Selaa kysymyksiä

Parisuhteessa aseksuaalin kanssa.

Kolme kuukautta sitä kesti, kuhertelua ja ihanaa yhdessä olemista, niin että mukana oli seksiä ja muita seksuaalisuuden näyttäytymisiä, mutta sitten se alkoi kadota. Pikkuhiljaa väli oli joka toinen viikko, joka kolmas viikko kun oli lähintä mahdollista seksuaalista kanssakäymistä. Lopulta saattoi mennä kuukausi, että oli sitä.
Kamppailemme sen kanssa, ettei kumppanini tiedä mitä hänen seksuaalisuutensa on, kuitenkin identifioituu tällä hetkellä aseksuaaliksi, koska häntä ei seksuaalisuus mitenkään tunnu kiinnostavan, saati seksi tai pussailu. Vaikka hänellä on vaikeaa, on silti minun, toisen osapuolen, vaikea ymmärtää ja jaksaa tätä tilannetta. Kaipaisin aivan hirveästi vertaistukea joltain toiselta henkilöltä, jolla on sama kuin meillä: olemme ääripäät, toinen haluaa vaikka joka päivä ja toinen ei juuri milloinkaan.

Asia on mennyt jo sen verran pahaksi, että se on vahingoittanut omaa itsetuntoani, sillä kamppailen sen kanssa, olenko itse tarpeeksi haluttava, teenkö jotain väärin, olenko väärä henkilö hänelle - hän kyllä herättää minussa niin hirveästi seksuaalisia tuntemuksia, ettei mitään jakoa. Haluaisin kokea olevani haluttu, että muhun kosketaan ja että seksi olisi normaali osa parisuhdettamme.

Itken aiheen tiimoilta lähes viikoittain, joskus monta päivää peräkkäin, sillä tämä tilanne on todella turhauttava, vastapuoli ei puhu aiheesta vaan lukkiutuu ja itse selitän monologeja siitä miltä tuntuu.
Olen miettinyt, että voisinko saada tarvittavat stressinhelpotukset muualta, mutta en oikeastaan haluaisi ketään muuta kuin kumppania. Tai jonkun ohjenuoran jota käyttää, ettei tarvitse aina itkeä ja pahoittaa mieltään, kun tulee pakit. Koska niitä tulee.

Hei!

On hyvin surullista, että teidän suhteenne on ajautunut kummankin kannalta todella tukalaksi. Kärsitte molemmat sitä. Kumppanisi, josta todella pidät ja jonka lähellä saat elää, herättää sinussa valtavasti seksuaalisia tuntemuksia, mutta et voi toteuttaa niitä yhdessä kumppanisi kanssa. Sinun halusi seksiin saa hänet ahdistumaan ja suojautumaan. Varmaankin kumpikin teistä kokee tilanteen epäreiluksi ja turhauttavaksi. Sinulle on varmaankin tuskallista, kun kumppanisi ei nyt halua seksuaalista läheisyyttä kanssasi.

Kerrot että kumppanisi ei tiedä mitä hänen seksuaalisuutensa on. Tällä hetkellä hän identifioituu aseksuaaliksi. Aseksuaalisuushan tarkoittaa sitä, että ihmisellä ei ole seksuaalista vetoa toista ihmistä kohtaan juuri koskaan. Hän voi kyllä kiihottua seksissä, mutta se ei tuota hänelle merkittävää mielihyvää. Aseksuaali ihminen voi kuitenkin kokea voimakastakin romanttista vetoa toiseen ihmiseen. Seksi rakastetun kanssa voi aluksi toimia hyvin suhteen alussa romantiikan siivittämänä, mutta kun itse seksi ei tuota erityistä mielihyvää niin omakohtainen kiinnostus siihen helposti heikkenee. Kyse silloin ei ole siitä, etteikö hän pitäisi sinusta vaan siitä että hän ei saa riittävästi iloa seksistä ja hän kokee jäävänsä siinä ulkopuoliseksi. Tällöin häntä varmasti surettaa se, ettei pysty vastaamaan odotuksiisi toivomallasi tavalla. Silloin voisitte miettiä, löytyisikö jokin sellainen tapa olla yhdessä, jota hän ei kokisi itselleen täysin vieraaksi, ja jossa hän voisit laueta hänen lähellään.

Joskus vetäytyminen seksistä hyvin alkaneessa parisuhteessa voi olla merkki siitä, että seksi nopeasti hyvin läheiseksi muodostuneen ihmisen kanssa voi toisesta ruvetakin tuntumaan ahdistavalta. Tällöin kyse ei ole aseksuaalisuudesta vaan siitä, että toinen tarvitsee enemmän tilaa itselleen ja aikaa edetä seksin suhteen paljon hitaammin löytääkseen uudelleen oman halunsa. Tällöin se, että pystyisit antamaan hänelle aikaa ja itsenäisyyttä, voi vähitellen avata mahdollisuuksia uuteen lähestymiseen. Sinulta se toki edellyttää sitä, että voit luottaa siihen että olet ihana ihminen hänen silmissään ja hän oikeasti haluaa sinua, ja että muulla tavoin voit saada häneltä kaipaamaasi läheisyyttä.

Pystyttekö yhdessä tutkailemaan tätä tilannetta niin että kummankaan ei tarvitse kokea syyllisyyttä tai painostusta, niin että kummallakin on oikeus tuntea ja kokea niin kuin juuri nyt kokee. Jos se onnistuu, niin voisitte yrittää avata lisää toinen toisillenne mitä läheisyys ja seksuaalisuus on teille merkinnyt elämän eri vaiheissa ja millaisia kokemuksia teillä on siihen liittynyt. Jos tuntuu että keskinäiset keskustelut tästä eivät suju, mutta ehdottomasti haluatte pelastaa suhteenne, niin suosittelen hakeutumista seksuaaliterapeutin vastaanotolle. Terapeutin tehtävänä ei ole muuttaa kumpaakaan muuksi mitä olette, vaan auttaa teitä löytämään sellaisia tapoja olla yhdessä, joka ottaa huomioon teidän kummankin tarpeet. Voit soittaa meidän päivystykseen (044 300 2355 ma ja to klo 19-21) saadaksesi tietoa turvallisista moninaisuutta kunnioittavista seksuaali/periterapeuteista.

Aseksuaaleilla on ryhmätoimintaa sekä Helsingin seudun että Pirkanmaan Setalla. Tietoa saat ko. yhdistysten kotisivuilta, joiden osoitteet löytyy sivustolta seta.fi. Jos kumppanisi tunnistaa itsensä aseksuaaliksi, niin hän voi saada sieltä vertaistukea ja tiedustella löytyisikö ryhmäläisten kautta yhteys toisiin aseksuaalien kumppaneihin vertaistuen merkeissä.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys