Selaa kysymyksiä

Vaimoni seksuaalisuus

Hän suuttui, kun hellävaroen tiedustelin heinäkuussa tapahtunutta hänen kohtaamistaan naisen kanssa.
Silloin hän kertoi tapahtuneesta, mitenkä oli ihastuksissaan naista kohtaan.
Ja kysyi multa, joko löysit uuden kumppanin.
Näinkö äkkiä se käy, kun on käydäkseen kumppanin vaihto.
Nyt on mykkäkoulua ties kuinka kauan.
Ja äitinsä kotiin hän lupasi palata.
Sanoi sulla ei ole mitään asiaa tulla käymään heillä.
Paneskeltiin kait viimeistä kertaa.
Näinkö meille heteroille täällä käy.

Hei

Puolisosi on yllättäen päättänyt erota sinusta. Syyksi arvelet hänen ihastumistaan toiseen naiseen. Sinulle jää suru, ihmetys ja varmasti myös vihaisuus.

Ero sinällään on surullinen ja tuskallinen asia. Sitä pahentaa vielä se, jos huomaa että kumppani ihastuikin toiseen ihmiseen. Vielä vaikeammaksi tilanne muuttuu, jos kumppani ei ole valmis keskustelemaan eroon johtaneita tekijöitä: oliko hän johonkin vakavasti ja toistuvasti tyytymätön teidän suhteessanne, oliko hän mennyt heterosuhteeseen sosiaalisista paineista johtuen vaikka oli tunnistanut aiemmin tunteita naisia kohtaan vai kävikö niin, että hän itselleen yllättäen tunnisti niin voimakkaita tunteita toista naista kohtaan että hänen käsityksensä itsestä ja omista tarpeista valkeni sellaiseksi että hän ei nähnyt enää tulevaisuutta teidän suhteellenne? On todella tuskallista, jos et ole saanut tai saa jatkossa vastauksia näihin kysymyksiin.

Kun kaksi ihmistä aloittaa seurustelun tai parisuhteen niin siinä alkaa kummallekin uusi merkittävä vaihe elämässä. Kummallakin käynnistyy kiintymyksen tunteet toista kohtaan. Turvallinen kiintymys taas merkitsee tunnetta siitä että on hyväksytty sellaisena kuin on, mikä tuo turvaa muuhun elämään ja kohottaa itsetuntoa. Sitten jos käy niin että jompikumpi kokee että ei halua tai voi jatkaa suhdetta, olisi ehdottoman tärkeää pystyä kertomaan toiselle se, mistä kaikesta siinä on kyse. Kertomisen voi tehdä toista kunnioittaen kertomalla omista tuntemuksistaan, tarpeistaan ja mahdollisista pettymyksistään. Tällainen avoin ja toista kunnioittava asioiden käsittely auttaa kumpaakin irrottautumaan mahdollisimman ehyenä ko. suhteesta, vaikka ero synnyttäisi kipua. Avoimet kysymykset ovat kuin avoimia haavoja, jotka odottavat vastausta ennen kuin paranevat.

Seksuaalinen suuntautuminen on meille ihmisille hyvin yksilöllisesti kehittyvä piirre. Sen tunnistamista ja tutkimista vaikeuttavat sosiaaliset odotukset, joita vanhemmat ja ympäristö nuorille asettavat: ihailtavana tavoitteena edelleen pidetään heteroseksuaalista suhdetta ja sen perustalle perustettua perhettä. Jos on vähänkin epävarma omasta suuntautumisestaan niin heterosuhde voi monelle vaikuttaa turvallisemmalta tai itsestään selvältä valinnalta, varsinkin jos löytää ihanan ihmisen, jonka kanssa sellaisen voi muodostaa. Jollekin oma ihastuminen samaa sukupuolta kohtaan voi tulla täytenä yllätyksenä aikuisiässä, kun on jo solminut heterosuhteen. Tällekin palstalle on vuosien kuluessa tullut lukuisia viestejä yli 30 vuotiailta itseään täysiin heteroina pitäneiltä naisilta, jotka ovat yhtäkkiä itselleen täytenä yllätyksenä huomanneet, että toiseen naiseen kohdistuu niin voimakkaita ja kokonaisvaltaisia tunteita, etteivät he voi niitä ohittaa. Tunne voi täyttää mielen niin voimakkaasti, että mahdollisen heterosuhteen jatkaminen kyseenalaistuu.

Toivon että vielä löydätte syyttelyistä vapaan keskustelukontaktin, jossa voitte tutkailla keskinäisen suhteenne eri vaiheita, mistä kaikesta on toisessa pitänyt ja myös siitä mikä ei ehkä toiminut kovin hyvin teidän suhteessanne. Keskustelussa on tärkeää, että voit saada vastaukset avoimiin kysymyksiisi eron syistä. On tärkeää, että mahdollisen eron tuskallisella hetkellä me ihmisen emme puolin ja toisin unohda sitä rakkautta, jota olemme kokeneet toisiamme kohtaan ja muistaisimme olla kiitollisia siitä mitä kaikkea se on elämässämme mahdollistanut.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys