Selaa kysymyksiä

Tyttypoika

Moi! Olen kokenut jo aika kauan olevani poika. Ihan ensiksi en tiennyt edes mitä se tarkoittaa. Nyt tiedän. Olen tytön vartalossa, se on hyvä minulle. Mutta silti koen olevani poika. Haluaisin lyhyet hiukset, ja sanoin siitä äidilleni ensimmäisen kerran viime keväällä. Äiti vain sanoi, että en kuitenkaan pitäisi niistä, ja että saisin päättää hiuksistani vasta 16-vuotiaana. Olen nyt 12v. Tuntuu pahalta, että äitini määrää sen kuka olen.
Olen nyt ystäväni pakottamana mennyt puhumaan kouluni kuraattorille, kerran. Huomenna tapaan kuraattorin taas. Ajattelin kertoa hänelle tuntemuksistani. Jos vaikka hän auttaisi jotenkin.
Nyt kuitenkin kaipaan neuvoa, voisiko äitini ymmärtää tilanteeni jotenkin? Jos kertoisin että olen poika, äiti varmaan vaan nauraisi ja sanoisi, että se on vain ohimenevä juttu, tai että keneltä olen kuullut ystävistäni, että voisi olla muutakin kuin syntymässä kerrottua sukupuolta. Vanhempani eivät ole kovin avoimia erilaisuudelle. (homoille, lesboille jne. Tummaihoisille, trans-ihmisille). Onko 12-vuotias oikeasti liian nuori tietääkseen tämmöisen asian?

Hei!

Haluaisit että voisit hiuksilla tuoda näkyviin sitä, että koet olevasi poika, vaikka oletkin tytön vartalossa. Äitisi on kuitenkin sanonut että saat päättää hiuksistasi vasta kun olet 16 v. Toivot että äitisi ymmärtäisi sinua paremmin, mutta pelkäät että hän vain nauraisi sinulle jos kerrot olevasti poika. Tilanne varmasti harmittaa sinua. Toivottavasti olet voinut puhua asiasta kuraattorin kanssa.

Varmasti harmittaa se aika tavallinen ajattelutapa, että 12-vuotias olisi liian nuori tietämään sitä mitä oikeasti on. Totta on, että ei 12-vuotiaana voi varmuudella tietää sitä millainen hän tulee olemaan 16-vuotiaana tai aikuisena. Sen sijaan 12-vuotiasta on hyvä kuunnella kunnolla, silloin kun hän kertoo omista tuntemuksistaan ja ajatuksistaan. Se on ikä, jossa monet murrosikään liittyvät muutokset ovat käynnistymässä tai jo käynnistyneet. Se on ikä, jolloin nuoren on aika tutustua itseensä uudella tavalla. Oma sukupuoli on yksi merkittävä alue, jota moni tutkailee ja hakee sille ilmaisua mm. pukeutumisen ja hiustyylin avulla. Olisi hyvä, että silloin olisi mahdollisuus kokeilla eri asioita, joista voi luopua, jos ne eivät tunnukaan omilta. Nuorena tietysti pukeutumisen ja hiustyylin kautta osa nuorista hakee myös omaa vertaisryhmää ja siinäkin voi olla eri kausia.

Voisitko kertoa äidillesi, että poikamainen tukka tuntuu sinusta nyt hyvältä ja auttaa sinua olemaan oma itsesi juuri nyt. Voi olla että myöhemmin huomaat että sen aika on mennyt ohi ja jokin muu tyyli tuntuu enemmän omalta. Aikuiset ovat saattaneet unohtaa sen, että nuorena on tärkeää saada tutustua itsensä eri puoliin, niin poikamaisiin kuin tyttömäisiinkin. Silloin kun nuori voi toteuttaa sen turvallisessa ympäristössä kotonaan niin silloin vähitellen hän kasvaa aikuisuuteen, jossa hän on tasapainossa itsensä kanssa.

Monille vanhemmille voi olla vaikeaa luopua siitä tyttömäisestä tytöstä, johon he ovat tottuneet, ja antaa hänen tunnustella itsestään löytyviä muita puolia. Joillakin se toki olla merkki esim. transsukupuolisuudeta tai muunsukupuolisuudesta, mutta suurimmalla osalla kyse on siitä, että nuori tutustuu eri puoliinsa. Olisi hyvä että siitä ei muodostuisi kotona jyrkkää vastakkainasettelua vaan löytyisi yhteinen ymmärrys, jolloin vanhemmilla on mahdollisuus tutustua lapsensa eri puoliin.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys