Selaa kysymyksiä

Kun äiti tajusi, mitä elämältä tahtoi..

Pitkään mietin, että olenko sujut asian kanssa ja luulin olevani, mutta enhän minä ole.
Olen tajunnut vasta äskettäin sen, että minä, ennen heterosuhteessa oleva nainen en enää koskaan tahdo elää miehen kanssa.
Asian tajuaminen oli "kova juttu". Kukaan ystävistäni, läheisistäni tai lapsistani ei vielä tiedä mitään asiasta. Jotenkin ajattelin, että juttu on ihan helppo kertoa heille, kelle sen halusin kertoa, mutta ei ole. Pää lyö ihan tyhjää... mietin mitä muut sanovat, kiusatanko lapsiani tämän vuoksi.. ja ja ja... miljoona kysymystä.
Olen siis seurustellut jo kauan naiseni kanssa, mutta salassa. Hän on ihana ja ymmärtää että edetään sen mukaan, miten minä haluan, mutta tiedän asian vaivaavan häntä.
Koittakaa saada sininen lanka viestistäni auki.
Mitä minä teen..?

Hei
Olet löytänyt ihanan naisen rinnallesi elettyäsi sitä ennen heterosuhteessa ja saatuasi siinä lapsesi. Hiljakkoin totesit että et kaipaa rinnallesi miestä enää koskaan. Sen myötä tajusit että hyvin tärkeä puoli sinusta on jäänyt muille jakamatta ja että sen avaaminen muille onkin yllättävän vaikeaa. Päässäsi pyörii erilaisia pelkoja muiden reaktioista. Ennen kaikkea varmaan olet huolissasi siitä, kiusataanko lapsiasi, jos asia tulee laajempaan tietoisuuteen.

Tällaisessa tilanteessa meidän ihmisten mieli todellakin alkaa tuottaa monenlaisia uhkakuvia. Onhan kyse siitä pohdinnasta, miten tulen nähdyksi ja kohdelluksi sen jälkeen, kun olen kertonut jotain normatiivisista odotuksista poikkeavaa itsestäni. Tällaisessa tilanteessa auttaa, jos pystyy hajottamaan ”muut” käsitteen yksilöiksi, koska eri yksilöt reagoivat eri tavoin. Ulostulo kannattaakin aloittaa niistä, joiden reaktion arvelee neutraaliksi tai myönteiseksi. Omat lapset ovat vanhemmille ehkäpä päällimmäisenä mielessä. Lapsille yleensä on tärkeintä, että omat vanhemmat voivat hyvin, myös eron jälkeen. Se että seurusteleeko äiti naisen tai miehen kanssa on heille todennäköisesti paljon vähemmän merkittävä asia kuin se että onko äiti sen kanssa onnellinen ja se että miten kiva tämä uusi kumppani on. Kertominen kannattaakin aloittaa omista lapsista, niin että he saavat tiedon ensin juuri sinulta ja voivat tehdä tarkentavia kysymyksiä. Lasten kanssa voi myös keskustella siitä mitä ajatuksia heillä on siitä, onko joitakin joille asiasta ei ehkä kerrottaisi ainakaan ensimmäisenä.

Parisuhteen kannalta on varmaankin hyvä, että voit vähitellen kertoa suhteestanne ainakin osalla sinulle merkityksellisistä ihmisistä. Silloin hänelle välittyy kuva, että arvostat suhdetta niin paljon, että et häpeä sitä. Rauhallinen hallittu eteneminen ulostulossa on myös parisuhteen kannalta parempi vaihtoehto kuin täydellinen pimennossa eläminen tai verhojen yhtäkkinen avaaminen kaikille. Muista että et ole nyt tässä tilanteessa yksin. Rinnallasi on nainen, jonka kanssa voit suunnitella prosessia ja käsitellä mahdolliset pettymykset, jos joku käyttäytyy loukkaavasti tiedon saatuaan teidän suhteestanne. Kyse on teidän oikeudestanne keskinäiseen onneen ja rakkauteen.

Sinuiksi palvelu on tuottanut turvalliseen ulostuloon liittyvän oppaan, jonka voit ladata pdf-tiedostona osoitteesta: http://static.sinuiksi.fi/files/Sinuiksi_tuleminen-ulostulo-opas-2016.pdf

Toivottavasti tämän avulla pääset aloittamaan uutta raikasta vaihetta elämässäsi.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys