Selaa kysymyksiä

Poika sukkahousuissa

Olen poika joka käyttää sukkahousuja.
Käytän niitä päivittäin. Haluaisin mennä ulos sukkahousuihin hameeseen ja ballerinoihin pukeutuneena mutta en uskalla. Pelkään että joku varsinkin naispuolinen näkee minulla sukkahousut jalassa ja mietin että miten suhtautuu minuun kun näkee sukkahousut minulla. Mitä pitäisi tehdä ?

Hei Salla
Sukkahousuihin pukeutuminen ja niiden päivittäinen käyttäminen merkitsevät sinulle paljon. Niin paljon että haluaisit voida käyttää niitä avoimesti ja mennä ulos myös hameeseen ja ballerinoihin pukeutuneena. Sinua pelottaa varsinkin se miten naiset suhtautuisivat sinuun silloin sinut nähdessään.

Huomaan miettiväni sitä, mitä kaikkea sukkahousuihin pukeutuminen sinulle merkitsee. Olet valinnut nimimerkiksesi nimen Salla ja toisaalta esittelyssäsi toteat olevasi poika. Onko niin että koet toisaalta olevasi poika ja toisaalta koet että sinussa on myös vahvasti tyttömäinen puoli, mihin saat kontaktin pukeutumalla sukkahousuihin, hameeseen ja ballerinoihin? Silloin asian voi nimetä transvestisuudeksi, mikä tarkoittaa että ihminen kokee ja haluaa ilmentää eri aikoina itsessä kokemaansa maskuliinista ja feminiinistä puolta. Silloin ihmisellä on tarve tulla nähdyksi myös syntymässä nimettyä sukupuolta vastakkaisen sukupuolen asusteissa ja olemuksessa ja mahdollisuudet pukeutua ja eläytyä näin on merkittävä osa omaa hyvinvointia.

Monilla pojiksi itsensä kokevilla, joilla on tarve ilmentää itsesään olevaa naisellista puolta, on ymmärrettäväksi pelkoja muiden reaktioista siihen että esiintyy tytöksi pukeutuneena. Herättäähän kulttuurissamme pojan pukeutuminen tyttöjen vaatteisiin edelleenkin paljon enemmän huomiota kuin tyttöjen pukeutuminen poikamaisesti. Mietit erityisesti sitä miten naiset tai tytöt suhtautuisivat nähdessään sinut sukkahousuihin pukeutuneena. Millaisia reaktioita toivoisit ja millaisia pelkäät? Eri naisilla on varmaankin hyvinkin erilaisia tapoja reagoida siihen että poika pukeutuu sukkahousuihin, mekkoon ja ballerinoihin. Joku ei välttämättä huomaa että kyseessä on poika vaan näkee hänet tyttönä. Joku voi tunnistaa että kyse on pojasta ja ihastua ja nauttia siitä että poika uskaltaa pukeutua näin ja pitää sitä rohkeuden ja itsearvostuksen osoituksena. Joku voi hieman ihmetellä mistä on kyse. Jollekin se ei ole kovin merkittävä asia. Joissakin se voi herättää torjuntaa ja jopa pilkallisuutta. Nämä torjuvat reaktiot, jos sellaisen kohtaa, tuntuvat varmasti hyvin epämiellyttäviltä. Silloin on hyvä muistaa että kyse on näiden henkilöiden omasta vaikeudesta hyväksyä elämän värikylläisyyttä ja ihmisten yksilöllisyyttä.

Toisaalta mietin sitä, merkitseekö tyttöjen vaatteisiin pukeutuminen sinulle sitä että koet olevasi enemmän tyttö kuin poika (jolloin kyse voisi olla transsukupuolisuudesta) tai että et koe olevasi tyttö etkä poika vaan jotain siltä väliltä tai yhtä aikaa molempia (jolloin kyse voisi olla androgyniasta) tai ehkäpä koet olevasi jotain tämän jaottelun mies/nainen ulkopuolella (jolloin kyse voisi olla muunsukupuolisuudesta). Yksi vaihtoehto voi olla myös se että tyttöjen vaatteisiin pukeutuminen on sinulle ennen kaikkea seksuaalista mielihyvää tuottava kokemus (jolloin kyse voisi olla transvestisesta fetisismistä). Meidän ihmisten sukupuolikokemus ja seksuaalisuus koostuu hyvin monentasoisista tekijöistä ja siksi kunkin sukupuolikokemus on hyvin yksilöllinen eivätkä edellä mainitut termit suinkaan kuvaa kaikkia vaihtoehtoja.

Vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin pukeutuminen voi tuottaa seksuaalista mielihyvää hyvin monenlaisiin sukupuolikokemuksiin liittyen koska seksuaalisuus on, niin kuin sukupuolikin, hyvin monivivahteinen ja samalla kokonaisvaltainen osa ihmisyyttä. Silloin kun se on keskeinen osa omaa seksuaalisuutta niin siihen saattaa liittyä toisaalta vahvaa mielihyvää ja toisaalta yksinäisyyden ja häpeänkin tuntemuksia. Erityisesti silloin ihminen toisaalta toivoo toisten huomiota ja samalla pelkää heidän reaktioitaan. Silloin on hyvä muistaa että niin kauan kun ei loukkaa toisten yksityisyyttä niin kullakin on oikeus kokea ja ilmentää seksuaalisuuttaan omalla tavallaan ja nauttia siitä.

Jos sinulla sukkahousuihin, hameeseen ja ballerinoihin pukeutuminen on vahvasti seksuaalinen kokemus, niin sinun kannaltasi turvallisin tapa toteuttaa sitä toisten nähden on tehdä se sinulle turvallisten ihmisten seurassa, siis sellaisten ihmisten seurassa jotka pitävät sinusta ja ovat sinun puolellasi. Silloin sinun pukeutumisesi ei johda yksinäisyyden korostumiseen. Sama pätee silloinkin, kun kyse on siitä, että nautit kokonaisvaltaisesti tytöksi pukeutumisesta tai että koet että olet enemmänkin tyttö kuin poika. Silloinkin asian puheeksi ottaminen itsellesi turvallisten ihmisten seurassa varmistaa sen että et joudu kohtaamaan toisten torjuntaa. Jos sinun on vaikea löytää sellaista ihmistä, jonka kokisit tässä asiassa turvalliseksi, niin yksi tapa edetä on soittaa meidän puhelinpäivystykseemme jossa voit yhdessä päivystäjän kanssa pohtia tarpeistasi ja turvallisista tavoista päästä toteuttamaan niitä.

Puhelinpäivystyksemme on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 19 – 21 numerossa 044 300 2355. Päivystäjämme ovat perehtyneet niin sukupuolen kuin seksuaalisuudenkin moninaisuuteen ja ovat turvallisia keskustelukumppaneita.

Jussi Nissinen

Aiheet


Aseksuaalisuus
Hengellinen kaltoinkohtelu, eheyttäminen
Huolestunut vanhempi
Huono kohtelu palveluissa
Identiteettipohdinnat
Ikääntyminen
Kaapista ulostuleminen
Kun kumppanini ei ole sitä mitä oletin
Kun perhe tai läheiset ei hyväksy
Lapsen ja nuoren kehitys
Lasten saaminen ja vanhemmuus
Osakulttuurien haasteita
Palvelujen saatavuus
Pari- ja monisuhteet
Parisuhteen ja perheen muodostaminen
Pelot
Perhe ja suku
Seksi ja seksuaalisuus
Seksuaalinen suuntautuminen
Seksuaalinen väkivalta
Seksuaaliset mieltymykset
Seurustelun aloittaminen
Sukupuolen moninaisuus
Syrjintä- ja kiusaamiskokemukset
Terveys
Terveys, mielenterveys
Työelämä
Ulkonäkö
Uskonto ja hengellisyys
Vaikeus hyväksyä itseään
Vertaistuki
Yhteiskunta, lainsäädäntö
Yksinäisyys