin moni kohta osui kovin lähelle. Samalla, kun olen alkanut myöntää itselleni mahdollisen demiseksuaalisuuteni, olen myös ollut hämmentyneempi kuin koskaan. Olen pitänyt itseäni vaikeana, kieroutuneena ja valikoivana ja syyttänyt itseäni siitä, etten ole pystynyt niihin asioihin kuin muut ikätoverini: solmimaan parisuhteita, harrastamaan seksiä, avioitumaan...Vuosien varrella olen etääntynyt entisistä ihmissuhteista lähes täysin, koska olen kokenut itseni niin erilaiseksi.

Nyt olen myös alkanut kyseenalaistaa seksuaalisen suuntautumiseni. Olen aina pitänyt itseäni heterona, mutta silti aina välillä leikitellyt ajatuksella suhteesta naisen kanssa teoriatasolla, haaveillut lähinnä. Olin jossain vaiheessa varsin viehättynyt erääseen lesboystävääni, joka eli vakiintuneessa parisuhteessa. Minulla oli samantapaisia lämpimiä arvostavia tunteita häntä kohtaan kuin muita ihastuksiani kohtaan ja aina välillä mietin, en suoranaisesti seksiä hänen kanssaan, mutta sitä, että hän oli kaunis ja kiehtova henkilönä.

Nyt en siis enää tiedä, mikä olen. En ole koskaan puhunut seksuaalisuuteeni liittyvistä asioista kenenkään kanssa, koska olen toisaalta tuntenut itseni vaivaantuneeksi - en halua puhua seksistä ja itsestäni samassa lauseessa. Toisaalta seksi on suurimman osan aikaa ollut minulle epäolennainen ja ei-kiinnostava puheenaihe. Aloitin hiljattain psykoterapian, ja nyt mietin, pitäisikö nämä asiat ottaa puheeksi terapeutin kanssa. Onko demiseksuaalisuus edes oikea termi kohdallani - jos ei, niin mikä? Olenko bi vai hetero? Ja miten minun pitäisi koota hajonneen identiteettini sirpaleet joksikin sellaiseksi, joka voisi vielä jonain päivänä rakastua ja kokea aidon parisuhteen? Alan vasta nyt tajuta, että nämä asiat ovat osaltaan aiheuttaneet nykyiset mielenterveysongelmani, kun olen täysin sulkenut asiat mielestäni.

Hei

Et ole koskaan puhunut seksuaalisuuteesi liittyvistä asioista kenenkään kanssa. Siksi on valtava luottamuksen osoitus, kun lähetät viestisi tänne ja annat julkaista sen. Kiitos! Arvelen että viestisi antaa monille mahdollisuuden samaistumisen kokemukseen.

Seksuaalisuus siinä muodossa, että se olisi huomiotasi, tunteitasi ja käyttäytymistäsi virittävä tekijä, on ollut sinulle vieras. Sen sijaan se herää silloin kun olet jo muuten, kokonaisvaltaisemmin, ihastunut johonkin henkilöön. Silloin se nousee tietoisuuteesi lähes pakahduttavana tuntemuksena, ilman että olisit lähtenyt toteuttamaan niitä seksin muodossa. On hyvin surullista, että tämän vuoksi olet joutunut pitämään itseäsi vaikeana, kieroutuneena ja valikoivana, kun et ole kyennyt solmimaan parisuhteita, harrastamaan seksiä, avioitumaan. Olet tämän seurauksena etääntynyt entisistä ihmissuhteista lähes täysin.

Se, että sinulla seksuaalisuus herää eloon vasta sen jälkeen, kun olet tutustunut toiseen ihmiseen paremmin ja todennut riittävästi sinua puhuttelevia piirteitä, kuulostaa itse asiassa hyvin kauniilta piirteeltä. On hyvin ymmärrettävää, että siinä yhteydessä seksuaaliset tunteet ovat hyvinkin intensiivisiä. Oletan että kaltaisiasi ihmisiä on paljon. Pinnallista seksiä ja seksikkyyttä esiin tuovassa kulttuurissamme te vain jäätte varjoon. On hyvä, että kokonaisvaltaista ihmissuhdetta korostavalle seksuaalisuudelle on löytynyt oma sanansa myönteisen samaistumisen avuksi, demiseksuaalisuus.

Pohdit myös omaa seksuaalista suuntautumistasi. Olet aiemmin ajatellut, että seksuaaliset tunteet heräisivät lähinnä silloin kun olet tutustunut ja ihastunut johonkin mieheen. Olet kuitenkin leikitellyt ajatuksella, että kumppani voisi olla myös nainen. Tämä ajatus on ilmeisesti ajan myötä voimistunut. Tämäkin on hyvin ymmärrettävää. Moni heterosuhteessa elänyt nainen on löytänyt kokonaisvaltaisemman seksuaalisen suhteen toisen naisen kanssa, koska se on mahdollistanut heille täyteläisemmän tunne-elämän jakamisen kuin suhde miehen kanssa. Monet miehet ovat jääneet lapsuudessa ilman tukea tunteittensa tunnistamiseen ja nimeämiseen, mitä on pidetty naisellisena, ja ovat sen vuoksi enemmän toiminallisia ja suorituskeskeisiä. Monien tutkijoiden mielestä vain osa meistä on puhtaasti heteroseksuaalinen tai homoseksuaalinen. Etenkin naisten keskuudessa löytyy paljon yksilöitä, joiden seksuaalisuus suuntautuu pääasiassa miehiin ja joilla on sen lisäksi kyky ihastua myös eroottisesti toiseen naiseen. Osa nimeää itsensä biseksuaaliksi osa ei.

Kertomasi perusteella minulle tulee toiveikas olo tulevaisuutesi suhteen. Olet löytänyt havaintojesi avulla lisää myönteistä tilaa olla oma itsesi ja olla seksuaalinen omalla tavallasi. On hyvin ymmärrettävää, että sellaisen ihmissuhteen solmiminen, johon sisältyisi myös seksiä, jännittää sinua toistaiseksi hyvin paljon. Saatat tuntea itsesi kömpelöksi, mutta niin tapahtuu lähes kaikille silloin kun tapaa ihmisen joka täyttää koko mielen. Siksi sinun on hyvä muistaa, että vastaavassa tilanteessa olevia naisia ja miehiä on paljon. Itsensä ja toisen arvostaminen sellaisena kuin mitä on, on paras väylä toisen luo.

Pohdit sitä, kannattaisiko sinun kertoa seksuaalisuuteen liittyvistä kokemuksiasi, havaintoistasi ja pohdinnoistasi terapiassa. Koska ihmissuhteet ovat keskeinen osa jaksamista ja mielenterveyttä, niin kyllä sinun kannattaa. Jos sinusta sitten tuntuu, että terapeutti ei pysty riittävän herkästi tutustumaan sinun tapaasi olla seksuaalinen, ota se puheeksi hänen kanssaan. Kerro että sana demiseksuaalisuus puhuttelee sinua. Sana biseksuaalisuus on myös yksi termi, jota voit käyttää. Terapeutin tehtävä on auttaa asiakasta hyväksymään itsensä sellaisena kuin on ja löytämään oma tapansa elää täyteläistä elämää.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys