Selaa kysymyksiä

Lukioon transpoikana & äiti-ongelma

Hei.
Olen kahdeksas luokkalainen transpoika. Kahden vuoden päästä menen lukioon. Todennäköisesti muutan toiseen kaupunkiin ja menen aivan eri lukioon kuin mikä täällä on.
Eli kukaan ei tunne minua, kukaan ei tiedä, että olen trans. Haluaisin aloittaa aivan alusta. Nykyisessä koulussa vain muutamat ystävät kutsuvat minua sillä nimellä jolla haluan, ja haluaisin muuttaa asian.
Lukiossa haluaisin opettajien kutsuvan minua sillä nimellä ja ystävien myöskin ja kutsuvan minua pojaksi.
En vain tiedä miten tulen sitten kertomaan heille sen.
Mitään apuja?

Toinen asia on, että olen tullut kaapista vanhemmilleni. Isä on todella kannustava ja kutsuu minua siksi kuin haluan, mutta äiti on vähän toinen juttu. Kun tulin kaapista, kerroin hänelle, että haluaisin minua kutsuttavan toisella nimellä, enkä halua tytöttelyä.
Jälkimmäinen on jotenkin loppunut, mutta hän kutsuu minua edelleen syntymänimellä. Haluaisin hänen alkavan käyttää sitä nimeä, josta pidän. Miten sanon asiasta?

Kolmas asia on, että haluaisin binderin, mutta en yhtään tiedä miten äiti suhtautuisi asiaan. Iskän luulisi olevan okei asian kanssa, mutta asun äidin luona ja hän pesee pyykit ja muut niin en tiedä kuinka saisin itselleni binderin. Mitään apuja tähänkin?

Hei

Sinulla on kolme huolta ja etsit hyvää keinoa edetä niiden kanssa. Aloitan vastaamisen niistä ajankohtaisemmista, eli äidin suhtautumisesta ja binderistä.

Sinua ymmärrettävästi häiritsee se, että äitisi puhuttelee sinua syntymänimellä, vaikka olet kertonut millä nimellä haluat itseäsi puhuteltavan. Ilmeisesti äidillesi uuden nimen käyttöönotto on vaikeampi paikka kuin isällesi. Siihen voi olla monia eri syitä, joita emme voi tietää ennen kuin hän niistä itse kertoo. Joillekin vanhemmille uuden nimen käyttöönoton esteenä on ajatus, että he ovat niin kiintyneet syntymän jälkeen annettuun nimeen, että siitä on vaikea luopua. Joillakin esteenä on salainen toive, että sittenkin vielä lapsi huomaakin olevansa sitä sukupuolta, joka hänelle syntymän jälkeen määriteltiin. Joillekin uuden nimen käyttöön ottaminen tuntuu lopulliselta luopumiselta aiemmista omaan lapseen liittyvästä mielikuvista ja odotuksista. Miten sitten edetä suhteessa omaan äitiisi tässä asiassa? Jos keskustelut eivät ole auttaneet, niin miten olisi kirjeen kirjoittaminen? Siinä voisit kertoa juurta jaksaen mitä sinulle merkitsee se, että äitisi kutsuisi sillä nimellä, jonka koet omaksesi. Voit kertoa myös miltä se tuntuu, kun hän kutsuu sinua tytön nimellä. Voit myös kirjoittaa siihen, että ei se tytön nimen käyttäminen edistä sitä että sinä huomaisitkin lopulta olevasi tyttö, vaan pikemminkin se herättää sinussa vastarintaa.
Entämä tuo binder -asia. Voisitko tuohon kirjeeseen lisätä myös sen, että olet ajatellut binderin hankkimista. Siitä olisi hyvä hieman perustella, eli miksi sellaisen haluat, miten se helpottaisi merkittävästi sinun elämääsi koulussa ja harrastuksissa. Osa transpojista käyttää tytöille suunnattuja urheilurintaliivejä, jotka kiristää rinnat kehoa vasten. Varsinaisia bindereitä voi tilata netistä. Oletko huomannut, että sivustolla
http://transxmies.blogspot.fi/2015/04/715517-eli.html on tekstiä yhden transmiehen kokemuksista bindereistä. Ko blogissa on myös linkkejä sivustoihin, joilta niitä voi tilata. Lisää vinkkejä voisit saada osallistumalla vertaischattiin, joka on suunnattu transihmisille ja sukupuoltaan pohtiville. Siitä saat tietoa osoitteesta:
http://www.pirkanmaanseta.fi/sinuiksi-chatit-tukinetissa-syksylla-2017/


Kolmantena aiheena sitten tämä lukioon valmistautuminen. On hyvin ymmärrettävää, että haluat tulla siellä alusta lähtien oikein kohdelluksi. Voisiko siinä auttaa, että jo ilmoittautumisen/hakemisen yhteydessä ottaisit asian esille. Kouluja velvoittavat yhdenvertaisuuslaki ja tasa-arvolaki, joiden mukaan heidän tulisi ottaa huomioon sinun oma kokemuksesi sukupuolesta ja ehkäistä siihen liittyvää syrjintää. Voisitko ottaa yhteyttä ko. koulun kuraattoriin tai rehtoriin ennen koulun alkua ja kertoa toiveestasi tulla kohdatuksi sillä nimellä, jonka koet oikeaksi. Siinä tietysti olisi tukea siitä että myös äitisi olisi hyväksynyt ko. nimen käyttöönsä.

Juha Kilpiä on koonnut transmiesten ja muunsukupuolisten henkilöiden tarinoita kirjaan, jonka nimi on osuvasti ”Nimestä minut tunnet”. Sen voi tilata 12 € hintaan (sisältää postikulut) osoitteesta:
http://aktuaali.fi/nimesta-minut-tunnet-kirja/
Luettuasi sen, voit harkita voisiko sen lukeminen auttaa äitiäsi ymmärtämään nimen merkityksiä transsukupuoliselle lapselle.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys